New Horizons успешно изпробва камерата LORRI на Нептун и Тритон

Тритон интересува учените заради приликата си с Плутон
Обновена: 9 ное 2010 12:49 | 7 сеп 2010 07:17,
8
New Horizons успешно изпробва камерата LORRI на Нептун и Тритон
Снимка: NASA/New Horizons

Космическият апарат New Horizons успешно изпробва камерата LORRI на Нептун и спътника му Тритон, съобщава официалният сайт на проекта, цитиран от Lenta.ru.

Снимките са направени на 27 юни 2010 (но се публикуват чак сега) от разстояние около 23,2 астрономически единици от Нептун (една астрономическа единица е равна на средното разстояние от Земята до Слънцето, тоест 149 597 870 км). При това ъгълът апарат–Нептун–Слънце е бил 34 градуса (колкото по-голям е този ъгъл, толкова по-трудно се правят снимки).

Според учените от работещите досега апарати само New Horizons е способен да прави качествени снимки с толкова голямо значение от този ъгъл. Именно тази способност на новата камера е ключова за изучаването на свойствата на атмосферата на Нептун и Тритон.

Тритон интересува учените, тъй като той практически се явява „брат близнак” на Плутон. Диаметърът на нептунианския спътник е около 2700 км срещу 2400 на Плутон. Атмосферата на двете небесни тела се състои предимно от азот. Освен това Плутон и Тритон си приличат по ниската температура на повърхността, а според някои изследователи спътникът на Нептун е бил преди член на пояса на Кайпер, където се намира Плутон.

Целта на космическия апарат New Horizons на НАСА, пуснат през януари 2006 г., е изучаването на края на Слънчевата система. Сондата трябва да е първата, приближила се до Плутон и неговите спътници. В случай на успех НАСА планира „среща” на апарата с едно от телата в пояса на Кайпер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
За да стане качествена снимката, тия *** е трябвало да снимат тоя Тритон през деня !
7
0
 
2
 
! Отговори
Хаки преди 13 години
Абе момче ти чуваш ли се какво говориш? За растояние от 3,470,670,584 км. снимката си е окей...
6
1
 
3
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
Аха, благодаря ти за информацията - значи са кръстили Тритон по гръцката митология, защото има залежище от три тона титан
5
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 13 години
Ама ти си бил изключително ***. Малко Гръцка митология нещо, титани, ала бала? Ако правиш асоциация на Тритон с "три" и "тон", не знам. Е за това ще си изгнием тука от такава интелигенция.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отново НАСА. РКА (Руската Космическа Агенция) през това време прави снимки на ръждясалия Буран.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия са ми откраднали уеб камерата и тя правеше същите снимки
2
6
 
5
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
Бе тоя Тритон на снимката, три тона ли тежи, че са да го кръстили с това име ?
1
5
 
5
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Наистина много качествени снимки прави тая камера. Ако това на статията е снимка от нея, то да им изпратя и аз една. Аз от тука ще ги снимам с по-добро качество. Черен фон на бели точки.