Успешни тестове на първия частен космически кораб

С Dragon на МКС може да се изпращат товари до 6 тона
26 авг 2010 15:22,
10
Успешни тестове на първия частен космически кораб
Снимка: Space.com

Във Флорида приключи успешно поредният етап от изпитанията на частния безпилотен космически кораб Dragon, който се разработва от компанията SpaceX, съобщава Space.com, цитиран от Lenta.ru.

Изпитанията са проведени на 12 август над океана в района на гр. Мороу Бей в Калифорния, но информацията за тях се появява едва сега. Създателите на космическия товарен кораб го спуснали от вертолет от височина 4,2 км, за да изпробват парашутите на Dragon и системите му за приводняване.

Според SpaceX изпитанията са преминали в планов режим. При спускането на апарата са се отворили както вторичните парашути, които стабилизират неговото положение, така и основните, които забавят падането му.

По време на тестовете не са проверявани двигателите на кораба, които ще бъдат включени по време на истинско кацане. От SpaceX добавят, че информацията, събрана по време на изпитанията, ще се използва от инженерите за създаване на пилотиран кораб Dragon.

Първото изстрелване на частния космически товарен кораб към МКС е планирано още за тази година. С Dragon в орбита може да се превозват товари с максимална маса около 6 тона и да се върнат на Земята около 3 тона. Корабът трябва да бъде изведен в Космоса с ракета-носител Falcon-9, също разработена от компанията SpaceX. През юни 2010 г. беше проведено първото изстрелване на тази ракета.

След като Белият дом взе решение да прекрати разработката на новите кораби „Орион” и ракетите-носители „Арес”, задачата по доставка на товари и екипажи към МКС след приключването на програмата на совалките беше преотстъпена на частни компании.

НАСА е сключила договор със SpaceX за доставка на товари на стойност $1,6 млрд.

Вижте видео от спускането на Dragon.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: космосМКСНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Death to America!
8
1
 
8
 
! Отговори
za 8 преди 13 години
Тъпите американци правят космически кораби....ти друго освен *** можеш ли ?
7
5
 
5
 
! Отговори
XRATE преди 13 години
Тук има привърженици на the stupid americans ....
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че кога руснаците са направили нещо леко и компактно ?? Един приятел имаше руски магнетофон - Весна 3 - и той тежеше 60 кила.
5
3
 
4
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Е как не може да бъде спряна, като тя е напълно неподвижна в космическите полети. Ноември, последен старт на совалката и отива в музея. А с какво ще прекарват космонавти на МКС? Защото този "Дракон" докато стане напълно готов, ще минат години. Този успех ми напомня за първия US спътник с тегло 150 грама, докато руския тежеше 83кг.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така.Вече дори и на последните български *** трябва да е ясно, че АМЕРИКА не може да бъде спряна. Че, АМЕРИКА е лидерът на човечеството и неговата надежда.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, в добрите стари времена космоса беше държавен , тоест общ за всички.А сега тия частници ще го приватизират и ще си го надпишат и кво, ако поискащ да си паркираш космическият кораб ти изпиват кръвчицата.
2
7
 
8
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Добре, може да каца, само дето не лети. А то полетът е най-важен.
1
10
 
8
 
! Отговори
rvm преди 13 години
ei taka se prawqt dalaveri. iztochvane na 1.6 miliarda za neshto koeto durjavata moje sama da prawi, a ne kato nashite tuka deto se radvat kato skataqt 4-5 miliona......