Признаха Марс за "баща" на Фобос

Спътникът на Червената планета вероятно се е формирал от неин фрагмент
21 сеп 2010 15:57,
7
Признаха Марс за "баща" на Фобос
Фобос. Снимка: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Учени представиха доказателства в полза на хипотезата, че спътникът на Марс – Фобос, се е формирал не от главния астероиден пояс, а от материал на Червената планета. Специалистите са представили съображенията си на Европейския конгрес за планетарни науки (European Planetary Science Congress 2010), съобщава Lenta.ru.

До днес астрономите нямат обща гледна точка за произхода на двата марсиански спътника – Фобос и Деймос. Една от най-популярните версии предполага, че те са астероиди от т.нар. главен пояс (между орбитите на Марс и Юпитер), привлечени от гравитацията на Марс и „слепени“ в големи обекти. Шансовете в полза на тази версия щяха съществено да нараснат, в случай че съставът на марсианските спътници беше близък до този на астероидите.

Авторите на новата работа изучавали състава на Фобос с помощта на Фурие спектрометъра, разположен на борда на орбиталната сонда Mars Express. Анализът на събраните от уреда данни показал, че по химически състав Фобос не прилича на нито един от известните класове каменни астероиди.

Освен това учените открили на повърхността на Фобос следи от филосиликати – минерали, които се образуват само в присъствието на вода. Водата в миналото е присъствала на повърхността на Марс и така наличието на филосиликати може да служи като допълнително доказателство в ползата на марсианския произход на Фобос.

Теоретично водата е могла да съществува на повърхността на спътника и независимо от Марс, но в този случай Фобос би трябвало да има източник на топлина, за да я поддържа в течно състояние.

Покрай изучаването на състава на Фобос изследователите направили най-точното досега определяне на масата на спътника и неговата плътност. Според новите данни Фобос е с много по-малка плътност, отколкото се е смятало – според оценки на учените порестото вещество е 25-45% от неговата вътрешна структура.

Такива порести астероиди не биха могли да останат задълго в орбитата на Марс, затова по-вероятно е Фобос да се е формирал от фрагмент от самия Марс, изхвърлен в Космоса, например при сблъсък с астероид.

През 2011 г. към марсианския спътник трябва да се отправи руският научен апарат "Фобос-Грунт". Първоначално се планираше пускането му да стане през 2009 г., но ръководството на Роскосмос взе решение за отлагане на датата на старта, за да може да се „повиши надеждността на мисията, да се намалят рисковете и да се гарантира успех“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ФобосМарсMars Express
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 13 години
хм, уж е фрагмент от Марс, а е силно порест този спътник и с много малка плътност... Нещо не ми се връзва. Чувала съм теория, че между марс и юпитер е имало друга планета, която при сблъсък се разделя и се образуват двата спътника на Марс.
5
3
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Признаха Марс за "баща" на Фобос, а майката коя е майката му да я *** ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според мене Фобос е син на комшията "Юпитер".
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, но Натопорченият сега ще дойде и ще ти изпразне съдържанието си, в муфата ти!
2
4
 
2
 
! Отговори
Майката преди 13 години
А издръжка ще плаща ли?!?!
1
0
 
2
 
! Отговори
@#$%& преди 13 години
Коментирайте.