Убити на пътя животни влизат в GPS система

Стотици доброволци качват данни в създаден преди година сайт
13 сеп 2010 11:30,
2
Убити на пътя животни влизат в GPS система
Снимка: wildlifecrossing.net

Почти всяка седмица през последните седем месеца той шофира по пътищата северно от Сакраменто и търси остатъци от кожа и пера. След това прави снимка на мястото и отчита координатите със своя GPS.

В системата са повече от 1400 животни, от миниатюрни птици до бикове. Приятелите му лепват прякора Д-р Roadkill, но той не е сам в своето преследване. Стотици доброволци събират и качват данни в създадения преди година сайт www.wildlifecrossing.net/california.

Целта е превенция на убиването на животни по пътищата. "За някои хора единственият контакт с дивите животни е, когато ги прегазят", каза пред nytimes Фрейзър Шилинг, водещ изследовател на проекта от университета на Калифорния.

Основателите на сайта се надяват скоро да направят приложение за смартфон, което да предупреждава шофьорите. Според Humane Society повече от 1 млн. животни биват убивани по пътищата на САЩ всеки ден.

Произшествията с големи животни са между един и два милиона годишно, а щетите се изчисляват на над 8 млрд. долара. Около 200 души умират годишно в САЩ след злополука с елени и други големи животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: GPS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Шофьор Бесний преди 13 години
Намирам рекламата на Волксваген отстрани с ДАЛМАТИНЦИТЕ за особено подходяща, предвид темата на тази новина.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
комарите броят ли се. Щото аз убивам по 1-2 милиона с колата на седмица