Озоновата дупка има охлаждаща роля върху Антарктика

Благодарение на нея над континента се формира гигантска вятърна фуния
21 юни 2010 11:14,
24
Озоновата дупка има охлаждаща роля върху Антарктика
Снимка: НАСА

Учени установиха, че огромната озонова дупка над Антарктика оказва охлаждащ ефект върху региона. Резултатите от работата били изнесени миналата седмица на конференцията в Осло в рамките на Международната полярна година, пише Lenta.ru.

Независимо че в последните години площта на ледената покривка на Арктика постоянно намалява, в последните три десетилетия в Антарктика площта на ледниците, особено на плаващите ледове, с всяка година става малко по-голяма.

През 2009 г. група изследователи направили извод, че този процес се стимулира от разположената над Южния полюс озонова дупка. Благодарение на нея над Антарктика се формира гигантска вятърна фуния, което допринася за цялостното нарастване на площта на ледената покривка, въпреки че е и причина за усиленото топене на ледове в северната част на континента (в частност на Антарктическия полуостров).

В хода на новото изследване същите учени се опитали да изяснят как са се държали антарктическите ледове преди появата на озоновата дупка. Основната причина за изчезването на озона в атмосферата е използването на фреон, а хората са започнали да го използват активно преди около 30 г.

Приблизително по същото време са започнали и спътниковите наблюдения над ледената шапка на Земята. Съответно учените нямали надеждни данни за динамиката на ледовете преди появата на озоновата дупка.

Изследователите събрали информацията за миналото на антарктическите ледници косвено. Те анализирали химическите характеристики на лед от вътрешността (цилиндрични стълбове материал, извличани от ледниците). Дължината им може да бъде значителна и изучавайки долната им част, изследователите получили представа за слоевете лед, отлагани преди много години.

Събраните от специалистите показали недвусмислено, че процесът на увеличаването на ледниците действително е от последните десетилетия. Освен това авторите предполагат, че преди появата на озоновата дупка ледената покривка е намалявала.

Учените смятат, че във връзка с мерките, които се предприемат за по-нататъшното изчезване на озоновия слой, в близките години плаващите антарктически ледове ще започнат да се топят. По оценка на специалистите към края на века тяхната площ ще намалее се една трета. 


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
:( преди 13 години
Всъщност, хората използват фреон предимно в северното полукълбо.Защо тогава дупката е в южното!?! Имат ли връзка 2-те неща?Имало ли е дупка и преди фреона?Има ли живот след смъртта? :)
15
0
 
2
 
! Отговори
dupka! преди 13 години
"преди появата на озоновата дупка"Каква поява бе?! От как са я ОТКРИЛИ не се е разширила и сантиметър .. само си мени формата! Ако се беше избушила преди 30 или 60 години, вече не трябваше ли да е значително по-голяма? Даже и някога да я е нямало, това е било преди мнооого мнооого време и хората нямат нищо общо с нея.
14
0
 
0
 
! Отговори
edi koi si преди 13 години
do асдфахахахахах, е ти разказа направо
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и в крайна сметка леда продължава да се топи. това не е новина
12
0
 
5
 
! Отговори
shithit преди 13 години
Известно е от много години, че когато при единия полюс се топят ледовете, на другия се образуват нови. Има си някакъв цикъл на слънцето, при който нещата се обръщат през даден период. Фреонът и връзката му с озоновия слой е болна фантазия на самовлюбени псевдоучени. А медиите съобщават каквото продава, така че да си прави изводи човек по медиите е напълно ненадеждно.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти изби рибата! хахахаха
10
0
 
3
 
! Отговори
Gaskoing преди 13 години
Господ ни има за компютърна игра, създал е двама човека и после ние се размножаваме, на едно място сложил бели хора на дурги места черни, на едно място водя на друго пустиня.. и т.н. всичко е движение като нас хората, един път сме добре после не сме, после пак сме добре, такава е природата с течението на вреемто се променя после се оправя, но няма да умрем бъдете спокойни!
9
0
 
7
 
! Отговори
pado преди 13 години
abe s dupka i bes dupka nie sami se uni6tozavame
8
0
 
2
 
! Отговори
Vulkanoff преди 13 години
С две думи, какво си мислят, че са открили учените:Озоновата дупка увеличава ледниците, но ако в близко бъдеще тя започне да се свива (малко верочтно), леда ще започне да се топи, както е правел преди 60 години да кажем. Тоест имало е процес на намаляване на леда преди дупката да се появи, а тя го е обърнала, уж.
7
0
 
14
 
! Отговори
Хахахаха преди 13 години
Доста двусмислено звучи тази статия- имам чувството, че изследването на озоновата дупка е направено от екипа на сайта!
6
1
 
14
 
! Отговори
444 преди 13 години
Нищо не разбрах - сега ледовете стопяват ли се или се увеличават? Как едновременно озоновата дупка има охлаждащ и затоплящ ефект????
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой разбра ли нещо от статията?
4
0
 
1
 
! Отговори
:D преди 13 години
hehe. Ili si igraqt sys spekulacii za klimata ili procesite ne mogat da bydat analizirani i predskazani prawilno na tozi etap na naukata.
3
6
 
12
 
! Отговори
ПОР преди 13 години
Ей форумджиичета, угодия нямате!Да вземете да излезте малко на слънце, че ще станете прозрачни, хехехехех
2
1
 
8
 
! Отговори
ivan преди 13 години
vereli ne kipeli pak. freona e obqwen za wreden malko predi da mu izteche patentai dupont da wawede now ohlajdasht gaz. ozonowi dupki, parnikow efekt, topqsti se ledowe, wsichko e izmislici premislici.
1
2
 
32
 
! Отговори
капитан преди 13 години
Айде ново 20. Нали досега всички реваха, че ледовете се топели!?