Христо Мутафчиев: Ако затварянето е 10 дни - ще издържим, но ако не е...

До последно няма да знаем ще има ли публика на наградите "Икар", каза актьорът
23 мар 2021 14:24, Ния Христова
76
Справя ли се българският театър една година след началото на пандемията? В навечерието на Международния ден на театъра председателя на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев коментира ситуацията в момента.
 
"Длъжни сме да спазваме мерките - най-вече заради личната си сигурност, сигурността на семейства ни и на приятелите. Отново имаме затваряне. Ако е 10 дни - добре, ще издържим. Но ако е повече, ще започнем отново да се обръщаме към институциите за мерки за помощ. Има колеги, които се страхуват и отказват да играят в представления", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Актьорът изтъкна, че публиката е с маски в салоните на театрите и е седнала през стол. Творците не сме ваксинирани единствено един срещу друг - като колеги, защото играем без маски", посочи Мутафчиев. 
 
Част от театрите продължават да правят антигенни тестове на актьорите преди представления. А от Съюза на артистите в България са подали списък в РЗИ-София и в Националния ваксинационен щаб с всички творци, които членуват в организацията, но за тях няма театър, в който да се запишат за имунизация. 
 
Христо Мутафчиев сподели, че се надява церемонията по връчването на наградите "Икар" да не премине "толкова тъжно, колкото миналогодишната".
 
"До последно няма да знаем ще има ли публика на 11 май, когато смятаме да проведем събитието. Всичко зависи от ръста на заболелите. Форматът ще стане ясен дни преди церемонията. Номинациите ще бъда обявени на 27 март", поясни председателят на Съюза на артистите.
 
Мутафчиев призна, че не е привърженик на онлайн театъра и трябва да има "кинаджийско заснемане", за да се получи качествен продуктът. А пандемията ни е научила да обърнем внимание на позабравените летни сцени, смята той. Театрите започнаха все по-често търсят моноформите по ред причини. Такъв е и моноспектакълът "Плач на ангел" на Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
28
 
! Отговори
Естет преди 3 години
Стига сте просили за пари бе, Мутафчиев!На база на какво искаш пари?С какви роли си известен - с ролята на ромът Ачо от сериала Дунав мост и с ролята ти в чалга клипове!Срам нямате ли! Има хора, които не са работили от година и не са получили един лев помощ от държавата, а вие само просите пари! Наглеци!
42
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
някой може ли изобщо да разбере сложните логически схеми на тоа хитрец?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10-14 дни се вижда ефекта от отварянето.След 14-21 дни се вижда този от затварянето.Но няма как да е затворено и да има избори на четвърти. Така че, ще отпуснат за изборите после пак. Ако не решат директно да одрежат до 10 април.
40
7
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
""Народ който жертва сигурността си заради свободата, ще загуби и свободата и сигурността" Вилхелм Швулендорф А аз бих казал и обратното " Народ, който жертва свободата си за сигурността си ще загуби и двете !
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре-е, съобщени са дълбоките размисли на кючеците относно театралите у нас!
38
2
 
3
 
! Отговори
Тва е преди 3 години
Ще живеете от лято до лято
37
4
 
15
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Халтура и позорище са по-правилните имена на театъра.
36
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди посещавах театър поне веднъж месечно. Сега ме отвратиха тези жалки душици.... Голяма халтура, няма що!
35
11
 
11
 
! Отговори
факт преди 3 години
Никой не ходи на на театър,това е гнусно и архаично изкуство!
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И? Какво точно ви пречеше да играете онлайн представления?Болшой театър пуснаха най-красивите си балети в youtube безплатно!В момента сума работилници за рисуване, крафт-занимание и какви ли не хобита са онлайн.Само вие искате да пиете, но да се правите на проводници на божествена светлина.Еми, не сте, бохеми малки! Ако бяхте помогмали поне с малко да се повдигне духа на българина - добре, ама вие опищяхте света!
33
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам абсолютно никаква нужда от тези артисти и не давам пет пари за тях. Пазарът е свободен, който ги харесва, да ги подкрепя като ходи да ги гледа или с благотворителност.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя 10 дни не може да издържи без да посегне към чашката.
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Има приказка разделяй и владей явно на нея се уповават управляващите
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от коментиращите не могат да пишат правилно,а са тръгнали да коментират въпросите на културата!Артистите са хора,като всички нас! Ние имаме нужда от тях и те имат нужда от нас!
29
1
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Ядосан до 7Ясно, разбрах ви кои сте , е, лошо за вас, няма да се оправите !!!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсионеритеЗнаеш ли кое хубавото, ако изобщо доживееш до пенсия и за теб ще пишат подобни глупости, дерзай.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това да го казваш в деня, когато Татяна си отиде... Що за нагло животно трябва да си?
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора още ли не могат да съберат 2и2 затваряне от 10дни е нищо затварянето навсякъде трябва да е повече от 21дена не знам кой им води умозаключенията
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Народ който жертва сигурността си заради свободата, ще загуби и свободата и сигурността"Вилхелм Швулендорф
24
3
 
7
 
! Отговори
От Хелзинки преди 3 години
Помощи да се дават само на роммките, защото те раждат деца. Ако не са те българите ще изчезнат. Само те дават своя дан за майка България