Мутафчиев: Артистът трябва да започва със заплата 1700-2000 лв.

Председателят предупреди, че ще се стигне до протести
1 юни 2022 13:08, Йоана Цонева
92

В случай че при актуализацията на бюджета не бъдат предвидени повече средства за увеличение на заплатите на българския театър, артисти и сценични работници ще бъдат в готовност за протести.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обясни в ефира на "България сутрин", че не министърът на културата определя заплатите на театралните работници, а техните работодатели.

"Директорите са онези, които формират щата и определят възнагражденията в сферата на театрите. Но от министъра на културата зависи това, той да се пребори за повече средства, които трябва да влязат в министерството. Много по-лесна му е задачата на министъра, трябва да поиска разчет от директорите на всички театри и Министерството на културата да направи изчисления какви пари са необходими за допълнителни средства към субсидията", заяви той.

Мутафчиев добави, че според него субсидията трябва да стане 9 лв. По думите му, когато се е срещнал с министъра на културата преди две седмици, е предложил стартовата заплата да започне от 1500 лв., но към днешна дата тя трябва да е поне 1700 или 2000 лв., защото цените растат.

"Аз дадох срок на културния министър до актуализацията. Ако при актуализацията това не се случи, от октомври месец ние започваме театрални акции под формата на протести пред всички театри в цяла България, с които да обърнем много по-голямо внимание на обществеността, медиите и правителството. Ако не се постигне решение, можем да бъдем и още по-крайни. Аз лично ще имам срещи и разговори със синдикатите на таксиметровите шофьори, транспортните работници и миньорите да ни подкрепят и евентуално, ако ние тръгнем да протестираме, да излязат и те на протест в центъра на София заедно с нас", заяви Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Относно казуса с Младежкия театър, той изтъкна, че не си е помислял, че някой може да го вземе. Гостът поясни, че процесът е необратим в полза на Младежкия театър, защото има действия в посока министърът на регионалното развитие да откаже на молбата на КЕВР. Мутафчиев предполага, че управляващите няма да стигнат до момент, в който артистите да ги бият с камъни.

"Артистите биват оценени всяка вечер в театралните зали. Недооценени са по отношение на заплащането, защото нашата гилдия позволи през годините отношението и уважението да намалее от страна на обществеността, управляващите и всички, които се занимават с политика. Допуснахме да ни се качат на главата. Голяма част от творците, тъй като са разпознаваеми лица, бяха много лесно използвани за политически и стратегически кампании. Това наля вода в кофата с негатива. Щом политиката има отношение към театъра, значи и театърът трябва да има отношение към политиката. Това, което предприемаме като действия, няма никакъв политически оттенък, има само социален смисъл", настоя той.

Председателят обеща, че ще предложи в Комисията по култура да изготвят законопроект за неприкосновеност на театралните сгради в цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
Qqqq(продължение) преди 1 година
Така няма да стане. Парите не са всичко. Има и други ценности, има любов и тнт. Ние сме тръгнали да цени и да обичаме този , който ни дава по ефтино олио и газ. Трябва да се погледнете в огледалото и да видите , че нещо не е наред с вас. Дори и Путин не обича такива хора , защото знае , че са не само неблагодарни, но и некадърни предатели.
69
0
 
2
 
! Отговори
Qqqq преди 1 година
Пиша ви това от чужбина. И там , както и в БГ всичко поскъпва и цените непрекъснато се вдигат. Да не може да се каже , че хората са радостни от този факт , но никъде не мрънкат като при нас в БГ. Това е икономическата война. Лошо е за едната страна , лошо е и за другата. Печели този , който издържи. После става по - добре. В тази война всички , които работим сме войници. Този вместо да си налегне парцалите и да бачка- да прави нови пиеси , да ходи по повече участия , тръгнал да реве за пари. Т
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УчителБраво! Така трябва да се подкрепят артистите...., но да попитам колко трябва да взима учителят на тези артисти?
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учител
66
0
 
8
 
! Отговори
Ъъъъъъъъъ преди 1 година
И да се научите да внасяте данъци, не само да искате.
65
0
 
7
 
! Отговори
1-н преди 1 година
бегайте да правите като ветъра ве, баси готованците. кой е кадърен се оправя, кой не е- да се оправя сам
64
0
 
8
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Ако почнат да удовлетворяват исканията на всички, държавата ни отива на кино.Тук всеки иска,никой не дава..
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва! Източник - приходи от билети за преставления!
62
0
 
23
 
! Отговори
а преди 1 година
Тоя живее още в комунизма. Стартови заплати 2000 лева, пенсия на 50, ех, а беше Татово време......
61
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господа "артисти" изкуствата трябва да се самоиздържат. Ако има разни милионери и милиардери да ги финансират браво, но никой не е длъжен да плаща за вас. Никой не ви е карал да ходите да ставате "артисти". На времето викахме "музикант къща не храни" но това важи и за всички останали "артисти".
60
2
 
21
 
! Отговори
Стига претенции преди 1 година
Училищата получават бюджет според броя на учениците, театрите трябва да получават бюджет според броя на зрителите!
59
1
 
24
 
! Отговори
Ко не преди 1 година
Държавта била лош стопанин ама всички ревете да ви помогне. Ами искайте заплати от ДОБРИЯТ ЧАСТЕН стопанин.
58
0
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
12 години когато ГРОБ управлява защо не искахте нищо ? А ? Вашите заплати с нашите данъци се плащат. И вие сте хора и вие имате нужди, но на мен работодателя ми казва "заплатата спрямо заслугите"
57
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото си заработят, толкова трявба да вземат , както е на всякъде !!!Ако аз не работя ме уволняват! Половината за за шут в газО , за нищо не стават.
56
0
 
21
 
! Отговори
каскетя преди 1 година
Га беше твоя Идол Боко, защо не иска от него ва ?
55
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми давайте им ги, кой ви пречи! Нали искахте да сте частни театри, защо ревете на държавата?
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да получавате в зависимост от това колко и как работите то дори и 2 лева не заслужаваш. ТЪРТЕЙ АЛКОХОЛИЗИРАН.
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези които работят колко трябва да вземат тогава???
52
1
 
38
 
! Отговори
Ебассси преди 1 година
Мнооого артистично искане. А КОЛКО ТОГАВА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ РАБОТНИЦИТЕ ОТ ЧИИТО ДАНЪЦИ СЕ ОТДЕЛЯТ ТЕЗИ 2000 ЛЕВА ЗА ЗАПЛАТА НА АРТИСТИТЕ? Или това никой не го мисли .....
51
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г-н Мутафчиев, защо не стачкувахте и не подскачахте при Боко, "радетелят" и "пазител" на всичко културно...? Или не ви отърваше...! 80% от това ваше съсловие НЕ стават за НИЩО!