Уволниха балетист, появил се с маска на сцената

Станислав Стефанов участвал в спектакъла "Цигулар на покрива"
24 мар 2021 10:50, Петя Славова
26
Уволниха балетист, появил се с маска на сцената
Сцена от "Цигулар на покрива". Снимка: БГНЕС

Балетистът, появил се на сцената на Националния музикален театър с предпазна маска по време на представление на 15 ноември миналата година е уволнен. След постановката "Цигулар на покрива" Станислав Стефанов е трябвало да даде писмени обяснения пред ръководството.

Три месеца по-късно договорът на Станислав е прекратен с мотив "престой" по време на пандемия, въпреки че сценичните артисти на държавна работа са с подсигурени заплати до октомври 2021.

"До генералната репетиция всички бяхме с маски. Докато не дойде моментът за спектакъл. Зад кулисите изведнъж забелязах, че много хора - всички, бяха без маски. Отговорността ми към себе си, към семейството, към обществото, ме подкани да изляза с маска на сцената", обясни пред Нова тв Станислав.

"Разбира се, че могат да бъдат с маски, когато това не нарушава общата визия на спектакъла. По време на един спектакъл, чието действие е свързано с началото на миналото столетие, въпросния господин е излязъл с бяла медицинска маска. За всеки един от спектаклите ние имаме грижата да направим такива маски, че те да не се различават по художествена визия от костюмите, които са в спектакъла", посочи тогава директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова. Три месеца по-късно, обаче - в края на февруари тя прекратява договора на Станислав.

"Няма мотиви защо конкретно аз. Независимо, че съм от артистите, които са най-ангажирани в спектаклите на театъра", каза Стефанов.

Защо това се е случило недоумява и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той напомня, че с постановление на Министерския съвет заплатите на сценичните артисти на държавна работа са подсигурени. Целта - да се съхрани секторът и да се запази числеността на колективите. Освен това, отбелязва Христо Мутафчиев, Станислав е и синдикален председател.

"Точно в този момент, в който затваряш, ти да решиш да оптимизираш състава и да освобождаваш хора, които работят, това аз го намирам леко за цинично като оправдание. Мисля, че там нещата ескалират на база някакви личностни взаимоотношения", смята Мутафчиев.

Сигналът е предаден за проверка на Инспектората на Министерство на културата. Резултатите от нея се очакват в рамките на месец, а дотогава Станислав е безработен, съсредоточил вниманието си върху семейството, в което съвсем скоро се очаква да .има попълнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо сте уволнили човека?"Не ме е страх от м-ра на културата, страх ме е от културата на министъра" - Радой Ралин.
2
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз бих го уволнил
1
34
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз бих го уволнил. Ако иска да ходи с макса, можеше да навлече и шлем и ръкавици и предпазен костюм по същия начин.. Тогава той вече не е за сцената, а за някакво цирково шоу