Откриха следи от сблъсък с комета на Нептун

Срещата между планетата и космическия обект станала преди около 200 години
24 юли 2010 09:08,
31
Откриха следи от сблъсък с комета на Нептун
Снимка: НАСА

Германски учени от института "Макс Планк" са открили на  планетата Нептун следи от сблъсък с комета, станал преди около 200 години, съобщава Lenta.ru, като се позова на публикация в сп. Astronomy & Astrophysics.

Изследователите с помощта на прибори, монтирани на най-големия орбитален телескоп "Хершел", са анализирали разпределението на газовете в атмосферата на осем планети в Слънчевата система.

Оказало се, че в един от горните слоеве на атмосферата на Нептун – в стратосферата – съдържанието на въглероден окис е много по-високо, отколкото в намиращата се по-долу тропосфера. По принцип концентрацията на този газ във всички слоеве на атмосферата трябва да е еднаква или бавно да пада с нарастването на височината.

Учените са заключили, че излишъкът на въглероден окис в стратосферата може да бъде обяснен само със срещата с друго небесно тяло. Те са изчислили също кога е станал сблъсъкът.

Специалистите и преди предполагаха, че преди няколкостотин години с Нептун може би се е сблъскала комета, но не разполагаха с точни факти и данни.

Сблъсъкът на комети с обекти в Слънчевата система е относително често срещано събитие. В периода 16-22 юни 1994 година части от кометата Шумахер-Леви се врязаха в Юпитер. Диаметърът на най-голямата от тях бе около 4 километра и падането й върху планетата бе съпроводено от мощни взривове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Нептункомета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
18, защо няма "умни" новини, да те запитам аз?
20
0
 
2
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
Говорим за шибаното ти американско личице. Нещастен лузър, зерг изпедерастял. Ходи и консумирай ресурсите от единия Макдоналдс на другия. Оксиген има навсякъде. Той е почти толкова срещан като хидрогена и карбона, вАпроса е в какви концентрации. След спектрален анализ са открити следи и от метилов алкохол - това означава ли, че има планети с океани от водка?Както и да е, никога не съм могъл да общувам със зерги (обикновено пращам файърбатове да ги убеждават) така че просто се застреляй.
19
0
 
1
 
! Отговори
izotzadze преди 13 години
Това го чета, все едно, че на земята са открили следи от сблъсък с комета, принадлежаща или идваща от НептунПравилният словоред е:На Нептун откриха следи от сблъсък с кометаАма като е назначена някоя завеждащ кефа на шефа, какво да очакваме - то само в журналистиката да е, с мед да го намажеш
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 24"Откриха [следи [от сблъсък [с комета]]] на Нептун"
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Откриха следи от сблъсък с комета на Нептун " не трябва ли да е - ....на комета с Нептун.WTF
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам една добра новина! Вече сме 51-ва щат на Америка - всичките коментари са написани от ***!
15
0
 
1
 
! Отговори
dd преди 13 години
Толкова си ***, че почти позна без да искаш :D Сигурно си мислиш. че и Нави-та живеят там.Атмосферата на Нептун е съставена основно от водород и хелий със следи от метан. Метанът в атмосферата е причината за синия цвят на планетата. - Wikipedia
14
1
 
4
 
! Отговори
марсиянец преди 13 години
простаци пишете смислови коментари а не да драскате или щом не сте компетентни минете на друга новина
13
0
 
1
 
! Отговори
boza преди 13 години
do 16 das----ne se surdi ,no kakvato novinata,takiva i komentarite !!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
apf преди 13 години
какав океан на Нептум бе приятел Ако имаше океан щеше да има и живот на тази планета мисли малко преди да пишеш !
11
2
 
8
 
! Отговори
das преди 13 години
dosega ne vidqh nito edin smislen komentar,absolutna oligofreniq
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
некъв ляв пич
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак лъжи,това е било Хамериканска ракета ,а целта е била база на Ак Кайда .Само не разбрах колко колатерални жертви е имало ,но и това ще кажат след ден-два
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това е долна лъжа.никаде в македонската история не пише за такъв сбъсък ХА ХА ХА
7
3
 
11
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Шумахер-Леви е защото Шумахер е карал кометата и я е засилил за краш тест с Юпитер :)
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей голям си умник ти бе,чобанино!!!!
5
5
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
Я разясни малко на простолюдието защо и откога се казва "въглероден оксид", а не "въглероден окис"? И аз съм чул за някаква шибанa конференция където станало дума за унификация на наименованията, но не виждам логика просто. Щом ще са лоши думите окис и двуокис, значи и "въглероден" трябва да го сменим - "карбон диоксид", звучи гордо! Серен окис? Не, сулфиден оксид! Лично аз ако чуя по Дискавъри примерно да ми кажат "оксид" вместо окис, директно сменям канала - много се дразня.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От доста време вече официално се казва "въглероден оксид", а не "въглероден окис". Ама вие сте си неофициален сайт, та можете да си пишете каквото искате
3
0
 
20
 
! Отговори
астронавт преди 13 години
Ха ха ха какъв Шумахер-Леви бе ха ха ха ! Шумейкър-Леви 9 е името на комета която през 1994 се сблъсква с планетата Юпитер. Интересното при сблъсъка е, че Шумейкър-Леви 9, преди да се удари в "гиганта", се раздробява на няколко по малки фрагмента, които се удрят един след друг в планетата. След удара те оставят тъмни петна по облаците на Юпитер, някои от които с размера на Земята
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като падне една в/у главата ти...и ние ще си го преместим