Астрономи откриха екзопланета с вода и атмосфера

GJ 1214b е на 42 светлинни години от Земята
17 дек 2009 12:18,
21
Астрономи откриха екзопланета с вода и атмосфера
GJ 1214b. Изображение: eso.org

Екзопланета, чиито размери са малки в сравнение с тези на други екзопланети, бе открита около звезда с малка маса, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. На новооткритата екзопланета е възможно да има много вода.

Тази екзопланета се намира на около 42 светлинни години от Земята в съзвездието Змиеносец. Радиусът й е 2,7 пъти по-голям от земния, а масата й е 6,6 пъти по-голяма от тази на нашата планета.

Размерите и съставът й я поставят в междинната категория между Земята и газовите гиганти като Юпитер и Сатурн, заяви Дейвид Шарбоно от Харвардския университет в САЩ. Неговият екип включва астрономи от Женевската обсерватория и от европейски институти.

Откриването на екзопланетата GJ 1214b е важна крачка напред в търсенето на планети, подобни на Земята, отбелязва Джефри Марси от Калифорнийския университет в Бъркли.

Астрономите използвали 8 малки телескопа, за да изследват вариациите в блясъка на 2000 звезди, подбрани заради малките им размери – червени джуджета. Целта бе планета, която минава пред някоя от тях, да засенчи поне 1 процент от светлината й.

Блясъкът на звездата, около която GJ 1214b се завърта за 38 часа, е намалял с 1,3 процента за 52 минути от въпросните 38 часа. Това разкрило наличието на екзопланета.

Невероятно е да бъде открита толкова малка планета, уверява Марси, припомняйки, че единствената друга подобна екзопланета е Корот-7b. Докато Корот-7b има плътност, сходна с тази на Земята – 5,5 г/куб. см, и вероятно е скалиста планета, GJ 1214b е с по-малка плътност – 1,9 г/куб. см, и вероятно е съставена предимно от вода, а атмосферата й – от водород и хелий, смятат авторите на изследването.

Температурите на повърхността й са между 280 и 120 градуса по Целзий, т.е. далеч по-ниски от предполагаемите 1700 градуса по Целзий на Корот-7b.

На GJ 1214b вероятно има много дълбок океан и атмосфера, която напомня сауна, пояснява Марси. Част от водата вероятно е под особената форма на лед, която съществува, когато налягането е 200 000 пъти по-голямо от това на земната атмосфера на морското ниво.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Някой Там преди 14 години
"2,7 пъти по голяма от нашата=>гравитацията там е 2,7 пъти по голяма=>бабите там въобще няма да могат да си стоят на краката."това колко е голяма дадена планета, не означава, че гравитацията на нея ще е по-голяма ;)
21
0
 
1
 
! Отговори
Кеца преди 14 години
Ей, на тия к'ви ли са им политиците?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
никой ли не видя,че планетата е 2,7 пъти по голяма от нашата=>гравитацията там е 2,7 пъти по голяма=>бабите там въобще няма да могат да си стоят на краката.
19
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 14 години
ama mnogo mnogo si prost...
18
0
 
1
 
! Отговори
cezata преди 14 години
ako doyde kraya na zemyata ne mislete ce ste se spasavate na duruga galaktika ili druga slanceva sistema nema takova nesto to kato doide krayat na covecestvoto tiya tapi amerinaci parvo sebesi nema da mogat da se spasat ko ostanalo za drugi hora slanceto vednaj eksplodirali kajete na vsicki vasi poznati priyateli ce gi obicate mnoo zastoto nito edno jivo sastestvo nama da se spasi jivo ottt do o ste zaginem i tvae i tova e mno o skoro tocno na 21.12.2012 do togava si jiveyte sas lubimi te si...
17
0
 
1
 
! Отговори
CFC преди 14 години
Ами както гледам няма скоро да си намерим нов "дом" в който да се преселим следкато наближава краят на слънчевото съществуване което е знак че съвсем скоро няма да може да се живее на земята ако не се изобрети някаква "машина" която да имитира топлината и светлината която ни осигурява нашето слънце.Ако в бъдещето бъде създадена подобна гигантска "машина" която да пази земята.Естествено машината ще е снабдена с двигатели да можем да си шаваме из космичното пространство.
16
0
 
1
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Ами щом са открили вода , значи ще има и жаби...
15
0
 
1
 
! Отговори
Jason преди 14 години
Вижте сега, пропускаме най-важното: планетата се завърта около звездата си за 38 часа; значи една GJ 1214b година = 38 земни часа; което ще рече, на всеки няма-и-два-дена там е Трифон Зарезан!
14
0
 
1
 
! Отговори
Астролог: до irc преди 14 години
Агрегатното състояние на водата зависи от атмосферното налягане - а температурата е индиректен фактор. Училищна физика.
13
0
 
1
 
! Отговори
irc преди 14 години
woda pri 120 i 240 gradusa po Celzii. Malko me sumnqwa
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
9 460 730 472 580,8 км * 46 години..... не мога и да го сметна, елката не ми го побира, явно не е далеч много!
11
0
 
1
 
! Отговори
toni преди 14 години
"на новооткритата екзопланета е възможно да има много вода." Последно.. има или е възможно да има.. ?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
puzi ima zozo
9
0
 
1
 
! Отговори
goshko :DD преди 14 години
42 светлинни години не са толкова много :)) Паля Зазито и тръгвам! До скоро!!
8
0
 
1
 
! Отговори
зевзек преди 14 години
Ми те хубаво са я открили, ама да вземе някой от умниците в НАСА, или другите космически организации да измислят и как да стигнем до тия планети, а не само хвърляме пари да ги гледаме през телескопа и да люпим семки.
7
0
 
1
 
! Отговори
космонавта преди 14 години
дао не забравиш да си вземеш леб и лютеница хахаха
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
готов съм да замина. товарете кораба с 420-те най-красиви жени на планетата и тръгвамеI'll be back
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
india pakistan kitai i arabeskite tam .................samo si predstaviam kakvo she e .....dubai do dubai ,ilienzi do ilienzi ,minare do minare.......i pakistanski bakshishi ........are begaite tam ceh osrahte sichko tuka ..Ime:Velikata kitaisko-indiska komunisticheska djamahiria .....posle kato se ustanoviat moje i star wars da si spretnem niakyde po sredata
4
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 14 години
За мен е по-смислено да се пише за планетите от Слънчевата система и техните спътници, понеже има доста неизвестни свързани с тях, отколкото да се отдава тоолкова голямо значение на изучаването и откриването на хипотетична планета на 42 светлинни години разстояние. Така или иначе няма да я видим отблизо и откриването й не ни 'топли' по абсолютно никакъв начин ..
3
0
 
1
 
! Отговори
Т преди 14 години
5 индиеца там - проблем - всички индийци ... проблема е решен