"Комедия от грешки" под режисурата на Тери Фендър в с. Паталеница

Позната творба представя Шекспирова компания "Петровден"
13 юли 2021 15:05, Петя Славова
0
"Комедия от грешки" под режисурата на Тери Фендър в с. Паталеница
Снимка: Шекспирова компания "Петровден"

Под режисурата на британката Тери Фендър на 23-и и 24-и юли може да се гледа познатата Шекспирова пиеса "Комедия от грешки". Началният час на представлението е 21.00, а мястото - откритата сцена в ОУ "Константин Величков", с. Паталеница.

Тери Фендър поставя за трети път шекспиров спектакъл в Паталеница. През 2016 г. тя постави пиесата "Дванайста нощ", а на 20-годишнината на "Петровден" през 2019 г. бе показът на постановката "Сън в лятна нощ".

"За трети път работя в Паталеница и съм особено щастлива да съм отново тук след толкова трудни месеци по време на пандемията. За мен е удоволствие да се върна в Паталеница и да работя под открито небе с тазгодишната трупа от талантливи млади актьори. Реших да представим "Комедия от грешки" – една радостна и енергична комедия за две двойки близнаци, две сестри, чужди земи, отчуждени родители, екзотични търговци, едно корабокрушение и сбъркани самоличности. Пиесата е пълна с лудост и веселие, които имат за цел да доставят удоволствие на публиката и да ни върнат онези хубави чувства, които особено сега са ни най-нужни! Очаквам с нетърпение да посрещна публиката на нашата пъстроцветна и вълнуваща комедия.", разказва британката.
Тери Фендър започва кариерата си като професионална актриса. Учила е в Drama Centre в Лондон, както и в Goldsmith College към Университета на Лондон и продължава да развива и разширява своята работа като актриса, режисьор и преподавател.

Тери стои в челните редици на актьорското обучението във Великобритания през последните двадесет години, като сред различните ѝ позиции са тази на директор на Guildford School of Acting към Университета в Съри, а в момента тя ръководи Академията по музикално и театрално изкуство на университета Falmouth.

В постановката участва екип от талантливи млади актьори. Ветеранът сред тях, с най- много участия в Паталеница, е актьорът от Сатиричен театър "Алеко Константинов" Константин Икономов. С други  участия през годините са Самуела-Ивана Церовска, Крис Атанасов, Велизар Емануилов и Татяна Йолинска.

Хореографията е поверена на Калина Георгиева, част от екипа на Атом театър. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Лазарова и Илина Грозева. Композитор е Милен Апостолов, който в последните години активно пише музика за театър и кино, носител на "Икар" 2020 за театрална музика.

Шекспирова компания "Петровден" е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.


0
Още от Театър
Абсолвенти от НАТФИЗ с нетрадиционен дипломен спектакъл
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари