Yahoo! навършва десет години

Една от най-използваните интернет- търсачки и най-посещавани сайтове, Yahoo!, празнува днес десетия си рожден ден.
2 мар 2005 16:40,
Yahoo! навършва десет години

Една от най-използваните интернет- търсачки и най-посещавани сайтове, Yahoo!, празнува днес десетия си рожден ден.

В края на 1993, в началото на Интернет технологиите, двама студенти от Станфордския университет, Джери Янг и Дейвид Фило, решават да подредят по категории любимите си сайтове. Те развиват това, което би могло да се нарече “прототип” на Yahoo!, наричан тогава “Ръководството на Джери”. По-късно идва името Yahoo!, което означава Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

Първоначалният вариант представлява списък с линкове, разделени в категории, с кратко описание за всеки сайт.

Когато двамата приятели качват каталога в Интернет, заваляват молби за включване на нови сайтове. Така се стига до идеята да се направи списък на цялото Web-пространство, като се каталогизират по 1000 страници дневно.

Когато категориите се препълват, се създават и подкатегории. Изкушението да се използват програми, които да вършат тази работа автоматично, било много голямо, но все пак Джери и Дейвид продължили да правят подреждането ръчно. И до днес сайтовете се преглеждат преди да се сложат в някоя категория и това е едно от нещата, които определят успеха на Yahoo!

1995 била решаваща за сайта. Трябвало да се направи голяма крачка - да се използват възможностите на американския финансов пазар. Именно тогава компанията Sequoia Capital, която инвестирала и в Apple, Atari, Oracle и Cisco, им подава ръка и им осигурява необходимите за по-нататъшно развитие 1 млн. долара.

През 1996 акциите на компанията са пуснати на борсата на цена 13 долара и за един ден цената им скача на 46 долара. Тези цифри карат създателите на Yahoo! да преосмислят концепцията си за сайта и да добавят още услуги. В следващите години те сключват редица “исторически” договори, предопределили днешния им успех.

През 1996 Yahoo! сключват договор с Netscape Navigator и стават една от 5-те търсачки, използвани от NetSearch.

През 1997 Yahoo! купува компанията Four11, с чиято помощ започва да предлага безплатната електронна поща и свързаните с нея услуги.

През следващите години Yahoo! сключва още няколко големи договора- с Бритиш Телеком, News Corp и др.

През 1998 италианската версия на сайта се присъединява към съществуващите вече английска, немска, френска, испанска, японска и скандинавска версия.

През годините видът на сайта се е променял няколко пъти, като последната промяна бе направена съвсем скоро - в началото на тази година. Сегашният вариант на сайта, според създателите му, е най-удобен за използване.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации