Здрава Каменова: COVID-19 е хем злодей, хем провокира полезни процеси

Артисти в извънредно положение
Обновена: 24 апр 2020 10:12 | 14 апр 2020 17:45, Петя Славова
24

Снимка: Личен Архив

Виж други галерии »
12
Повече от месец сме в извънредно положение, а един от най-усещащите това утихнало време са артистите, които не могат да са на сцена пред своята публика.  Ще си поговорим с някои от тях за случващото се. Днес срещата ни е със Здрава Каменова – режисьор, актьор, драматург, писател и не на последно място: родител.

Облича лекарския екип заради снимките в "Откраднат живот". Покрай консултантите в сериала разбира за толкова тихи геройства, които медиците извършват всеки ден. Успява да намери вдъхновение и в днешното положение. Заедно с човека до нея - Светльо Томов и с водещата Богдана Трифонова събират смешни истории от днешните дни под карантина. Това им помага да ги преживеят по-леко, а трупащите се случки са в очакване да се срещнат с публиката при първия удобен момент.

Всеки сигурно си е мислил, че може да "влезе" в някакъв филм. Твоят какъв беше?

Здрава:  Повече ме плашат хората. Страшният филм според мен е този, в който главни действащи лица са онези, които търчат, грабят и опитват да се спасяват по единично. Вирусът измисли по-интересен сценарий, бива го колегата COVID-19, хем е злодей, хем провокира интересни и несъмнено полезни процеси. Днес гледам и трева повече има около сградата, в която живея и въздухът е по-чист, и хората гледат да се пазят взаимно.

Как живееш днес? Какво бе вчера? Какво мислиш, че ще е утре?   

Здрава: До вчера театърът и сериалът бяха навън, вкъщи бе спокойствието. Днес вън е спокойно, вкъщи е театър, разигравам моноспектакъл с много роли сутрин съм учителка на първокласничка, следобед преподавателка по немски и друга по български на 6токласника у дома. Гледам да ги играя различно, все пак са различни хора...Правя се на домакиня, къде успешно, къде не, на дресьор на куче, аптекарка, разговарям само с хора, които не са ми близки, но пък ги опознавам, продавачката в магазинчето под нас, книжарката, вече знам личните им истории  и малките им имена, и освен това работя проектите си без да виждам приятелите и колегите си, някак имагинерно си общуваме.

Имаш и деца, как те приемат това, как ти им го представяш?

Здрава: В началото беше като вълнуваща нова игра, необичайна ваканция, сега стоенето вкъщи ги е уморило, след като направихме дама за скачане с хартиено тиксото на паркета в хола и хвърляхме самолетчета из целия апартамент, тичахме до магазина и обратно,  вече просто ни се иска да стоим на слънце, да се карат колела и да ни мирише на трева             

Животът на артиста по време на изолация – няма я срещата, няма я сигурността, какво има?

Здрава: Така си представям ада на артиста, карантина, в която той е затворен между четири стени, никой няма право да вижда какво прави, нито той да го показва на никого...Седи артистът и почва да се чуди дали изобщо го има....И ако го има, къде е точно....И някой търси ли го? ........На някого липсва ли му това, което той му е давал...Давал ли е нещо, то останало ли е някъде в гънките на нечия памет. Като котката на Шрьодингер е артиста днес....Иначе, относно настоящето на артиста... Сега май просто се готвим за срещата, която трябва да се състои с публиката, със сигурност ще се състои, трепетно очакване като преди среща с любим и зарядът й вярвам, ще е БУМ, огромен...Пиша нови текстове, в съавторство с много яки хора, и си мечтая, че ги играя, напук на сегаТО работим ежедневно, ежечасно. 

В днешно време всеки говори за здравето, за икономическата криза, но без духовното, какво се случва?

Здрава: Изпитвам страх, от неизвестността, единственото което мога да направя е да Прегръщам децата си поне сега са ми непрекъснато под ръка. Но изпитвам и някаква сладка надежда, ами Хималаите вече се виждат от Индия, във Венеция плуват делфини, покрай балкона ми има повече птици, нещо се случва еййй...и то не е задължително лошо.

