Директорът на Народния театър атакува Минеков

Опитва се да кадрува, заяви Васил Василев
24 ное 2022 21:09, Александър Попов
12

"Министър Минеков се е обградил с политически съратници назначени от него, макар че длъжността му е ограничена във времето. Опитва се да кадрува в Националните културни институти с чистки на политически опоненти", заяви Васил Василев, директорът на Народния театър Иван Вазов.

Има натиск за назначения в Народния театър от страна на министъра на културата, допълни Василев след среща на артисти и представители на министерството, които обсъдиха кризата в сектора.

След скандала в Народния театър оставки няма да има. До момента е напуснал главният драматург Захари Карабашлиев, а режисьорът Явор Гърдев е в предизвестие, но е в преговори с директора да остане. Според Васил Василев конфликтът е бил вътрешен, а е превърнат в политически и експониран в медиите от министъра на културата.

"Всеки има право на политически възглед и глас, но в деня на изборите, когато си лице на този театър и се появиш с който и да е лидер, ти ставаш агитатор. А мен ме питат: "Вие всичките ли сте от тази партия?", каза Валери Йорданов.

Васил Василев не отхвърли твърдението на Велислав Минеков, че има заплати от 5000 лева на актьори и режисьори.

"Още в първите месеци имаше актуализация на заплатите от 1600 до сумата, която каза министърът, дори и по-високи", поясни Василев.

От Министерството на културата заявиха за Bulgaria ON AIR, че засега няма да коментират случая.

"След встъпването ми в длъжност аз поканих Александър Морфов не само неговите творби да станат част от програмата на театъра, но и той да поеме важната роля на главен режисьор на театъра. Драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев бяха изключително кадърни таланти и аз затова избрах отново да работя с тях. Велислава Кръстева избрах за пиар на театъра, заради безспорните ѝ качества. Поради високата чувствителност на творците може да де случат дадени действия, но това няма как да се определя като тормоз. Затова бях и сразен от конфликта, който се разрази между тях. Велислава Кръстева никога не е давала повод за нейни политически пристрастия откакто е на длъжността си пиар на театъра. Когато дадени хора напускат, това има щета върху сцената и самия театър, не е накърнена политическата сцена", уточни по-рано през деня Василев пред комисията по култура в парламента.

Историята

След скандал в Народния театър „Иван Вазов” между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева, служебният министър на културата Велислав Минеков поиска смяна на ръководството на Народния театър, тъй като сред тях има политически обвързани.

“Това ме тревожи и аз не бих искал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение, може би по някакъв начин представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени. Аз държа на присъствието на актьора Александър Морфов в Народния театър и, за съжаление, вследствие на събитията, той е силно разколебан от желанието си за присъствие там. Това би било щета, голяма щета", коментира Минеков.

Тези думи на министъра провокираха ответната реакция във фейсбук профила на Христо Мутафчиев, председателят на Съюза на артистите.

"Не мисля, че е много уместно да коментирате назначенията в Народния театър, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около Вас, при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите".

Сагата с Александър Морфов, главният режисьор на театъра и бившата пиарка на ДПС и сегашна към Народния театър Велислава Кръстева, провокира и оставките на главния драматург на театъра “Иван Вазов” Захари Карабашлиев, тази на режисьора Явор Гърдев и на актьора Валери Йорданов. Като доводи се привеждат непоносимата атмосфера в театъра.

“Нещата някъде се объркаха. Политиката няма място в театъра, особено в националния театър. Твърдим, че имаме много талантливи български режисьори, но не може да ги преброим на пръсти. Спектаклите на Александър Морфов носят духовност и карат хората да водят децата си на театър”, заяви преди дни актьорът Валери Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
10
 
! Отговори
dragonfly преди 1 година
Театър имаше и преди да има измислената длъжност ПР на театъра. Истинският ПР на един театър са хората, които го правят, и постановките, които ако са добри , остават в сърцата на хората. В този смисъл театърът ще обеднее без творците си, а ако липсва едно протеже на най- разрушителната партия в България за последните 30 години, най-много да се подобрят нещата. Женицата да си ходи, да прави ПР по байрами и други етнически мероприятия.
4
12
 
0
 
! Отговори
Един минувач преди 1 година
Бай Минеков, Морфов беше артист в льохмана, сега е режисьор
3
2
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
И какви са й безспорните качества на тази?Защото на напусналите ги знаем от години,и сме ги чели години, и сме ги гледали години....А тази, освен сол та6ак на *** е каква още?
2
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една жена която придружила Доган на избори ,стана световен проблем .Един глу***к прикрива расизма си зад някви клишета и уж някви политически коректни фрази .Като в същото време скача на бой,чупи ,псува и заплашва.И наслагва етническо напрежение .Сори ама не съм съгласен .
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всеки има право на политически възглед и глас, но в деня на изборите, когато си лице на този театър и се появиш с който и да е лидер, ти ставаш агитатор.Това е най голямата простотия ,когато някога съм чувал.Те ще изкарат още малко че ДПС едва ли не без тая жена ще се сринат ,ще изгубят 5 депутата .Значи единия е агитатор а другия ,който вандалства и обижда и троши той е човек на изкуството .Така ли ?