Слънцето изхвърли гигантски плазмен мехур

Явлението е познато като коронарно изхвърляне на маса
2 фев 2010 15:50,
30
Слънцето изхвърли гигантски плазмен мехур
Снимка: sohowww.nascom.nasa.gov

Слънчевата обсерватория SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) фиксира в понеделник вечерта едно от най-високоенергетичните събития на Слънцето – така нареченото коронарно изхвърляне на маса. Това е явление, което учените смятат за причина за магнитните бури на Земята.

„Коронарното изхвърляне на маса влияе върху Земята много по-силно от изригването, тъй като това е пряко въздействие на веществото“, съобщава за РИА Новости сътрудникът на „ТЕСИС“ Сергей Богачев.

Според него, за да може такава огромна маса вещество – стотици милиони тонове – да се откъсне от Слънцето, където втората космическа скорост надвишава 600 км в секунда, е необходима огромна енергия. „Още не е изяснено откъде се взема тази енергия“, добавя той.

Ученият отбелязва, че изригванията обикновено се съпровождат със силна светлина, но този път такава не е фиксирана. „Това означава, че по-скоро е било от обратната страна на Слънцето, следователно събитието няма да е геоефективно (въздействащо на Земята)“, смята той.

Богачев добавя, че изхвърлената слънчева плазма ще се „отдалечава“ от Слънцето около половин денонощие, което означава, че тази нощ може да има магнитна буря, ако фрагменти от изхвърлянето достигнат до нашата планета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Енергията се взема от чудатите творения на богородствения интелект на Слънцето. Не е факт за нашите възможности и не трябва да му търсим обяснението. Просто го приемаме за даденост и точка.
5
0
 
0
 
! Отговори
хексагон преди 14 години
Стотици милиони тонове! Бедно ни е въображението, но ефектите ще има да ги усещаме не една и две години, няма начин.
4
0
 
0
 
! Отговори
лили преди 14 години
Още не е изяснено откъде се взема тази енергия"., винаги когато чета подобни материали тръпки ме побиват. Колко сме малки, жалки и забулени в тайнство нашето съществуване. По принцип съм за модерните неща, но такиова статий ме карат дълбоко да се замися..какво може да се случи в един миг???!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И първият коментар получава подобен приз - за използване на думата "ученът". При търсене в Гугъл излизат и други резултати, затова баш призът за неграмотност се присъжда на Brad Mehldau от форума на *** - той даже и спори.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това няшо като гей-активен ли е?
1
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Ученът получава награда за първо използване на думата "геоефективно" в интернет на български. Търсене в гугъл на "геоефективно" дава един линк и той е тази статия.