Откриха нов троянски астероид в "мъртвата зона" на Нептун

"Троянците" се въртят по същата орбита както планетите, но не се сблъскват с тях
14 авг 2010 08:10,
13
Откриха нов троянски астероид в "мъртвата зона" на Нептун
Снимка: НАСА

Астрономи откриха троянски астероид в т.нар. мъртва зона зад орбитата на Нептун. Статията е публикувана в сп. Science и National Geographic, пише Lenta.ru.

Троянски се наричат астероидите, които се въртят по същата орбита както една или друга планета от Слънчевата система, но никога не се сблъскват с нея.

Тази стабилност се обяснява с това, че „троянците” (както понякога се наричат троянските астероиди) се намират в т.нар. точки на Лагранж – региони от пространството, където гравитационните взаимодействия на небесните тела се „подреждат” така, че намиращият се в такава точка обект може да остане неподвижен спрямо тези тела (в случая с обектите от Слънчевата система това означава, че астероидът може да се движи със същата скорост, както и планетата).

В Слънчевата система около точките на Лагранж се разполагат определен клас астрономически обекти. Така в точките L4 и L5 между Юпитер, Марс и две сатурниански луни също се намират троянски астероиди. Около L4 на Нептун учените открили шест „троянци”, а около L5 досега не са откривани астероиди. Нептун и обектите около него се намират много далеч, така че не е лесно да се изучават, и освен това слабото им излъчване се маскира от ярката светлина на звездите в Млечния път.

Авторите на новата работа изучили наличните снимки на небето и открили прахови облаци, които ограждат излъчването на звездите от Галактиката. С помощта на телескопа „Субару” от обсерваторията Мауна Кеа на Хавайските острови астрономите търсили троянски астероиди в точката L5 на Нептун на фона на облаците. Така учените открили обект с диаметър около 100 км, който бил наречен 2008 LC18.

Астрономите предполагат, че около точката на Лагранж на Нептун L5 може да са разположени около 150 троянски астероида. Тяхното изучаване ще позволи на специалистите да получат нови данни за еволюцията на обектите в Слънчевата система.

Изследването на троянските астероиди е важно и за разбирането на краткопериодичните комети и кентаври – астероиди, които проявяват и свойствата на комети. Кентаври има между Юпитер и Нептун.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Не е троянски габровски е. :)
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ave kakvo obshto ima statiata s horata v bg?? kvi gluposti pishete izobshto ? kato ne vi interesuva ne komentiraite qsno e na vsichki che ste typaci
7
7
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Значи комшйката за сега се намира в тази точката на Лагранж - не ще да бутне нито на мене, нито на другия комшия... Мъжо и пък се съмнява да не сме като троянски коне и не черпи нищо като идем у тях ! Пююю.. де я измислиха тая загубена точка на Лагранж..
6
3
 
8
 
! Отговори
Якошиба Накушетка преди 13 години
слънцето, планетата и точката на лагранж правят равностранен триъгълник, кви сателити бе баце...
5
2
 
29
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
И българите сме в точка на лагранж-ни живи .ни умрели.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
sega mi stana jasno otdeka idvat trojanskite konjove v interneta!
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да сайта да си промени името.Мечки, планети...
2
1
 
24
 
! Отговори
??? преди 13 години
Ами в БГ повечето хора са поставени в такова положение, че ги интересува само личното им оцеляване, просто за други неща няма време,или толкова са се ояли че не мислят за личното си угояване.
1
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С Т Р А Х О Т Н А новина.Толкова навременна.Възстанови душевното ми равновесие и тушира безброй мои притеснения, относно битието и ежедневните ми проблеми.