Гала концерти във Варна и Пловдив в памет на Енрико Карузо

Изпълняват звезди от италианската и българската оперни сцени
10 май 2021 17:07, Петя Славова
3
Гала концерти във Варна и Пловдив в  памет на Енрико Карузо
Фабио Амилиато. Снимка: Music Art

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре пристигат в България в началото на юни за два гала-концерта, посветени на един от най-бележитите тенори в историята на операта – Енрико Карузо. На 11 юни с "Карузо Гала" ще бъде открит 12-ия сезон на фетивала "Опера в Летния театър", а на 12 юни грандиозното събитие ще се премести на сцената на Античен театър – Пловдив.

Фабио Амилиато е един от най-обичаните италиански тенори през последните десетилетия. Солист със забележителна международна кариера и чести участия на най-престижните оперни сцени – Метрополитън Опера, Ла Скала, Монте Карло, Парижката опера, Японската национално опера в Токия и други, Амилиато е известен с виртуозните си  интерпретации на италианския оперен репертоар.

След дебюта му на сцената на Ла Скала през 2019 година, кариерата на тенора Анджело Фиоре се устремява нагоре. Победителят в редица международни конкурси и част от фондация "Лучано Павароти", бързо се утвърждава като едно от новите лица на италианската опера. Гастролите му в  Ла Скала продължават, а изявите му на престижните оперни сцени запълват програмата му. Фиоре е чест гост на оперните театри в САЩ, Германия, Дания, Хърватия, Нова Зелания, Русия, Япония, Румъния и др.

В брилянтния състав от солисти в "Карузо Гала" място намират три утвърдени имена от българската сцена. Златните гласове Иван Момиров, Валери Георгиев и Даниел Дамянов са артисти с международно признание и гастроли на най-престижните оперни сцени в Европа и света.

В репертоара на Енрико Карузо откриваме най-популярните арии на гениалните италиански композитори Верди, Пучини, Росини, Маскани и други. Те ще прозвучат на откритите сцени във Варна и Пловдив в негова чест в изпълнение на блестящите солисти и оркестъра на Държавна опера Варна, водени от диригента Лоренцо Бизари.
Тенорът, променил света на музиката, е най-записвания певец на времето си. Притежаващ феноменално мощен драматичен тенор, “златогласият вълшебник от Неапол” остава в историята на световното певческо изкуство като един от най-красивите оперни гласове и едно от най-високите постижения на италианската певческа школа през  ХХ век.

Години след смъртта на Карузо, изпълненията му продължават да звучат и да вдъхновяват новите поколения оперни дарования. През 1986 година композиторът Лучио Дала написва едноименната песен, посветена на бележития тенор, изпълнена от Лучано Павароти.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
НИЕ преди 1 месец
Народът е жаден за класическа музика , за истинската музика ,която е доказателство за култура , поведение и възпитание.С политика , асфалти и измишльотини достатъчно ни занимаваха .
2
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
ВЕЛИКИЯТ Карузо......Това ще бъде уникално събитие..Но не е зле и да се "мултиплицира" малко!..-Напр.:- Да се сложи началото на традиционно честване /всяка година/ и на нашите велики певци.Имаме много..И вече напуснали ни,и все още радващи ни на живо!...Стига "политика",стига АСФАЛТИРАНЕ!!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Явор преди 1 месец
Никога не трябва да се забравят големите.