Samsung представя първия в света чип с 16 гигабайта NAND флаш памет

От групата очакват световният пазар на чипа да достигне 14 млрд. долара до 2010 г.
12 сеп 2005 12:57,
Samsung представя първия в света чип с 16 гигабайта NAND флаш памет
Samsung представя в Сеул новия си продукт. Снимка: АФП
Южнокорейският гигант в производството на полупроводници Samsung Electronics съобщи, че е разработил първия в света чип с 16 гигабайта NAND флаш памет чрез 50-нанометрова технология.

Новият чип събира данни с еквивалент на информация на всекидневник от 40 страници в продължение на 200 години или 8 000 дигитални файла с музика.

Според компанията това е първият чип в света, създаден с авангардната 50-нанометрова технология. В момента стандартна за производството на чипове е 80-нанометровата технология.

Samsung, най-големият производител в света на DRAM чипове (dynamic random access memory), планира да започне масово производство на новия продукт от втората половина на 2006 г.

От групата очакват световният пазар на чипа да достигне 14 млрд. долара до 2010 г. За разлика от традиционните чипове за персонални компютри, тези с флаш памет могат да запазват информация дори при изключен компютър.

Флаш паметта печели популярност в употребата на преносими електронни устройства като мобилни телефони, дигитални камери, и др.

Samsung очаква продажбите на чипове с флаш памет да достигнат 6.4 млрд. тази година, или ръст спрямо 4.1 млрд. долара за миналата година.

Според компанията потребителите търсят все по-малки и стилни преносими устройства. Това е предизвикателство пред производителите на полупроводници да създадат чипове, които съчетават висока ефективност, голяма памет и минимум пространство, като в същото време не изразходват много енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание