Британците луднаха по самоунижощаващи се sms-и

Услугата, разработена от британската компания Staellium, позволява деликатните sms-и да изчезнат от само себе по-малко от минута, след като са били прочетени
14 дек 2005 11:19,
Британците луднаха по самоунижощаващи се sms-и
С новата услуга деликатните sms-и вече са "мисията възможна". Снимка: Corbis
Хиляди хора се абонираха за нова мобилна услуга, която стартира във Великобритания тази неделя – възможност за пращане на текстови съобщения, които след 40 секунди се самоунищожават, съобщи ВВС.

Услугата, разработена от британската компания Staellium, позволява деликатните sms-и да изчезнат от само себе по-малко от минута, след като са били прочетени.

Според фирмата, интерес вече има от страна на бизнеса, военното министерство, както и от доста популярни звезди. Staellium е направила изобретението си подобно на самоунищожаваащите се касетки, които присъстваха в телевизионното шоу от 70-те години - „Мисията невъзможна“.

Най-популярният случай с „деликатно“ текстово съобщение в последните години бе този с разкритите sms-и, пращани между Дейвид Бекъм и личната му асистентка Ребека Луус. Личната неприкосновеност обаче е скъпа. Всяко съобщение, за което се използва услугата самоунищожаване, струва 50 пенса, а потребителите трябва да се абонират за поне 10 такива sms-а.

Хората, които искат да я използват, трябва да се регистрират и да свалят малка програма на мобилния си телефон. Веднъж щом sms-ът бъде изпратен, отсрещната страна получава съобщение, което показва името на изпращача и линк към самия sms, който изчезва 40 секунди, след като е бил отворен.

Въпреки че самото съобщение обаче бива изтрито от телефона, потребителите не могат напълно да избегнат проследяването на данните. По законови причини логът на съобщението се пази на сървъра, до който абонатите нямат достъп.Спонсорирано съдържание