Apple обмисля да остави IBM заради чиповете на Intel

Eвентуално приемане на предложението на Intel, би променило драстично ситуацията на Apple на комютърния пазар
24 май 2005 02:46,
Apple обмисля да остави IBM заради чиповете на Intel
Apple може да замени IBM с Intel
Преговори между Apple Computer Inc. и Intel Corp. бяха в основата на вчерашното повишение на щатските индекси и по-специално Nasdaq, който приключи на най-доброто си ниво от 10 март насам. Технологичните акции добавиха 10,23 пункта, или 0,5% до 2056,65 пункта, което е седмия пореден ръст за Nasdaq.

Статия във вестник The Wall Street Journal, че Apple ще се насочи към използването на чиповете от Intel за своите Macintoch компютри създаде доста коментари на Уолстрийт.

Доста от анализаторите бяха песимистично настроени, че Apple ще се откаже от услугите на IBM Power PC процесорите и ще ги замени с чиповете на Intel Pentium, използвани в 80% в компютрите по света.

„Това е твърде много софтуер. Не можеш просто така да го подмениш, каза Кевин Крюъл от Microprocessor Report. “По този начин те просто оказват натиск върху IBM, за да си поправят проблемите”.

В миналото IBM имаше проблеми с производството на достатъчно G5 Power PC процесори за Mac компютрите на Apple, а пък чипът G5 използваше твърде много мощност, оттук и твърде много топлина. Това го правеше негоден за популярните iBook и PowerBook лаптопи.

Едно евентуално приемане на предложението на Intel, би променило 3%-я дял на Apple на компютърния пазар и позициите му спрямо неговата конкуренция.

Анализаторът на Enderle Group Rob Enderle е на мнение, че Apple няма да може да осъществи подобна промяна лесно. Говорителите на Apple и Intel Чък Мълоу и Стийв Даулинг осъществиха доклада и коментарите, като „слухове и спекулации”.

Акциите на Apple поскъпнаха с 2,21 долара, или 5,9% до 39,76 долара, докато Intel добави 15 цента до 26,50 долара.

Сините чипове от Dow Jones поскъпнаха за пета от последните шест търговски сесии, като вчера нарасна с 51,65 пункта, или 0,49% до 10,523 пункта, което е най-високото му ниво от 7 април 2005 г.

Широкият S&P 500 затвори на най-доброто си представяне след 15 март, тъй като добави нови 4,58 пункта, или 0,39% до 1193,86 пункта.


Спонсорирано съдържание