Американските тайни служби ни следят чрез таен код в принтерите

Службите признаха, че информацията, служеща за проследяване, е част от споразумение, сключено с определени производители на цветни принтери
18 окт 2005 17:13,
Американските тайни служби ни следят чрез таен код в принтерите
Точките в документа предоставяли ясна информация за датата и часа на печатане на документа. Снимка: Corbis
Изследователски екип, воден от Фондация Електронна Граница, наскоро разкри код, съдържащ се в мънички точки, които някои цветни лазерни принтери оставят във всеки документ, съобщи фондацията в сайта си.

Американските тайни служби признаха, че информацията, служеща за проследяване, е част от споразумение, сключено с определени производители на цветни принтери, с привидната цел да се идентифицират евентуални фалшификатори.

„Открихме, че точките в поне един ред съдържат кодирана информация за датата и времето, когато документът е бил принтиран, както и серийния номер на машината“, обяви Сет Дейвид Шоен от фондацията.

Можете да видите точките от цветните принтери, произведени от Xerox, Canon, както и други фирми. Тези точки са жълти на цвят, с големина под един милиметър в диаметър и се повтарят на всяка страница в документа. За да видите модела на кодирането, ви е необходима синя светлина, лупа или микроскоп.

Фондацията и нейните партньори започнали проекта си с идеята да разбият кода на Xerox DocuColor. Изследователите Шоен, Робърт Лий и доброволците Патрик Мърфи и Джоел Алуен сравнили точките от тестовите страници, забелязали съвпаденията и различията в тяхната подредба и след това открили начин да „видят“ модела.

„Засега сме разбили кода на принтерите Xerox DocuColor. Вярваме обаче, че и други модели, на други производители, съдържат същата информация“, заяви Шоен.

Можете да декодирате точките в своя Xerox DocuColor, използвайки програмата на фондацията тук

По-рано от Xerox признаха, че давали информацията от точките на правителството, но подчертаха, че само от тайните служби знаели как да четат кода. Оттам пък твърдят, че използват информацията само при разследвания на измами. И все пак, няма действащи закони, които могат да спрат правителството да злоупотребява с данните.

Фондация Електронна Граница все още работи по разбиването на кодовете на останалите принтери и се нуждае от помощ. За да разберете как вашите собствени тестови страници може да бъдат включени в изследването, вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание