Луната е родена 62 млн. години преди Слънчевата система

Според най-разпространената теория за сформирането на Луната, тя се е отделила при сблъсък на Земята с небесно тяло с размери на Марс
20 дек 2007 10:16,
35
Луната е родена 62 млн. години преди Слънчевата система
Снимка: СВ
Луната вероятно е „родена“ 62 млн. години преди началото на зараждането на Слънчевата система, сочи проучване, публикувано в британското списание "Нейчър", съобщава АФП.

Екип от учени от техническия университет в Цюрих, Швейцария, и от института по минералогия в Кьолн, Германия, извърши измервания на изотопи на волфрам.

Това позволило да определят, че отделянето на Земята и нейният сателит е станало преди 52 млн. години и 152 млн. години след сформирането на Слънчевата система, с максимална вероятност от 62 млн. години.

Учените установиха също, че пропорцията на двата изотопа на волфрама е същата като тази в земната и лунната кора.

Според най-разпространената теория за сформирането на Луната, тя се е отделила при сблъсък на Земята с небесно тяло с размери на Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
nasko преди 15 години
Кажете ми не6то за Луната моля ви.
33
0
 
0
 
! Отговори
Iva ilieva преди 16 години
Ама кога слънцето ще изгасне?!Това искам да знам!
32
0
 
0
 
! Отговори
Трайчо сигането - уч преди 16 години
По последни данни на видни светила в ромската наука най-първо е възникнало Днес.бг.То така е изгряло със свойта нАучна мисъл и интелект, че е предизвикало Големия бум.Милиарди години след това са се появили други, много по-сложни форми на живот, като едноклетъчните. (Аман от неграмотни журналисти, ей!)
31
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
Май не само моите очички са били обърнати към съученичките ми.Да беше се замислил, всяка една познаваема звезда на небосвода си има име или номер. Но Слънцето е само едно. (Слънце - е името на нашата звезда). Ако открият планета, която обикаля около Бетелгейзе, тогава ще е в Бетелгейзката система, но не в Слънчевата.Ок, да кажем, че човека просто се е изразил неправилно. Тогава пък ще запитам какви доказателства можете да представите, че в междузвездното пространство НЯМА обекти с големината на планети, а е абсолютно празно. И още един въпрос - да сте чували как точно се образуват звездите и планетите?
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А бе Михаилчо...ти наред ли си въобще. В часовете по физика май ума ти е бил само в съученичките ти. Как може да кажеш че има само 1 слънчева система и това е нашата. Ще ти го обясня много простичко, че и ти да успеесх да го разбереш. Всяка една звезда, която виждаш вечер на небето и още милиарди които не виждаш, образуват такива системи. За обектите, които обикалят около тях, тези звезди се явяват слънца. Нашето слънце също е звезда, но ние така си го наричаме, от там наричаме нашата система Слънчева.. Хайде стига сте писали глупости да се излагате. Тези открити планети разкарват ли се , какво правят? Прочети, че като открият планета как казват и около коя звезда обикаля. Ама както и да е.....
29
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
28, бих искал да видя доказателства, че е невъзможно да съществува планета без слънчевата система!!! Астрономите откриха вече стотици планети извън слънчевата система, и много от тях си имат и спътници. "99% е доказано" ... Ако беше доказано - щеше да е 100%. При 99% е все още теория. И също така от пробите е видно, че Луната и Земята имат идентичен състав. Дали Луната е част от Земята - все още е въпрос на научни спорове.
28
0
 
0
 
! Отговори
Учен от БАН преди 16 години
Сега спрете да се карате и помислете. 1-во НИЩО ВЯРНО НЯМА В ТЕЗИ ЦИФРИ. 2-ро тези който казват че читателите не разбират и не проумяват статията са по- *** и от редакторите. 3-то 99% е доказано, че луната е част от земята, но никой не е доказал с какво се е сблъскала нашата планета, защото ако е с тяло колкото МАРС, защо е останала земята а не това тяло, и второ каде се е изпарило това тяло ....защо не е останало във слънчевата система, или само минало , ударило ни и си заминало ?а и при сблъсък на две тела си има физични закони които играят важна роля и никой от тях не се потвърждава на 100%. И така спрете да се карате, статията е грешна, почти цялата и най- голямата глупости е в заглавието: Не може да има планета със спътници без да има слънцева система. Не в 1-ви клас ми в яслите трябва да ходят някой. Айде ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ от мен ....... и не го мислете има си хора за всичко.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Q stiga se karaite ami begaite da pitate baba vi Lili!
26
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 16 години
Porednata prostotia na horata ot " Nauchnia otdel" na Dnes.bgRazkaraite gi teia nekadurnici i namerete hora koito kato prepisvat statii da go praviat kadurno i ne tolkova zapleteno
25
0
 
