Луната е родена 62 млн. години преди Слънчевата система

Според най-разпространената теория за сформирането на Луната, тя се е отделила при сблъсък на Земята с небесно тяло с размери на Марс
20 дек 2007 10:16,
35
Луната е родена 62 млн. години преди Слънчевата система
Снимка: СВ
Луната вероятно е „родена“ 62 млн. години преди началото на зараждането на Слънчевата система, сочи проучване, публикувано в британското списание "Нейчър", съобщава АФП.

Екип от учени от техническия университет в Цюрих, Швейцария, и от института по минералогия в Кьолн, Германия, извърши измервания на изотопи на волфрам.

Това позволило да определят, че отделянето на Земята и нейният сателит е станало преди 52 млн. години и 152 млн. години след сформирането на Слънчевата система, с максимална вероятност от 62 млн. години.

Учените установиха също, че пропорцията на двата изотопа на волфрама е същата като тази в земната и лунната кора.

Според най-разпространената теория за сформирането на Луната, тя се е отделила при сблъсък на Земята с небесно тяло с размери на Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Просветен преди 16 години
Ае добре де- Вселената е изникнала преди няколко милиарда години, а пък динозаврите са живели преди приблизително 200 милиона години. Ай сега разбери какви са тези милиони или милиарди, за които става дума....
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пък аз си имам спомен, че не се казва Жълто джудже, а Дребно зловонно-кривоносо джудже. Впрочем не съм сигурен. Ама има ли значение.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нямам думи за "статията". По темата за възрастта на слънцето, слънчевата система помня следното: нашето слънце е звезда от тип Жълто джудже, като общия му живот е ~ 10 милиарда години. Сега е на ~ 5 милиарда. Но планетната система се е формирала... май преди 2 милиарда? Уф, тва не съм сигурен вече. Няма как да е 100 милиона - има данни за динозаври на такава възраст май.А за писачите в dnes.bg.... убий тъпия с мълчание.
11
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
Няма как да са милиарди години, но от цялата тази литературна помия наистина нищо не се разбира. Тия от "Днес" да вземат да хванат журналистите и редактора за по едно ухо, и да ги водят направо в първи клас да се учат на четмо и писмо.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Луната вероятно е родена 62 млн. години ПРЕДИ началото на зараждането на Слънчевата система...""...отделянето на Земята и нейният сателит е станало преди 52 млн. години и 152 млн. години СЛЕД сформирането на Слънчевата система..."Много интересно определено!Така и не става ясно кога се е формирала - преди или след?!А и не говорим ли за млрд години?!Млн е много малко за Слънчевата система!Май някой не си е учил уроците по География или Астрономия!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе ей - кой разбрал, разбрал, кой не - както беше казал Любото Пенев едно време.Я гледайте колко ясно си е казано всичко:"отделянето на Земята и нейният сателит е станало преди 52 млн. години и 152 млн. години след сформирането на Слънчевата система, с максимална вероятност от 62 млн. години." Който това не може да разбере, закъде е тръгнал. Ми че то е като две и две - три, а може би пет с вероятност към осем.
8
0
 
0
 
! Отговори
Учен преди 16 години
...ама това на нищо не прилича!!!!!!!!!Въпрос от първо отделение към автора и редакторите...Последно....преди или след създаването на слънчевата система?Щото ако е преди...как това небесно тяло да се сблъска със Земята,като нея я е нямало още??????????Я отидете и се доучете в отделенията и тогава се правете на журналисти!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
lololol преди 16 години
opredeleno tva e nai glupavoto neshto koeto sam vijdal
6
0
 
0
 
! Отговори
equinox преди 16 години
golemi ste maloumnici si4kite!i redaktorite i 4itatelite!
5
0
 
0
 
! Отговори
sfg преди 16 години
mmm ni6to ne razbrah ahhaha
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Maliii tva sa si mnogo godini be
3
0
 
0
 
! Отговори
петко преди 16 години
Абе , *** .. намерете си грамотен преводач - я си помислете за милиони или за милиарди години става въпрос ???
2
0
 
0
 
! Отговори
evg преди 16 години
не четете ли преди да публикувате? по-неясна информация не бях чел отдавна
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
4e koi oligofrenak pak go sa4ini tva be!