Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"

В неделя интернетът в страната бе спрян, а лидерът на опозицията се скри
Обновена: 10 авг 2020 23:22 | 10 авг 2020 23:15, Нели Христова
135
Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"
Снимка: БГНЕС

Още по темата

"Последният диктатор в Европа" Александър Лукашенко се опитва с всички сили да постави ситуацията в Беларус "под контрол", както той сам се изрази малко преди изборите в неделя. След като първите данни от вота бяха оповестени и от тях стана ясно, че за Лукашенко са гласували близо 80% от хората, ситуацията в страната, най-вече в столицата Минск, ескалира. Но сякаш властите в Беларус са чакали това цял ден.

За втора поредна вечер беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти в Минск, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Иначе още през деня в неделя жители на Беларус споделяха видеа, как полицията и военните настъпват в големите градове. А според мониторинг групата NetBlocks, цитирана от BBC, интернетът в страната е бил спрян, а телефонната мрежа е работила на случаен принцип. Връзката била "значително разрушена" в цял Беларус и се влошавала през целия ден, създавайки "информационен вакуум". В центъра на Минск Twitter, Viber и Telegram спряха да работят, а магазините отказваха да приемат кредитни карти, тъй като плащането без интернет не може да се осъществи.

Първата мишена на властите бяха журналистите - още в 14:00 часа в неделя няколко представители на чуждесранни медии бяха арестувани. Фотографът Мстислав Чернов е приет в болницата с мозъчно сътресение, след като е пребит от полицията.

След като става ясно, Лукашенко може да запази властта си, хората излязоха да протестират по улиците. Според The New York Times напрежението ескалира, когато полицейски ван с врязва в тълпата, блокирала голям булевард в Минск, а няколко души са ранени. Тълпата започва да крещи "Отивай си!" и "Напусни!".  За да се справи с протестиращите от тук нататък, полицията използва водни оръдия, гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ. Видеа показват насилието, което се упражнява върху хората, как те са завличани и хвърляни в черни ванове.

В Минск линейките постоянно летят из града. Няколко души вече са в интензивното отделение на болниците.

"На магистралата има бронирани автомобили и хора, които дори не са в униформи, а с дънки, тениски и пушки в ръце. Страшно е, когато не знаеш кой е бандит и кой е полицай. Ще гласувам срещу страха", казва Владимир, местен бизнесмен, който идва пред урните със съпругата и детето си. 

В други гарове част от полицаите са свалили екипировката си и са се присъединили към редиците на протестиращите срещу Александър Лукашенко, за когото се твърди, че е напуснал страната.

"Не знам кой е гласувал за него, как може да е събрал 80%?", казва 25-годишният Димитрий пред The New York Times, но ситуацията в страната е ясна. Александър Лукашенко има контрол върху преброяването на гласовете, има огромна система за сигурност и шумни държавни медии, които са непоколебими в подкрепата си към него и заглушаването и презрението си към неговите съперници.

Един от тези съперници тази година бе Светлана Тихановская, която се кандидатира след като съпругът й е арестуван. По време на своите митинги, тя събра подкрепата на близо 200 хил. души, което е изключително постижение в полицейска държава като Беларус, чието население е около 9 млн. души, а опълчването срещу Диктатора често приключва със затвор. В последните часове преди изборите съперничката на Лукашенко трябваше да се скрие на тайна локация в Минск, след като полицията арестува 8 членове на партията й.

Безпрецедентен брой гласоподаватели чуха думите на Тихановския и се появиха пред урните в неделя. А така, поне според Тихановская, фалшифицирането на изборите би било по-трудно. Но не и за добре смазаната машина на Лукашенко, чиято дясна ръка е именно избирателната комисия. Тя определи дългите опашки като "провокация", а кампанията на Светлана като "тоталитарна секта". Стотици хора бяха оставени пред избирателните секции, без да упражнят правото си на вот, след като избирателната комисия отказа да удължи часовете са гласуване.

Според независимите избирателни анкети, проведени извън избирателните секции в чуждестранните посолства, картината е друга - Лукашенко е спечелил едва 6,25% от вота, а Светлана Тихановския цели 79,69%, пишат от The Independent.

"Това със сигурност е най-големият протест, който съм виждал в Беларус, откакто Лукашенко дойде на власт", казва Дейвид Марпълс, професор в Университета в Алберта и експерт по Беларус, пред The Guardian. "Струва ми се, че цялата страна наистина се е обединила около промяната", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, много си обичате диктаторите като този и путин! 26 г. на власт. Ще изкара повече от Кимчо..Пфу!
10
11
 
19
 
! Отговори
Издънки преди 3 години
Свеж момент в руския сайт Пикабу, където се вихрят "беларуски опозиционери", защото сайтът се чете и в много страни извън Русия. Някакъв поства сълзлив чаршаф как бил наблюдател в секция и при броенето на бюлетините смазващо побеждавала "видната домакиня", а после председателят приписал стотици гласове на Лукашенко. Питат го за извадката от протокола. Нямал снимка. Питат го защо пише от Полша (и това не се сетил да прикрие с VPN). Той млъква и изчезва от хоризонта. Слаб 2, господа европейци.
9
14
 
11
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Великия Саша Лукашенко ще смаже фашистите !!!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как па в Китай и Япония феминизация няма и мигранти няма що ли.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно защо все жени пробутват и феминизация.
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукошенко, Тиквошенко, все един дол дренко. Хората в Беларус и в България просто са ужасни политически вегани, все избират само тикви, лукове и зелки да ги управляват.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо за Чикаго няма ли?!Щото там тече революция.Градът е разграбен.Има военно положение и вечерен час.Очаква се иьпращането на федерални войски.А?!?!
4
3
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Коронавируса в действие, със закъснение *** ние сме зле иначе, според паладкаджиите
3
5
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Световните еврейски кукловоди, които не успяха да разпалят никъде военен конфикт, за да продават оръжия и на двете страни, сега смениха тактиката. Сега е в ход един и същ сценарий във всички слаби икономически държави - предизвикване на тотална дестабилизация и хаос. За да могат да ги обират в кризата. И ние падаме в примката...
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще напусне бе 88% спечелени гласове.Шепа лyмпeни искали.На кой му пука.
1
3
 
8
 
! Отговори
Извиване на ръцете преди 3 години
- Някои хора защо изобщо ходят на избори, като искат да стане само на тяхното?