Театрали поискаха ясна позиция за субсидията им

Държавата да се погрижи за субсидирането, заяви директорът на Музикалния театър
Обновена: 13 мар 2020 11:20 | 13 мар 2020 11:20, Петя Славова
28
Театрали поискаха ясна позиция за субсидията им
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите. Това заяви  директорът на Музикалния театър и балет "Арабеск" Мариана Арсенова, която е в непрекъснат контакт с Министерството на културата.

"Притеснявам се най-вече за здравната обстановка. Дай Боже, да сме живи и здрави, пари се печелят. Това е форсмажорна обстановка, която няма как държавата да не вземе предвид при формирането на субсидията", каза пред БГНЕС Арсенова и уточни, че на базата на делегирания бюджет от миналата година театърът има финансово спокойствие.

Още по темата

"Вярвам, че решението на държавата ще бъде в полза на културните институти, не смятам, че трябва да има някаква паника. Нека нещата да са спокойни – дори да се каже: няма да играете две седмици, но това ще се вземе предвид. Защото, тези две седмици са най-силните в нашата професия", убеден е директорът.

Арсенова призна, че всеки ден си задава въпроса какво правим в условията на обявената вече пандемия от коронавирус. Тя и колегите ѝ са реагирали много емоционално, когато на 8 март са получили заповедта да се свалят всички представления.

"Свалихме "Фантомът на операта" и беше много трудно да обясним и на зрителите, и на колегите, които вече бяха дошли за спектакъл, че няма да се осъществи. Но най-важното е здравето. Важното е хората да са спокойни, защото изкуство се прави на емоционално спокойни хора, дошли да си доставят удоволствие", заяви Арсенова.

Мариана Арсенова призова властите повече да се прецизират правилата, по които театрите и културните институти ще работят в тази ситуация.

"Последната наредба на кризисния щаб е неприложима за всички културни институти. Ако едни кина и салони събират по 50, 100, 200 души могат да си позволят да работят в такива условия, за театрите това е невъзможно. Ние продаваме билети месеци напред, имаме спектакли, които дори да не са пълни до горе, достатъчно е да има 300 души. Аз не мога да преценя кои да пусна в салона. Отделно от това има други 100 души, които обезпечават спектакъла – солисти, оркестър, балет, хор, технически персонал. Това означава, че ако трябва да сведа до 250 души, както изисква наредбата, ние трябва да пуснем в салона 80 души", каза директорът на музикалния театър.

“"нас трябва да има ясна позиция – затваряме театрите, не се притеснявайте колеги, държавата ще обезпечи издръжка заплати, отколкото да се чудим какви еквилибристики да правим", категорична е Мариана Арсенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
17
 
! Отговори
сс преди 4 години
Пари париииии дай парииии ... кинти искаме еййййй.. а публиката да си гледа работата
6
1
 
37
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
В момента държавата има много по- важни проблеми за решаване, а тия бездарни халтураджии се загрижили за субсидиите си. Ако бяха талантливи артисти, нямаше да им трябват субсидии. Ето, например Том Ханкс си стои у тях под карантина и не реве за пари, щото е талантлив и си е изкарал достатъчно без са му давали субсидии.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идете да помагате в болниците и ще ви се плати
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безочие! Как не ги е срам в такъв момент да мислят само за техните субсидиии. Бойкот на българският театър!!!
3
0
 
22
 
! Отговори
И преди 4 години
от къде на къде? Всичко Мара втасала, дай сега пари и на театралите.
2
0
 
27
 
! Отговори
az преди 4 години
А защо държавата да ви субсидира?
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма пари за вас- всичко отива за пенции