Човешкият род е бил пред отмиране преди 70 000 години

Хората са били останали около 2 000 на брой
26 апр 2008 11:38,
41
Човешкият род е бил пред отмиране преди 70 000 години
Илюстрация: wikimedia.org

Човешкият род е бил на границата на отмирането преди почти 70 000 години, показа мащабно генетично проучване. По онова време населението е било разделено на малки изолирани групи в Африка поради сушата, сочат анализите, извършени в рамките на проучването.

Според изследване на учени от Станфорд, хората са били останали около 2 000, преди отново броят им да започне да се увеличава през ранната каменна епоха.

Проучването показва невероятната мощ на генетиката, която може да осветли някои от ключовите събития в историята на човешкия вид, казва Спенсър Уелс, изследовател генетик от Нешънъл джиографик, директор на географски проект, започнал 2005 г. с цел изследване на антропологията с помощта на генетиката.

Проучването, при което е използвана митохондриална ДНК, която се предава от майка на дете, свързва днешния човек с едва “митохондриална Ева”, живяла в Африка преди 200 000 години.

Миграцията на хората от Африка, тръгнали да се заселват в останалата част на света, е започнала преди 60 000 години. Малко обаче се знае за хората в периода между Ева и момента, в който те са били на ръба на отмирането.

“Кой би си помислил, че не толкова отдавна, преди 70 000 години, екстремалният климат е намалил нашата популация на толкова малък брой, че сме били на ръба на отмирането”, казва палеонтологът Мийв Лийки, като се има предвид, че днес хората по света сме над 6,6 милиарда души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 15 години
знаете повече от учените на Станфорд и Националното Географско дружество -- евала на вас. И изказвания относно расите -- някой от вас, дето правите тия изцепки, замислял ли се е откъде произлизат расите? И китайци и индианци са все хомо сапиенс.
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще се отрази много добре за развитието на човечеството и екологията ако днес се намали населението на Земята под 2 милиарда !
18
1
 
0
 
! Отговори
Ego преди 15 години
Tezi , ostanalite 2000 choveka sigyrno sa bili KITAICI - samo te se mnozat kato zaicite !!!!!!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
kir4o преди 15 години
bre bre
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хомо сапиенс е произлязъл преди 40 000 години, така че тогава не е била на път да изчезне човешката раса, а неандерталската раса!!
15
1
 
0
 
! Отговори
xplayer преди 15 години
Има и терористи за тая работа ;) 5 - 6 ядрени бомби като тази над Херошима ще оправят бързо нещата сиг тогава ще сме и под 2000 ...
14
1
 
1
 
! Отговори
FREEMAN преди 15 години
Да имало е такава случка преди 70 хил. години, но причината за намаляването на човешкият род до 2-5 хиляди не се е дължало на някаква си суша и такива глупости. Да имало е екстремален климат, но е имало причина за него. Най-голямото изригване на вулкан през последните 200 хиляди години, който изхвърля огромни количества пепел и сажди в атмосферата. От там следва вулканична зима в продължение на няколко десетилетия, понеже тази пепел закрива небето и слънцето не може да дойде до земята. Измиране на много растителност, животински свят и не на последно място хората, които наистина са били на косъм от изчезване. Но това нещо се знае от доста години, вие от днес.бг обаче явно обичате да откривате топлата вода на ново.
13
1
 
0
 
! Отговори
Kolev преди 15 години
Аве явно сте много ***, не пишете в тия форуми да се излагате с невежеството си !!!!
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sexa е спасил света
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tova sa pylmi gluposti!ako be6e vqrno ot koq rasa sa bili tezi 2000 ?poneje v momenta ima 5 rasi i idva 6-tata Za jalost vse o6te naukata se izpolzva zada se manipulira Istinata!
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
стопаджия -но не гледайте филма - от там нищо не може да разберете , прочетете книгата.
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По-голям вирус от човека няма!
8
1
 
0
 
! Отговори
mmmmmm преди 15 години
spoko nema stra6no tolkova sa mnogohorata 4e nemogat da is4eznat skoro no nie balgarite 6te 4eznem 6ot sme malcinstvo v bg(cinganistan) vtoroto ime na bg
7
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се безпокойте.Рано или късно на планетата ще настъпят промени които ще изтрепят много народ
6
1
 
0
 
! Отговори
Манго Европчев преди 15 години
Ний ша оставами , бре тука!
5
1
 
0
 
! Отговори
пророк Исай преди 15 години
Е какво ни занимавате с врели-некипели догадки от време оно?! По-важен е въпросът, че след няколко десетилетия българския род ще изчезне...
4
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
be negi viarvam az vtia raboti kolko top tiax biaxa 4erni kolko biali kolko kitaici iaponci i taka na tatak a i kato znaem 4e *** imat instinkt za oceliavane kolko ot tiax sa bili drugi a ne ***
3
1
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 15 години
Абе няма да е далеч времето,в което пак ще има екстремални климатични условия.Ще гледате сеир тогава !
2
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...тази измъчена планета да се оттърве от човешката чума...
1
1
 
0
 
! Отговори
еее преди 15 години
Късметлии били тези 2000, че не са живели в България и не им е била социален министър Масларова, иначе щеше да ги довърши и тях и да отвори работа на извънземните да ни създават отново