Как се излиза от това, в което сме сега?

Здрава: Защо да излизаме? Може би трябва просто да го преживеем, може би няма да излезем, то просто ще ни отведе на друго място в живота ни и там може пък да е още по-смислено, особено когато сме разбрали колко обичаме нещата, от които сме били лишени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Ружа преди 4 години
Благодарна съм на това момиче! Гледала съм я в "Късметът на кукувицата" и в "Апетит", а приятелите ми още разказват за "Дом за овце и сънища", който аз пропуснах. Много талантлив човек! Жалко за злобните и грозни коментари. Жал ми е за хората, които пишат всичко това...Дали са гледали някой от спектаклите, в които играе Здрава или някой от тези, които е написала като автор. И това, че се показват едни и същи лица постоянно, не значи, че няма друти, които правят смислени и стойностни неща! Успех!
15
5
 
2
 
! Отговори
Интересно.. преди 4 години
...дали Здрава би казала същото, ако беше Болна? И дава ли си сметка тази бодра здравенячка как звучат думите й в ушите на болни хора?
14
5
 
2
 
! Отговори
Затлъстяване 2-ра преди 4 години
степенпоне 15-20 кила има отгоре тая селска хубавица къде я намерихте тая тлъста *** ?що не си ходи обратно на село да си храни животните и да събира сено
13
4
 
3
 
! Отговори
Махайте я вече преди 4 години
Получи своите 55 минути слава.
12
3
 
4
 
! Отговори
С маска е прилична преди 4 години
Без маска е ужасна
11
1
 
3
 
! Отговори
Haha преди 4 години
То има 5 български филма за 20 години но има 500 режисьора и 800 актьора. *** комедията.
10
2
 
4
 
! Отговори
Откъде я намери тая? преди 4 години
Три минуса.
9
3
 
5
 
! Отговори
Тази не е артист преди 4 години
Артистите(театрални или филмови актьори), дори млади, ги знае цяла България.На тази не и се работи. Защо ни я натрапвате.
8
0
 
3
 
! Отговори
Недейте като дирника преди 4 години
Оттам избягахме, за да дойдем тук.Стига с глупостите. Моля Ва!
7
0
 
4
 
! Отговори
На Иван брат му преди 4 години
От кога вирусите имат човешки морални категории? Вируса бил злодей?!?!?! Виж, човека може да е ***, ама вируса добър, лош, злодей, добряк не може да бъде.
6
1
 
5
 
! Отговори
Къде отиде преди 4 години
глобалното затопляне бре ?или всички сили сега са хвърлени да пропагандирате измислената пандемия и няма ресурс за глобалното затопляне ?
5
1
 
2
 
! Отговори
доги преди 4 години
ох , здравка гърдева ,ох
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха,сега след като ни информирахте за меродавното мнение на Здрава Каменова дайте и онова интервю с Курав Каменаров Скалистий. Поздрави
3
2
 
5
 
! Отговори
Тунберг преди 4 години
Това Дани Каназирева ли е известна като Здравка която ту е от Герб ту не е според зависи от кинтите и корупцията!
2
0
 
6
 
! Отговори
Гонзо преди 4 години
Я гаджето на Пената от ОЖ!
1
4
 
9
 
! Отговори
Акад Петър Иванов преди 4 години
ГАДНИ, ПРОСТИ, НАХАЛНИ И КРАДЛИВИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ СЕЛЯНИ-СОФИЯНЦИ, ЕВНУХОИДНИ ГЕНЕРАЛИ, АЛЧНИ ГЕРБАДЖИИ И КОМУНИСТИ, ДОКТОРИ-МИЛИОНЕРИ, АГЕНТИ НА ДС, БАНКЕРИ-ИЗМАМНИЦИ, ГЛУПАВИ КРЯКАЩИ *** И ХЕКИМЯНЧЕТА, ДА ВИ КАЖА:АЗ СЪМ СТАР, НА 75 ГОДИНИ.НО АЗ НЕ СЪМ ЖИВОТНО!