Откриха вулкан под ледовете на Антарктика

Вулканът е изригнал само веднъж преди 2300 години
20 яну 2008 14:41,
Откриха вулкан под ледовете на Антарктика
Под Антарктика спи вулкан. Снимка: Фотосийк

Вулкан, чието последно изригване е станало преди 2300 г., бе открит под леда в западната част на Антарктика, съобщават двама британски учени в списание „Нейчър Джиосайънс“.

Вулканът се намира под ледниците на планините Хъдзън, земя Елсуърт. Местоположението му е установено чрез изучаване на данни, получени чрез радиолокационен апарат, показващи наличието на дълбок слой пепел, погребан в леда на дълбочина между 100 и 700 м и обхващащ площ от 23 000 кв.км.

Пепелта и разтопените скали, изхвърляни от вулкана във въздуха, са се отложили върху елиптична повърхност от 156 да 190 км, което според учените говори за едно единствено изригване някъде между 240 и 207 г. пр.н.е.

Двамата автори на научното съобщение - Хю Кор и Дейвид Вон - смятат, че излъчената при изригването топлина е предизвикала локално топене на ледовете, което е заляло околните ледници.

Откритието според тях представлява интерес, тъй като може да помогне да се установи каква би могла да е здравината на антарктическата ледена шапка в миналото, сега и в бъдеще.

Най-значителният вулкан в Антарктика, който продължава да е активен, е връх Еребус, разположен на остров Рос

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание