Близки и приятели се простиха с големия актьор Васил Стойчев

Поклонението бе в Народния театър "Иван Вазов"
18 юли 2020 13:09, Александър Попов
15

Снимка: БГНЕС

Близки, колеги и приятели си взеха последно сбогом с актьора Васил Стойчев. Поклонението се състоя във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си отиде от този свят в сряда, малко преди да навърши 85 години. Той е играл в едни от най-ярките филми - "Цар Калоян", "На всеки километър", "Под игото", "Хотел България", както и тратралните постановки като "Хъшове" и "Под игото".

"Може би Бог си прибира чистите хора при себе си. Много ми е трудно да кажа няколко думи за един живот. Първо е безсмислено и би било несериозно. Едновременно с това много думи за един живот също е несериозно. Като че ли най-добре е да се съхраним в своята тишина, за да може за последно да си поговорим. Той беше човек, който изключително много работеше за другия – за колегата си, за театъра си. Сега разбираме липсата на такъв човек", каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Режисьорът Юрий Дачев заяви, че чак сега си дава сметка колко значим е Васил Стойчев за българския театър и кино.

"Сега си давам сметка, че Васил Стойчев беше едно от лицата, една от фигурите, с които всички хора, от различни поколения, свързваха Народния театър. Той умееше да обединява, да създава добри чувства между хората. Самият той носеше доброто, някакъв покровителствен дух, с което караше други хора да го обичат, които помежду си трудно намираха общ език", описа го Дачев и добави, че с изиграните си роли през близо четирите десетилетия на сцената, Стойчев е оставил дълбока следа.

Сред дошлите да отдадат последна почите е и Мая Гешева, която е директор на Националната финансово-стопанска гимназия в София, на която Васил Стойчев е възпитаник.

„Всички си спомняме как той пожела да отпразнува 80-годишния си юбилей – с ученици на гимназията в залата на кино „Одеон“, с прожекцията на филма за хан Аспарух. Той присъстваше на всички концерти на гимназията и изпълняваше любими произведения на български класици“, спомни си Гешева.

Българският писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик Кирил Топалов заяви, че в лицето на Васил Стойчев българите губят един от най-големите български артисти.

Васил Стойчев започва в Бургаския театър заедно с Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов. През 1960 е назначен в Народния театър, където преминават 50 години от творческата му кариера.

Стойчев е носител на наградата “Икар” на САБ за изключителен творчески принос към българския театър./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Васил Стойчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та, болшевишката диария На Всеки Километър е един от "най-ярките" филми?!LOL
7
6
 
2
 
! Отговори
F преди 3 години
ОТ ЦЪРКВИТЕ ПО СВЕТА НАБЕДИЛИ КУЧЕТО ЗА ВСЕМОГЪЩИЯТ ХРИСТИЯНСКИ БОГ, КОЙТО ЩЕ РАЗДАВА СПРАВЕДЛИВОСТ И ЩЕ НАКАЗВА САТАНИСТИТЕ И ЗАТОВА КУЧЕТАТА ТОЛКОВА ЗЛЕ, ВСИЧКИ САТАНИСТИ СРЕЩУ ТЯХ СЕ СЪЮЗИЛИ В ТАКА ОПИСАНИТЕ ПРЕСЕЧНИ ТОЧКИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ ГИ НЯМА. НЯМА ТАКИВА ПРЕСЕЧНИ ТОЧКИ, КУЧЕТО ЛАЕ САМО ТАМ, КЪДЕТО ПАЗИ, НЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ВСИЧКИ!!!!!!!!
6
6
 
3
 
! Отговори
F преди 3 години
ДО АНГЛИЙСКАТА И БРИТАНСКАТА ЦЪРКВА , ВИЕ ЗАЩО СТЕ НАБЕДИЛИ КУЧЕТО ЗА БОГ ГОД ? ЗАЩОТО ДОГ И ГОД КАЗВА САТАНИСТЪТ АЛИСТЪР КРОУЛИ НО И ТОЙ ЛЪЖЕ МАЛКО КАТО САТАНИСТ, ПРЕД ДРУГИ ХОРА ДРУГО Е КАЗВАЛ, УНИЩОЖАВАЙ ХРЪТКИТЕ И КОЙТО ЖЕРТВА В СМИСЪЛ УНИВЕРСАЛИЗИРАЙ ТОВА ЩО ЖАДУВА ЗА ВЛАСТ (УНИ-ЩО-ЖА-ВАЙ) И ТОВА ЩО ИЗВЪРШВА ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ И ХАПЕ, ЗАЩОТО КУЧЕТО Е ВСЕМОГЪЩИЯТ САТАНА И САТАНА Е *** СИН! КУЧЕТО Е ВЪЛК! ГЕНИТЕ НА КУЧЕТО И ВЪЛКЪТ ПОЧТИ СЪВПАДАТ!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете как много от хората носят маските??? По начина по който ги ползват е абсолютно безполезно и ненужно да ги носят. Масово не покриват носа. За какво говориме след като масово няма елементарна дисциплина.
4
2
 
22
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Светла му памет на Васил Стойчев!
3
2
 
15
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименНе сте имали контакти с по-дълготетни хора. Баща ми почина на почти 89, майка на 80, бащата на моята приятеелка - на 97 години. Вярно, че условията на живот и качеството на храната оказват влиянието си, но има значение и гените. Дано нашите деца да са по-дълголетни.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мъж 85 години си е шестица от тотото. Колко познавете които са доживяли тази възраст. Аз познавам най възрастният който доживя до 75 години. В мутроландия живота е къс. А за младите щее още по къс тая химия с която ги хранят Мутрите, Ако изкарат до 60 трябва да викат ура. Бог да го прости.
1
2
 
25
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Бог да го прости!!!