Публикация в Wikileaks разбуни духовете в Пентагона

Сайтът възнамерява и в бъдеще да пуска секретна информация
8 авг 2010 18:37,
3
Публикация в Wikileaks разбуни духовете в Пентагона
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ръководството на сайта Wikileaks, който публикува документи за военната операция на САЩ в Афганистан, планира и занапред да публикува секретна информация, която му е достъпна, съобщи Асошиейтед прес.

„Мога да ви уверя, че и в бъдеще ще публикуваме документи, които ни попаднат. Трябва да знаем какво се случва, например в Афганистан, това е единственото което може да ни предпази”, казва представител на Wikileaks.

Подборът на документите, съдържащи всички аспекти на операцията на съюзниците в Афганистан от януари 2004 до декември 2009 г., беше публикуван в сайта Wikileaks на 26 юли.

Според изявление на сайта той включва над 90 000 документа. В основата си това са рапорти на американски командири с различен ранг за провеждането на операцията, описващи подробности на бойните действия и съдържащи детайлно описание на техните последствия.

Пентагонът още не е определил нанесените от публикацията щети и продължава вътрешното разследване и търсенето на този, който е предал документите.

По-рано по подобни подозрения беше арестуван бившият сътрудник на американското разузнаване в Багдад Бредли Менинг, но документите, които се отнасят за последния период на войната, вероятно са предадени от друго лице.

Шефът на Пентагона Робърт Гейтс помоли ФБР да вземе участие в разследването.

Официални лица, представители на въоръжените сили и експерти обаче не смятат, че публикуваните документи могат да нанесат вреда на отбраната на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 13 години
Тази "новина" е от преди месец бе скъпи журналисти :)))
2
1
 
14
 
! Отговори
ili преди 13 години
или пък: "Ако истината не ни изнася, то какво говори това за нас?" ...или пък това: Of course you can trust the US government! Just ask an indian!" /превод: Разбира се, че можете да вярвате на правителството на САЩ! Просто попитайте някой индианец/
1
1
 
22
 
! Отговори
зрител преди 13 години
Като истината всява такава паника и е толкова различна от официалните бюлетини/новините/ защо тогава се казват новини. Може нещо друго - например "Измислици" или "Пропаганда и Манипулация"