Нови снимки на вулканите на Енцелад

Вместо пепел спътникът на Сатурн изхвърля замръзнала вода
3 ное 2009 15:44,
6
Нови снимки на вулканите на Енцелад
Енцелад. Снимка: НАСА

Учените публикуваха нови снимки на спътника на Сатурн – Енцелад, направени по време на приближаването на сондата „Касини“ към него на 2 ноември 2009, съобщи Lenta.ru.

На новите фотографии се виждат добре криовулканите на Енцелад. Вместо лава и пепел тези вулкани изхвърлят в космическото пространство потоци от замръзнала вода. Смята се, че под повърхността на сатурнианския спътник е скрит цял океан.

Изследователите подчертават, че целта на приближаването на сондата не е било получаването на снимков материал. „Касини“ трябва да фотографира Енцелад по време на приближаване към него, планирано за 21 ноември.

Апаратът „Касини“ е изстрелян през 1997 г., а е достигнал Сатурн през 2004. Сондата е съвместен проект на ESA, NASA и Италианската космическа агенция. През 2008 г. NASA взе решение да удължи с 4 години мисията на апарата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
11111 преди 14 години
"Вместо лава и пепел тези вулкани изхвърлят в космическото пространство потоци от замръзнала вода."- на някой му е замръзнал мозъка, ако го има....
4
0
 
1
 
! Отговори
До днес.бг преди 14 години
Ами публикувайте ги тези снимки де! Пишете някаква статия-недоносче за някакакви снимки, а снимките ги няма. Боже, какви ***....
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
всяка вселена си има своят Костов, и всички те образуват мулти-костов.П.П. Костов на три планети !!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 14 години
За какво?
1
0
 
1
 
! Отговори
Varadin преди 14 години
Ima nadejda