Яна Огнянова: Вчера бях актриса, днес съм начална учителка

Актрисата с поредните си роли в извънредното положение
Обновена: 27 апр 2020 23:58 | 27 апр 2020 19:30, Петя Славова
35

Снимка: Личен архив

Повече от месец сме в извънредно положение, а един от най-усещащите това време са артистите, които не могат да са на сцена пред своята публика. Ще си поговорим с някои от тях за случващото се. Днес срещата ни е с актрисата Яна Огнянова.

Сценичните й търсения са многообразни. Лесно влиза от образ в образ. Доказва го в моноспектакъла "Жената е странно животно", където освен, че изиграва 33 роли, пее и свири на китара. Музикалният си талант показва още в "Гласът на България". Част е от професионална група за импровизационен театър ШиЗи Про.

Позната е и на малкия екран с участието си в сериали като "Под прикритие", "Етажна собственост" и "Седем часа разлика". Откакто сме в самоизолация  се преоткрива като начален учител, готвач, чистач, психолог... Не, че е лошо, но се надява скоро коронавирусът да остане само в историята.

Всеки сигурно си е мислил, че може да "влезе" в някакъв филм. Какъв е твоят?

Комедия на ужасите е. Случват се разни брутални неща, които се преработват през чувството ми за хумор и от това излиза поносим жанр. Не става за кината! Прекалено саркастично е.

Как живееш днес? Какво бе вчера? Какво мислиш, че ще е утре?  

Днес съм начална учителка, готвачка, силно изявена чистачка(мия по няколко чифта ръце много пъти на ден) , детегледачка, психолог, майка на пълен работен ден, озвучаваща актриса и съпруга. Вчера бях актриса и някои от гореспоменатите неща, но играех и в театър. Беше много хубаво. Имаше публика и хората пляскаха. Или това беше само сън. От мислене какво ще е утре забравих да изключа котлона.

Животът на артиста по време на изолация – няма я срещата, няма я сигурността, какво има?

Има семейство, което те поглъща и е много приятно. Все едно някой те кара на сила да правиш неща, които са най-хубавите на света. Нещо като да плашиш куче с кокал.

Имаш и деца, как те приемат това, как ти им го представяш?

Очаквах да се побъркат от изолацията, но те се приспособиха и са по-послушни от мен. Даже си правим купон от време на време. Пускаме си музика и си танцуваме. Без да си говорим. Ей така просто. Всеки както може.

В днешно време всеки говори за здравето, за икономическата криза, но без духовното, какво се случва?

Духовното си е там и никога не е изчезвало. То само изскача като от дупка, без да го търсиш. Седя си, мисля си нещо хубаво, сещам се за някое парче, взимам си китарата и си го свиря и пея и си спомням коя съм и какво ми липсва. Толкова много енергия за сцена имам в момента, докато седя на дивана и отговарям на тези въпроси, че имам чувството, че ако някой сега дойде и ми каже - "Ставай да играеш! Ето ти я сцената!", ще излезе някакъв брутален жанр и от енергията на дълго неигралата актриса няма да се разбере нито текста, нито за какво става въпрос. Само ще се мяткам неконтролируемо във всички посоки. Няма да става за гледане от нормални хора.

Изпитваш ли страх и как се справяш с тези чувства?

Страх в момента не изпитвам. В следващия момент не знам. Обикновено страхът се измества от надъхване за справяне с всяка ситуация, независимо дали е по-силна от мен. Няма как да се предам и да се страхувам. Мога само да внимавам и да се погрижа да направя каквото трябва, пък да става каквото ще. Страхът не е за мен опция, защото ме изяжда. А аз искам да съществувам още. Така го планирам.

Как се излиза от това, в което сме сега?

Не знам как се излиза. Надявам се хората, на които това им е работата да действат правилно. Аз мога само докато съм вътре да се приспособя някак. И да се надявам на най-добрата развръзка.  Моля се всичко да приключи и да остане в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Бори се тя преди 3 години
До Готина мацкаКато прасе с тиква. С какво точно се бори? На чий продуцентски да седне?
26
2
 
2
 
! Отговори
И аз съм я гледал преди 3 години
До Мариямного пъти. Веднъж като прочетох статията и втория път като си писах мнението.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно, него като че ли го знаят
24
8
 
6
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Много е забавно, когато някой Анонимен напише коментар от типа "коя е тая, не я знам" :)))
23
2
 
8
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Гледала съм я много пъти - талантлива актриса и страхотна певица! Успех с мултифункционалността, Яна!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има чувство за хумор, самоирония, нещо, което мнозина показват, че нямат с коментарите.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотна, както винаги!
20
2
 
10
 
! Отговори
Преводачка преди 3 години
Повечето майки наистина се преквалифицираха в начални учителки. Който няма малки по-малки ученици, той не знае за какво иде реч! Честно казано не мога да разбера защо има толкова много хейт в коментарите! Момичето явно съчетава работата с грижата за дома и децата, в което не намирам нищо лошо. Иначе съм я гледала в няколко театрални постановки и мисля, че е доста талантлива актриса и добра певица.
19
6
 
11
 
! Отговори
95344 преди 3 години
Не я знам и никога не съм я гледал никъде
18
6
 
3
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
До Котки Това че българите са комплексирана нация не е само мое мнение. Освен това не съм казала, че съм българка.
17
3
 
9
 
! Отговори
Курт Щудент преди 3 години
Много ми хареса в етажна собственост в последния сезон. Жалко, че не го продължиха този сериал. Тя беше жената на кмета с мекия шпек.
16
3
 
4
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До 16 готина мацкаКато говорим за избиване на комплекси и компенсиране за качества, които нямаш, аз пък от своя страна съм се убедил, че хората, които слагат "готин" в ника си са възможно най-малко готините хора на планетата. Също тези, които адресират българите във второ лице все едно те не са българи и когато някой има мнение различно от тяхното това автоматично значи че той "избива комплекси".
15
2
 
7
 
! Отговори
ахахаха преди 3 години
7000 на серия може да взимат в западна европа, у нас взимат малко повече от статистите-200-300, до 800 лв максимум, питай някой от филмовия бранш ако не вярваш
14
1
 
3
 
! Отговори
\\\•_•/// преди 3 години
И какво точно хее?
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Учителките вземат 60 + 40 от държавата даже и като завториха училищата докато актрисите са на сухо."Няма какво да ги мислим... актьорите в такива сериали взимат по около 7000 на серия. Да ги ожалиш направо...
12
6
 
13
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
Мммдаааа..отдавна съм се убедила, че българите са жалко и злобно племе. Избивате комплекси, защото имате чувство за малоценностличи ви по коментарите. Пожелавам успех на жената, която за разлика от вас може да се бори.
11
8
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Коя е тая? Хахах
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителките вземат 60 + 40 от държавата даже и като завториха училищата докато актрисите са на сухо.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Това може да се изтълкува и като комплимент...
8
2
 
3
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Като казвате "хее и свири на китара".... "Хее" някакъв глагол ли е от сорта на "аз хея, ти хееш, тя хее...", или го ползвате като възклицание: "Хееее, тя можела да свири на китара!"?