Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс

Това може да е "светлинен прозорец", който води към пещера
18 юни 2010 07:30,
71
Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс
Отворът на повърхността на лунното Mare Ingenii, заснет от Lunar Reconnaissance Orbiter. Снимка: НАСА

Ученици от седми клас на американско училище, които изучавали снимки, направени от сондата Mars Odyssey, открили на повърхността на Марс отвор, който може да води към пещера под повърхността, съобщава РИА Новости, като се позовава на НАСА и Университета в щата Аризона.

Седмокласниците от средното училище Евъргрийн в Котънуд, Калифорния, работили върху проект с лавови тръби, кухини с вулканичен произход, разпространени както на Земята, така и на Марс.

16-те ученици изследвали над 200 снимки от повърхността на планетата, получени от инструмента THEMIS на сондата Mars Odyssey, и открили неголям отвор с равни вертикални стени.

„Този отвор е нов за нас. И той е вторият в района на угасналия вулкан Павонис (Pavonis Mons)”, обяснява ученият от Геологичната служба на САЩ – Глен Кушинг.

Кушинг публикува през 2007 г. научна статия за редица подобни обекти на Марс, в която обяснява различията им от обикновените кратери и предполага, че това може да са „светлинни прозорци”, отвори, водещи към пещери или лавови тръби. Според Кушинг размерите на намерения от учениците обект са около 190 на 160 м, а дълбочината – не повече от 115 м.

Седмокласниците предложили изучаваният от тях участък да бъде заснет от камерата с висока резолюция HiRISE на апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Това ще може да позволи надникването в откритата „дупка” върху повърхността на планетата.

Подобни малки отвори, които вероятно водят към кухини с вулканичен произход, са доста редки както на Марс, така и на Луната. Един такъв отвор на повърхността на лунното Море на мечтите (Mare Ingenii) е заснет от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
42
 
! Отговори
али преди 13 години
Това да не е дупка от улиците на софия община :)) или дупка в бюджета на ББ...
20
9
 
42
 
! Отговори
Ех Днес.бг преди 13 години
А защо снимката е от Луната ????
19
12
 
41
 
! Отговори
Deborah преди 13 години
Защо много години не се разкрива истината пред човечеството ?Защото едно такова разкритие може да доведе до ерес на всички религии,и да бъде унищожен най силния човешки манипулатор.
18
17
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те това ще да е дупката на Дянков,дето изтече бюджета в нея!
17
12
 
33
 
! Отговори
Martin преди 13 години
Sredmoklasnicite hahahaha uvolnete negramotnite det pishat tezi statii
16
8
 
37
 
! Отговори
H2N1(A) преди 13 години
do 12Ти за мене не се притеснявай--погледни първо себе си. Или се чудиш с кой да се заядеш рано сутринта,защото си станал с лице към възглавницата?! Погледни с малко повече чувство за хумор над някои коментари...радвай се на живота...
15
8
 
37
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Razbira se che ima jivot na drugi planeti .. no e mnogo po veroqtno parvo da otkriem mikroorganizmi predi da otkriem razumen jivot .. A na nqkoi Luni kato Europa , Titan .. a i na drugi mesta otkriha strashno mnogo voda za Europa da ne govorq :) tam moje bi ima okean t voda v techno sastoqnie pod ledovete .. taka che veroqnto jivota ne e izkluchenie ...
14
8
 
46
 
! Отговори
Смех преди 13 години
Всъщност според мен новината не е пещерата на Марс, а наистина това че седмокласниците се занимават с нещо наистина смислено което развива мисленето им. Мнението ти е 1:1 с това което смятах да напиша и аз.
13
10
 
39
 
! Отговори
Учен преди 13 години
На мен ми пририлича на изгорял пиксел
12
11
 
37
 
! Отговори
умник си ми преди 13 години
Мда,а пък ти сигурно вярваш непоклатимо,че сме венеца на творението и сме единствени във Вселената?И теб кризата те е засегнала...с тази липса на субсидии за психиатричните диспансери...
11
17
 
33
 
! Отговори
rusenka преди 13 години
dupka, krater, bxod na pe6tera ili sianka - xorata davat ludi pari za izsledvane na ne6to koeto niama nikakav smisal..........
10
18
 
38
 
! Отговори
H2N1(A) преди 13 години
Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс.Това може да е "светлинен прозорец", който води към пещера...ДА...и в ня живеят малки зелени човечета...неандерталци.Не прекалявайте с тревата в училище ! Това води до изкривено възприемане на околния свят и създаване на паралелен такъв....
9
13
 
34
 
! Отговори
. преди 13 години
Според мен пък това изобщо не е отвор а просто малка вдлъбнатина, върху която е паднала сянка...въпрос на гледна точка.
8
8
 
76
 
! Отговори
ффс преди 13 години
Най-интересното е, че това са СЕДМОКЛАСНИЦИ, на които системата дава възможност да се занимават с наука и да се развиват ако имат желание! Дупката не е толкова важна колкото това! Нашите седмокласници биха написали есе за живота на Преслава ... тъжно!
7
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Търси се някой силно посветен в числото 2012 или в Нибиру, за да даде най-накрая прилично обяснение. Аман от спекулации. Чакаме дипломираните астролози да се изкажат. Защо не и някой поп да не си даде мнението.
6
16
 
45
 
! Отговори
Гошо от....Марс преди 13 години
Най....после открихте входа на пещерата,където живея....аз.Само тук вътре,се е запазила бирата с която беше пълен марсианския.....океан.Бирата свършии всички се изнесоха в различни.....посоки,някои и на.....Земята.Но там океанитеса само от.....вода;ссори по-добре да остана тук,на.....Марс.
5
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вътре в кухината сигурно е ,,ГОЛЕМИЯ ПРАЗ,, койте е напълно подходях коментар към тази УНИКАЛНА новина !
4
8
 
40
 
! Отговори
. преди 13 години
30 см на пиксел ?!?!? - поне малко не ти ли стана странно като го написа това или просто не обърна внимание?
3
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това новина ли беше
2
14
 
39
 
! Отговори
кузман преди 13 години
а седмокласничките какво предлагат