Пирати сътрудничат на НСБОП... в борбата с пиратството

Arena.bg и други интернет доставчици ни помагат изключително много в борбата с разпространителите на пиратско съдържание, обявиха антимафиоти
5 май 2006 17:14,
Пирати сътрудничат на НСБОП... в борбата с пиратството
Снимка: Корбис
От нарочна пресконференция в централата на НСБОП в София днес стана ясно, че едни от най-големите пирати в България са сред най-личните сътрудници на НСБОП в борбата срещу пиратството.

“Arena.bg и други интернет доставчици ни помагат изключително много в борбата с разпространителите на пиратско съдържание, като ни предоставят информация, подпомагаща разследването”, заяви Явор Колев, главен експерт в сектор “Интелектуална собственост, компютърни престъпления и хазарт” към НСБОП.

Новината е твърде интересна, имайки предвид факта, че точно Arena.bg е най-големият пиратски каталог в България, даващ подробни указания и линкове към популярните напоследък торент файлове.

Сваляйки такъв торент файл и стартирайки го с торент програма, на компютъра започва да се сваля желаната от информация.

Освен това, на сайта на arenа.bg може да се гледат онлайн редица филми, както и футболните мачове от чуждите първенства, които по принцип се предават по платените телевизионни канали. (След публикуване на новината онлайн категорията от сайта на arena.bg бе свалена - бел.ред.)

Представителите на НСБОП и Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ не успяха да отговорят на въпроса доколко това е законно.

Също така стана ясно, че засега интернет потребители, ползващи чужди торент тракери и мрежи, няма да бъдат преследвани.

Жестока обаче ще е съдбата на тези, които продължават да разпространяват нелегално съдържание в българското интернет пространство.

При акция, започната в края на миналия месец, която продължава и в момента, са заловени трима души, разпространили в мрежата над 22 терабайта информация (приблизително равно на 22 милиона минути музика в mp3 формат).

Според следствието, щетите от информацията, разпространена от четиримата, надхвърля сумата от 10 милиона долара.

Единият от тях е успял да качи над 15 терабайта информация. В момента акцията продължава, а заловените ще бъдат предадени на съда, рискувайки да получат присъда до 5 години затвор.

Това е безпрецедентна акция в страната ни срещу т. нар. торенти и пиър ту пиър - начини за размяна на файлове, без те да са качени на специален сървър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание