След 30 000 г. мълчание неандерталецът проговори

Учени пресъздадоха гласа на неандерталеца с помощта на речеви синтезатор
17 апр 2008 12:47,
24
След 30 000 г. мълчание неандерталецът проговори
Едно неандерталче. Снимка: newscientist.com

Учени пресъздадоха гласа на неандерталеца с помощта на речеви синтезатор, който позволява да се получи представа за това как може би са разговаряли неандерталците.

Мълчанието, продължило 30 000 години, беше нарушено благодарение на съвместните изследвания на антрополог и лингвист, съобщи списание New Scientist.

Антропологът от Атлантическия университет във Флорида Робърт Маккарти и лингвистът Фил Либерман от университета Браун в Провидънс са се опитали да създадат програма, която въз основа на данните за гръкляна на древните предци на разумния човек (Хомо сапиенс) позволява да бъдат възпроизведени звуковете, които са издавали неандерталците.

Гласът на неандерталеца може да се чуе на сайта на списанието.

Неандерталецът (Homo neanderthalensis или Homo sapiens neanderthalensis) е човешки вид (подвид), живял в Европа, Западна Азия от Израел до Узбекистан и евентуално Северна Африка в периода отпреди 230 000 до 24 000 години.

Неандерталецът е бил висок средно 165 см. Неандерталците са били от „хиперарктическия“ антропологичен тип, добре са се адаптирали към студа, били са мускулести като съвременните тежкоатлети и са имали обем на мозъка с 10% по-голям от съвременния човек.

Няма никакви сведения за цвета на кожата им и на косата им.

Разпространена е следната гледна точка – неандерталецът е изчезнал, след като не е издържал на „конкуренцията“ на съвременния човек, съвместно с който е съществувал в периода отпреди 40 000 до 24 000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
poppy преди 15 години
To tova e na Trifon Ivanov 6terkata bre :-)
22
1
 
0
 
! Отговори
kromanyonets преди 15 години
Няма никакви сведения за цвета на кожата им и на косата им.Тогава що сте цопнали това чорлаво блондинесто?
21
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, тоя глас е по-малко от половин секунда бе... Толкова ли са некадърни учените - половин секунда "Ъ" не върши работа никому. Поне всичките гласни да беше изредил...
20
1
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
много ми прилича на пеньо от биг брадър..... незнайно защо.....
19
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
не е важно колко е голям или малък мозъка, а как функционира, колко гънки има и колко са взаимните връзки между двете му полукълба... може и нашият да е по-малък от този на неандерталците, няма нищо нелогично в това. иначе слоновете или китовете щяха да управляват земята...
18
1
 
0
 
! Отговори
Goldy преди 15 години
"Разпространена е следната гледна точка неандерталецът е изчезнал, след като не е издържал на конкуренцията на съвременния човек, съвместно с който е съществувал в периода отпреди 40 000 до 24 000 години."...Според един от началните и копирания абзац, съвременният човек е оцелял, независимо от това, че е имал по-малко мозък от неандерталеца!Понеже понастоящем най-добре "оцеляват" дебеловратите ни събратя, се разбира, че след известен период от време ще си останат само те! Останалите ще изгинат поради интелигентното ни управление!
17
1
 
0
 
! Отговори
sladuranaaaa преди 15 години
ko pravi6
16
1
 
0
 
! Отговори
Л. преди 15 години
Ако това е резултатът от американската наука, за която се харчат милиарди долари, значи е много зле.Звукът го прави всяко уригващо се бебе.
15
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Taq stranica ne q otvarq daite link s glasa.
14
1
 
0
 
! Отговори
magi преди 15 години
ot kude se toq glas?
13
1
 
0
 
! Отговори
Хосе преди 15 години
Неандерталеца има 10% ПО-МАЛКА мозъчна кутия от Днешния очек, а не ПО-ГОЛЯМА!! Каква е тая обратна Еволюция дето я изкарахте!?
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
toi ima akal koltoto ivan ot musik idol
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Този прилича на Пеньо от Биг Брадър
10
1
 
0
 
! Отговори
u преди 15 години
daje i neandertaltsite progovoriha, a koito triabva - ne
9
1
 
0
 
! Отговори
Gosho преди 15 години
malko kato njkva koza, im e glasut, ujass newscientist.com, tva e stranicata, estestveno nekadurnicite ne sa pusnali link, za seita im, a trjbvashe da se doseshtam i da proverj na seiatt otkadeto e snimkata, beee bg jurnalisti, ako moga taka da gi nareka
8
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Сашо, Сашо, защо ли живееш, тебе само пръдня от устата ти излиза!Защо вмирисваш света с такава уста, дето си е сбъркала мястото върху тялото ти!
7
1
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
вземете да чуете един турчин как мучи - то е същото.
6
1
 
0
 
! Отговори
gothic преди 15 години
Тая женска изглежда по-добре от силиконовите чучела по Планета и чалгаклубовете...
5
1
 
0
 
! Отговори
Неандерталец преди 15 години
аъ...
4
1
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
някой да каже , как се псува по неандерталски , че имаме няколко такива типа в блока - да можем да се разберем с тях като хората . После пък може и с депутатите в парламента да се разберем по този начин - знае ли се ?