Bluetooth технологията се изправя срещу религиозните табута

Младите хора в Саудитска Арабия успяват да прескочат строгите религиозни забрани с помощта на безжичната система за пренос на данни Bluetooth.
13 авг 2005 17:58,
Bluetooth технологията се изправя срещу религиозните табута
Новите технологии завладяват и консервативния Близък Изток

Младите хора в Саудитска Арабия успяват да прескочат строгите религиозни забрани с помощта на безжичната система за пренос на данни Bluetooth.

Саудитска Арабия е една от най-консервативните мюсюлмански страни, обяснява АП. Там е забранен контактът между двата пола извън рамките на семейството. Повечето бракове са уговорени от родителите на младоженците, а в ресторантите има две зали- едната за мъжете, другата- за жените.

Безжичната Bluetooth-система обаче позволява обмен на данни между два мобилни телефона без да се ползват услугите на оператор. Така младежите флиртуват, разменят телефонни номера и виртуални целувки без да се страхуват, че ще бъдат заловени от религиозната полиция.

Популярната нова технология предизвика паника у някои мъже, които се страхуват, че снимки на жените, дъщерите или майките им могат да попаднат в ръцете на непознат мъж, което се смята за изключителна обида. По тази причина на повече семейни тържества има специално наети хора, които да събират и съхраняват мобилните телефони на гостите по време на празника.

Правителството на Саудитска Арабия се опита да наложи цензура над мобилните телефони, като забрани миналата година продажбата на камерите за GSM като допълнителен аксесоар. След това обаче се принуди да разреши отново употребата им, тъй като вече всички нови модели телефони се продават с това устройство.

Контролът върху Bluetooth е почти невъзможен, за радост на младежите. До сега единственият начин за контакт с другия пол беше подхвърлянето на листче с телефоння номера през прозорците на колите или дискретното му пускане в пазарската чанта на харесвания човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание