За добро или не: Осъществиха връзката "мозък-интернет-мозък"

Британски учени са направили експеримента
9 окт 2009 14:01,
24
За добро или не: Осъществиха връзката "мозък-интернет-мозък"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британски учени показаха на практика, че мозъкът на един човек може да се свърже с този на друг чрез интернет така, че да си взаимодействат само със силата на мисълта.

Експериментът е извършен от група учени под ръководството на Кристофър Джеймс от Университета на Саутхемптън.

Изследователи не веднъж са показали, че с помощта на компютърен анализатор мозъчната активност може да свърже мозъка на човека с инвалидна количка, с робот-андроид или с манипулатори.

Сега Кристофър Джеймс и неговите колеги са стигнали до нов вариант на дадената технология - комуникацията "мозък-мозък" (Brain-to-Brain - B2B).

Веригата е работила по следния начин. Изпращащият информацията човек е гледал дисплей, на който е виждал нула и единица.

Той е трябвало мислено да избере една от двете цифри и само да си представи, че вдига лявата си ръка, ако е избрал нула, и дясната, ако е единица.

Набор електроди на главата му е възприемал мозъчните вълни, които компютърът е разшифровал и е определял избора на човека. След това чрез интернет информацията е била предавана на адресата.

На другия край на линията компютърът е превръщал нулите и единиците в серия от бързи припламвания на светодиоден стробоскоп. Честотата им е зависела от предадената цифра.

Получателят е гледал тези припламвания, а в това време набор от електроди на главата му е разчитал мозъчните вълни, свързани със зрителната активност.

По тези сигнали друг компютър безпогрешно е разпознавал дали е била предадена единицата или нулата на двоичната система и ги е показвал на екран.

След като първата цифра от съобщението е била определена, човекът, изпращащ информацията, започнал да мисли за втора и т.н. В крайна сметка било предадено посланието "1011".

Важно е да се отбележи, че самият "реципиент", гледайки стробоскопа, не е можел съзнателно да различи шифрованата 0 от 1, тъй като за неговите очи всички присветвания са били идентични.

Така мозъкът се е оказал вграден във веригата за предаване на данни и британците са получили правото да обявят, че са създали първия интерфейс B2B.

Самият опит е извършен през май, но за него се съобщава едва сега. Според учените тепърва ще се се разглеждат всички възможности за прилагане на откритието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Милена преди 14 години
Това не е на добре. Щом става възможно вече он-лайн командването на хората, край с човечеството. Съвсем ще се обезличим. Не е ли достатъчно, че ни промиват мозъците с реклама и фалшива информация постоянно, та това и сега... съвсем ще ни роботизира.
3
0
 
2
 
! Отговори
Клара преди 14 години
Тъпо, много тъпо. Абе няма ли секс тука.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тъпо
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
даам,а в наше село 1 учен след дълги опити успя да осъществи връзка *** - в -***,без интернет,със селския бик