Чочо Попйорданов - актьорът, който знаеше как да изкачва върховете

На днешния ден се навършват 56 години от рождението му
11 юни 2020 17:45, Петя Славова
20
Чочо Попйорданов - актьорът, който знаеше как да изкачва върховете
Снимка: БГНЕС

Съюзът на артистите в България цитира Чочо Попйорданов в деня, в който актьорът трябваше да навърши 56-годишна възраст.

"Не се притеснявам от стареенето. Освен бунтовническа и попска моята фамилия е и планинарска. Знам, че качването на върховете е в основата на мисията на всеки един от нас. Но това, което съм научил от дядо ми, от баща ми и от себе си, от собствения си опит, е, че е много хубаво да можеш и да слезеш. Защото повечето хора губят силите и се провалят тъкмо при слизането". Думите са на Чочо Попйорданов. На днешния ден се навършват 56 години от неговото рождение.

Актьорът почина през 2013 година, навръх Великден вследствие на черепно-мозъчна травма след падане от 2-метрова височина на Боянските гробища, припомня БГНЕС.

Син на дългогодишния директор на Киноцентър "Бояна" и генерален директор на БНТ Иван Попйорданов, когото познаваме като общественик и виден планинар, Чочо произхожда от родолюбив български род от град Велес. Прадядото на Чочо е първи братовчед на македонските революционери – войводата Миле и по-малкият му брат Йордан Попйорданов-Орце, водачът на солунските атентатори.

Петър Попйорданов, Чочо, завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1989 г.. Неговата специалност е актьорско майсторство. Той е ученик на Крикор Азарян и Тодор Колев. Чочо Попйорданов играе в театър “София”, Малък градски театър, а от 1994 в Народния театър "Иван Вазов".

Най-известните му театрални роли са в постановките "Сън в лятна нощ", "В полите на Витоша", "Бурята", "Човекът, който прави дъжд", "Кимоно" и др.

Чочо Попйорданов се снима и в редица филми. Най-известните са “Вчера” (1988), “Адио Рио” (1989), “Любовното лято на един льохман” (1990), “Вампири, таласъми” (1992), “Сезонът на канарчетата” (1993), “Граница” (1994) “Испанска муха” (1998), “След края на света” (1998), “Дунав мост” (1999) и др. На малкия екран е известен с участието си в телевизионното шоу “Клуб НЛО”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Чочо Попйорданов, Андрей Баташов, Венци Божинов - все красавци, все талантливи, но изкушени от алкохола. И всички до един - обект на страстта на не случайна, но доста по-възрастна от тях дама.Хем им завиждаха, хем ги одумваха, хем сума ти жени бяха побъркани отлюбов по тях.Дали са верни и слуховете за черни магии по адрес на тези тримата, не знам. И завистта, и убийствената страст са способни на какво ли не.
16
3
 
1
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Поредния голям Талант избрал да се всели в грешното тяло.Ако не беше умрял от падане сега пак щеше да е умрял от цироза
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиеше много и умря млад.Това си е личен избор.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пияница
13
3
 
10
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Пил съм водка с Чочо в антракта на Бурята.Пращаше ме до една будка на ъгъла на Раковска и Иван Вазов с 5 лева и двамата си деляхме половинка Флирт набързо пред служебния вход на НТ. Страхотни времена :)
12
2
 
14
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Много добър актьор! Верно малко си пийваше но кой не го прави ???????
11
2
 
23
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Всички сме пияници , но този беше готин !
10
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с тия пияндури.сега и Ласкин ще жалим . да не са пили..
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готин тип беше, жалко, че губим такива хора.....Нека почива в мир!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много готин беше ама алкохолизма не му прости.
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мир на Душата му!Обаче, много ме е яд как ние българите съкращаваме живота си и работоспособността си по най-нелепия начин. Смеем се на руснаците и англичаните как били поркали, а българина има традиция да прави всяка година по 100 литра ракия + двойно или тройно количество вино + ония менте бири от големите пластмасови бутилки. Така 30 годишни мъже вече изглеждат на старци с огромни шкембета или съсухрени и сбръчкани от алкохола.Необходима е пълна промяна на манталитета ни.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баща му беше Генерален директор на БНТ и го буташе напред още от дете.После се запозна с Алкохола и продължението го знаем всички.Лека му пръст, млад си отиде.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... и как да пресуши 2 бутилки уиски за 1 ден...
4
0
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Нескончаемия...преход без Чочо,щеше да е...скучен.Героите и скечовете,които пресъздаваше в НЛО,бяха забавни,смешни и...емблематични.Беше добър както в драмата,така и в комедията.Незабравим актьор,светла му памет.
3
2
 
30
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Невероятен пич беше. Духовит, красив и талантлив! Алкохола, уви, го опропасти! Бог да го прости!
2
3
 
19
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
МИР НА ДУШАТА МУ
1
2
 
35
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Добро момче,но си отиде нелепо..