0
 
! Отговори
hard преди 16 години
как например г-жа Шулева ими имущество за 1000000000 /един милиард/ лева.Изчислих и се оказа,че при 300 /триста/ лева месечна заплата ,ако не яде,не пие,не се облича /гола не искам да я видя!/,не се отоплява,не си купува книги /не й личи много да е чела!/ ,не е пътувала,почивала и изобщо всичките тези 300 лева да ги е спестявала,то този милиард ще се събере за 277777 години.От времето на динозаврите.Вярвам,възможно е! Тя е един оцелял екземпляр от тези гадини.
24
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
http://***.nature.com/nature/journal/v450/n7173/fu ll/nature06428.htmlПросто било. Журналистите да седнат, и да решат кой език знаят, та да не правят повече подобни жалки опити за преводи.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ili jurnalista e oburkal statiata ili e niakakuv glupak eto primer:Това позволило да определят, че отделянето на Земята и нейният сателит е станало преди 52 млн. години и 152 млн. години след сформирането на Слънчевата система, !!!!!! Purvo tova ne e viarno samo si predstavete dinozavrite se poiaviavat predi okolo 280 miliona godini a umirat predi 65 miliona godini!!! Kak sa jiviali bez slunce? i kak taka slun4evata sistema e na 150 miliona godini a slunceto e na 5 miliarda godini???
22
0
 
0
 
! Отговори
teni преди 16 години
Преди да коментирате,първо много внимателно прочетете какво пише във статията,но явно това е доста трудничко за някой.
21
0
 
0
 
! Отговори
БеТи преди 16 години
Сега ще Ви кажа за възрастта на Вселената :-) Преди 12-15 Милиарда години се зародил Големият Взрив . Той е избухнал в следствие на нажежено кълбо енергия . Смята се , че краят на Вселената се намира на 12-15 милиарда години. Защо , ще попитате Вие ? :-) Много просто :-) Учените са доловили гаснещото ехо , което все още се чува. Това гаснещо ехо се намира на 12-15 Милиарда години от нашата планета ;-)
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ми те ,редактора и журналистите, са от детската градина и няма как да ги пратят в първи клас :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
Всъщност това са най-вече теории, и най-вероятната е за 16.5 милиарда години. Плюс/минус 2-3 милиарда.
18
0
 
0
 
! Отговори
бай Иван преди 16 години
Възрастта на вселената е малко под 14 милиарда години, ти с тия 30 милиарда направо изби рибата.
17
0
 
0
 
! Отговори
eks-12 преди 16 години
в допълнение към думите ми от пост 12 ще кажа, че възрастта на вселената е около 30 милиарда години. Измерва, доколкото помня, по най-отдалечените обекти от т.нар. център, където се е състоял големият взрив. Такива обекти са квазарите. Естествено, всичко това са предположения, базирани на теорията за Големия Взрив. А ако не е било така...тогава си нямам и идея :-)
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Opredeleno nqkoi ot redakciqta trqbwa da se wyrne nqkyde kym 8mi klas
15
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
Значи малко е объркващо с мерните единици, и съм срещал статия, в което се твърдеше, че динозаврите за измрели преди 65 милиарда години... Когато още не е имало Слънчева система.Ако обърнем всички мерни единици от милиарди към милиони - ще получим следните числа:Слънцето е на приблизително 5 000 милиона години, и му остават още толкова живот. Динозаврите са измрели преди 65 милиона години, а са властвали на Земята около 150 милиона години преди да се гътнат. Познаваемата история на човечеството ни е от 0.02 (че и по-малко) милиона години. Само преценете колко малко неща знаем все още...