Компютърните игри подобряват зрението

Това твърди Дафне Бавелие - професор в Университета на Рочестър в щата Ню Йорк
29 мар 2009 13:56, Петя Славова
19
Компютърните игри подобряват зрението
Снимка: Булфото

Видео игрите не пречат, а помагат на зрението. Това показва сензационно ново изследване, публикувано в Nature Neuroscience.

Противно на разпространените досега схващания, изследователите разкриват неподозирана до този момент адаптивност в мозъка и обясняват, че по този начин би могло да се открият начини за нови терапии.

Далеч от вредата за очите, както някои се страхуваха досега, екшън игрите като Counter-Strike, Call of Duty или Left 4 Dead осигуряват великолепна тренировка за това, което очните лекари наричат контрастна чувствителност, обясняват експертите.

Контрастната чувствителност е способността да се отчитат незначителни промени в сенките на сивото на общия фон и е критично важна за всекидневните дейности като нощно каране или четене.

Често тя деградира с годините.

Водещият в проучването Дафне Бавелие е професор в Университета на Рочестър в щата Ню Йорк.

 Той разказва: "Това не е способност, която хората могат да подобрят чрез тренинг".

За изследването екипът от учени е провел две серии експерименти.

В първата, те сравнили контрастната чувствителност на играчи на трудни нива на екшън игри с такива на същата възраст, които предпочитали по-бавна скорост на действието.

Така изследователите открили, че пристрастените към по-сложните нива на игрите били с 50 % по-ефикасни при установяване на контраст.

Все пак оставал въпросът за кокошката и яйцето – дали играта подобрява зрението или обратното – те ставали добри играчи на екшън игри поради по-добрата от средната контрастна чувствителност.

Разделени на две групи, участниците, които преминали тренинг от 50 часа екшън игри с високо ниво на натовареност повишили контрастната си чувствителност с 43.

Групата, която играела по обикновения начин при по-бавна скорост, не отбелязала никакви промени.

Така изследователите с не по-малка почуда установили, че постигнатите положителни резултати се запазвали не само с месеци, а с години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А гледането на порнела подобрява ли кръвообръщението ?!
17
0
 
0
 
! Отговори
peter преди 15 години
Компютърните игри са много полезни за очите .... и не само , те спомагат и за спонтанното изхождане ,както и премахва кокоши трън и изчиства акнето .Много успешно се използват игрите и при борбата със СПИН !!!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Компютърните игри подобряват настроението ни, но не и зрението ни. Това е все едно да кажеш, че чесъна прави дъха ни ментов
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така е зрението не, ама подобряват концентрацията и карат да се мисли по-бързо в напрегнати ситуации, особено при стратегиите където, освен, че трябва да предугаждаш действията на противника, същевременно трябва и да мислиш тактически, така че да се възползваш от слабостите му, и като дойде момента да го удариш така че да боли максимално.
14
0
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 15 години
Много зависи от самия монитор, от това на какво разстояние си от него, и т.н.Игрите по-скоро могат да подобрят паметта, пнаблюдателността и преценката, но чак пък зрението... хммм.
13
0
 
0
 
! Отговори
bizona преди 15 години
e az ot mnogo cs shte vzema probvam da izbiq 16 4oveka da widim kak shte e :)
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След яко игране на Need for Speed по няколко часа на ден се завъртях на хлъзгав участък и самостоятелно катастрофирах в един стълб. Нито уплаха като се въртях, нито стрес по време на удара и след катастрофата. Мозъкът ми изобщо не реагира. Отчете че удара е неизбежен и това е. Естествено не се помлях а само счупих броня, но се изумих колко спокоен бях през цялото време.
11
0
 
0
 
! Отговори
Ulysses преди 15 години
Kuv e izvoda - nalagaite qko cs ....hahahaha ..
10
0
 
0
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
съм ги играл тия игри яки са
9
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 15 години
мониторите развалят очите ни,но...:)та за да ги предпазим поне малко е хубаво да се прави следното:когато пишете не се правете на хакерчета и не гледайте монитора,за да докажете колко бързо пишете и не гледате клавиатурката:) движете си постоянно погледа към други предмети, мокрете си очите на мивката през час:) после не ги забърсвайте нека е мокро лицето:) колкото е по-тъмна картинката на десктопа,толкова по-добре...черен цвят,*** е най-добре...иначе при ярки цветове все едно гледате към по-слаба светната ел. крушка:) когато си мокрите очите с водата ги разтривайте...правете гимнастика на очите...поглеждате надалече и после веднага към носа...след това наляво надясно,нагоре надолу...и това трябва да ви стане навик като сте пред компа и проблемите с очите се свеждат до минимум!!! мдам:) аз така правя от мноу годинки и мно часове пред различни монитори:)изхвърлете мониторите с кинескоп (CRT) те ще ви увредят не само очите:) облъчват много! ползвайте LCD TFT монитор...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Типично американско изследване. Никъде не става ясно, че монитора влияе на очите. От цялата статия се разбира само, че е подобрено свойството РЕАКЦИЯ, а то не е свойство на зрението, а на мозъка или съзнанието. Но вече отдавна се доказа, че игрите подобряват концентрацията и скоростта на реакциите, та беше време да се публикува друго - хем реклама, хем оправдаване на парите...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
moje puk i da e vqrno ot 10 godini rabotq s komputar po 14-16h na den...predi 10 godini mikazaha 4e trqbva da sloja o4ila....sega sum si OK
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Платена реклама. "Прости им, Господи, те не знаят какво вършат!"
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tez i te ne znaqt kakvo iskat ..
4
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Ок, повишавала се чувствителността. добре, а колко се скапват очите? Като играех като по-малък по 8 часа и очите ми ставаха на кюфтета :) Е верно че и мониторите бяха едни... Но сега на LCDто нато бачкам и очите ми пак стават на кюфтета, та се чудя що за глупости дрънчат тия... ПОредните учени усвоили даден бюджет. Думата "усвоявам" е прекрасна и толкова описателна.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
учените съвсем пощуряха
2
0
 
0
 
! Отговори
depeche mode преди 15 години
Porednata reklama
1
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
беше бъзикнята на века!Колко ли са платили производителите на видео игри, за тази реклама?!