Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва

"Събираме се да покажем на властта, че няма да забравим"
Обновена: 27 фев 2021 20:39 | 27 фев 2021 20:37, Веселина Йорданова
196
Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва
Снимка: БГНЕС

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде "Франс прес".

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориалът заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения, предаде БНР.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия, продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Rrr преди 3 години
Вранье, как всегда. Никогда он не был в России перспективным политиком, как у всей либерды рейтинг 2%. Его убийца осужден
158
2
 
4
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
1500 с журналистите ,това ли наричате хиляди !То в центъра на Вашингтон има повече просяци от тея !
157
1
 
2
 
! Отговори
фронтовак преди 3 години
търсил,намерил
156
0
 
0
 
! Отговори
8 преди 3 години
Оставете малко място и за последния!
155
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Дано и ние се съберем скоро на гробището в Банкя.
154
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немцов: Не вярвайте нито дума на Путин !
153
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е Русия - само убийства и алкохолизъм.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 176Даже и вие не си вярвате на тъпоттиите, който пишете.:))))))
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немцов го убиха чеченците, защото им дължеше пари!
150
5
 
3
 
! Отговори
Симеон Дянков преди 3 години
Веселина Йорданова, жалко за тебе. С такива материали доказваш, че не си журналист.
149
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ХХХ"Империалистите ... САЩ, Англия ..."Когато става дума за "империалисти" нали русофилите сте наясно, че Русия е била империя и всъщност продължава да е най-близо до това понятие, като се има предвид разположението й и състава й, както и амбициите й?Или сте просто неграмотни?
148
0
 
3
 
! Отговори
само за инфо преди 3 години
Нескафето е продукт създаден по поръчка на Бразилия от компанията Нестле.
147
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A Навални кога ще го разходят по тоя мост? За един приятел питам...
146
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофили.. русофоби...Тъпо е!Само ще припомня, че САЩ и Запада обявиха, че ние сме стреляли по папата! Помните ли го?!Да сме получили официално извинение от партньорите ни? Не! Въпреки, че знаят че това е лъжа!Без категорични доказателства не вярвам на нищо! Точка.
145
9
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Значи .....става ли дума за враг нба Путин ......цветя веднага са поднесени забележете от Великобритания САЩ и ЕС ......разбира се ...без тях на къде !? Империалистите и техните пионки ревът до небето за един убит опозиционер ....нищо чудно и те самите да са го очистили за да вдигнат врява срешу Путин !
144
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим ви, че пускате статии за страните от Третия Свят. А в Того и Замбия какво се случва?
143
8
 
13
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Баш па Америка ли да е обезпокоена за сводата на словото!? Че то тука никаква я няма - а си казал нещо срещу либерастията, а са те очернили от всякъде и изгонили от работа, сериозно ви казвам.
142
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150"Хубаво е, че им припомнихте за Нес кафето. Беше с неповторим вкус. Тук на запад уж купувам нес кафе (има няколко вида с тази марка, но всъщност са ментета)"Хахахаха. Поредния лъжлив И неграмотен ***. Нескафето е по начало западен продукт, поначало е по-ниска класа продукт от нормалното кафе и по-начало на Запад винаги е бил оригинален, а в България жалка имитация. А за това, че не си "тук на Запад" дори няма съмнение.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До !!!!Я провери дали не се е появила някоя бучка сирене в хладилника ти след тоя ти пост!!! Все пак троленето трябва да си е заслужавали, нали?
140
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152"Кафето Инка съдържа екстракти от ръж, ечемик и корен от цикория. Коренът от цикория е много полезен за черния дроб и за пречистване"А пък неяденето на много храна спомага да останете стройни и във форма. Сега разбирам защо в Северна Корея са недохранени - щото така е по-полезно! Ето какви били мотивите на червените другари да държат населението полугладно. То и България беше така пти комунистите де.