Първият вирус за мобилни телефони набира скорост

Първият вирус за мобилни телефони, наречен Cabir, който се появи във Филипините преди осем месеца, в момента се разпространява по телекомуникационните мрежи в САЩ
21 фев 2005 10:01,
Първият вирус за мобилни телефони набира скорост

Първият вирус за мобилни телефони, наречен Cabir, който се появи във Филипините преди осем месеца, в момента се разпространява по телекомуникационните мрежи в САЩ, съобщава специалист по антивирусна защита от финладската компания F-Secure.

Най-значителното последствие върху телефона е изтощаването на батерията.

Вирусът, който е относително безопасен, се разпространява постепенно и в момента засяга 12 страни.

От F-Secure съобщават, че Cabir е открит в телефоните в магазин за техника в Санта Моника, Калифорния. Телефонът на собственика на магазина също е бил заразен, като засегнатите апарати са модел Nokia 6600, който има опция за изпращане на имейли.

За разлика от компютърните вируси, които се разпространяват доста бързо по интернет, Cabir се препраща по-бавно чрез технологията за безжични комуникации на късо разстояние Bluetooth. Когато потребителят включи телефона си, може да хване вируса.

Вирусът може да се предава и чрез внасянето на заразен телефон в друга страна.

Заплахата от вируси за мобилни телефони засега остава все още значително слаба, но трябва да се има предвид фактът, че създателите им ще се усъвършенстват все повече, предупреждават от F-Secure.

Поради нарастващите заплахи отскоро голяма част от производителите на мобилни телефони вече продават апаратите с антивирусна програма.


Спонсорирано съдържание