Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер

Регистрираха нов ефект, който не може да се обясни с теориите
23 сеп 2010 11:05,
133
Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер
Раждане на нови частици при сблъсък на лъчи протони. Изображение: ЦЕРН

Физиците, работещи на Големия адронен колайдер, регистрираха нов ефект, който още не може да бъде обяснен със съществуващите теории, се казва в съобщение на сайта на ЦЕРН.

По време на експериментите на Големия адронен колайдер лъчите протони се движат с почти светлинна скорост и се сблъскват помежду си на няколко места в 27-километровия ускорителен тунел.

В резултат на сблъсъците, произтичащи с голяма енергия (локализирана на твърде малко пространство), се раждат нови частици. Учените следят тези процеси, напомнящи процесите, които са станали веднага след Големия взрив, анализирайки данните, постъпващи на детекторите на колайдера.

Специалистите се надяват, че събраната информация ще им помогне да уточнят съществуващи теории, които обясняват фундаментални физически взаимодействия.

Още по темата

Учените са анализирали данните, постъпващи на детектора CMS (Compact Muon Solenoid). Наред с другите неща те оценявали под какъв ъгъл родените частици се разлитат от мястото на сблъсъка – тази информация е необходима за определяне на свойствата на новите частици. Физиците установили, че сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, има и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест те не се разлитат независимо едни от други.

Детекторът CMS е един от двата универсални детектора на Големия адронен колайдер, създаден за откриване на широка гама нови частици и явления при висока енергия.

С него може да се измерят свойствата на известните частици с безпрецедентна досега точност, както и да се търсят съвършено нови непредсказуеми явления. Подобни изследвания ще задълбочат не само разбирането на материята.

Специалистите предлагат няколко възможни обяснения на наблюдавания ефект, но досега нито едно от тях не е потвърдено с необходимите доказателства. Гуидо Тонели, представител на групата учени, анализиращи данните на CMS, не изключва, че физиците са се сблъскали с първата проява на "новата физика", която може да се наблюдава благодарение на огромната енергия на сблъсък на Големия адронен колайдер.

Авторите отбелязват, че е необходимо откритият ефект да бъде потвърден, тъй като представлява „много слабо проявление в много сложна обстановка“.

Големият адронен колайдер е най-големият ускорител на елементарни частици на планетата . Той беше пуснат през септември 2008 година, но 9 дни по-късно беше спрян поради авария, която прекъсна експериментите за повече от година.

Повторното пускане на колайдера беше през ноември 2009. До края на 2011 г. сблъсъците на лъчи протони ще стават при енергия 7тераелектронволта, а след това работата на ускорителя ще бъде преустановена за година. В това време специалистите ще го подготвят за покачване на енергията на сблъсък на 14 тераелектронволта.

Сегашният сеанс на работа на колайдера продължава 18 месеца. Това трябва да позволи да се акумулират достатъчно данни за изследване на новата територия на „тера инкогнита“ във всички области, където се очаква нова физика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: нова физика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 13 години
О-о-о, извинявай, забравих че с твоя телескоп дето гледаш комшийката си вечер докато се съблича си наблюдавал периферията (края) на Вселената! Както и да е, в безсмислени фантасмагории няма да се задълбочавам! Факт било, ха-ха, те не знаят най-близката възможна свръхнова дали е избухнала или тепърва ще избухва в следващите стотина хиляди години, пък ти хвърли чак до края на вселената!
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно... И как тогава ти научи за тия портали, след като са запазени в тайна?
80
3
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 13 години
Нещо не те разбирам! Разширяването на Вселената не е теория, а просто ФАКТ, които дори ти при повече търпение можеш да проследиш.
79
3
 
7
 
! Отговори
До 76 преди 13 години
Е това пък какво общо има с ГМО? Не ви разбирам хора като вас, вие вечно сте против научния прогрес, защото сляпо вярвате, че така ще разрушите природата - всъщност науката може да предложи много повече рашения за запазване на естествената природата от колкото вие и ГМО е едно от решенията! Днес милиони хектари гори се изсичат, за да може фермелите да произвеждат повече продукция - ГМО може да реши този проблем, като създаде по хранителни култури или пък култури които не се нуждая от много вода.
78
1
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 13 години
Я чакай че почна да пускаш доказателства от типа на т.нар. "голям взрив"!!! За вселената или за нашата галактика или няколкото близки до нея говориш, щото има една вселена разлика??? Доказателство на теория с друга недоказана теория знаеш ли какво е? Отговор: бабината ти трънкина ;)
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уф, дори не сте интересни...каква е вероятността най-големите *** да са се събрали по едно и също време и да коментират една и съща тема?
76
0
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 13 години
И защо мислиш така бе човек? Това някой на сън ли ти го каза или си притеснен, че на маите им свършва календара?
75
4
 
6
 
! Отговори
До 64 преди 13 години
Ало-о-о, "учения", "ние влизаме в ролята на природата", а? Нещо на Господ взе да се вживяваш!!! То и в Мексиканският залив някои влязоха в ролята на природата и изсипаха един химикал за разграждане на петрола, а сега се заговори за влиянието му върху Гълфстрийм, което ако не си чувал е един естествен природен терморегулатор на планетата ни!!!
74
1
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 13 години
Значи преди ВСВ е имало повече войни и жертви /средно годишно/, отколкото преди нейното начало? Това е меко казано смехотворно! Ядрените оръжия направиха света едно по-сигурно място, защото иронията е в това, че всички знаят за последствията от използването им!
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би звуча непрогресивно някак, но тея накрая ше ни затрият
72
4
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 13 години
Теориите са за това за да бъдат напълно оборени или допълвани! Ти как ще обясниш разширяването на Вселената и то с по-голяма от скорост от тази на светлината? Да може и преди милиарди години да се е случило нещо съвсем различно от Големия взрив, но за сега това е най-логичното обяснение, ако ти имаш друго изложи го, подкрепи го с доказателства и може би ще бъде прието.
71
2
 
1
 
! Отговори
До №60 преди 13 години
Много питаш брачед ;) От къде се е породила гравитацията, а? А от къде се е породила светлината? Кое е първо - яйцето или кокошката? ;) Първи е големият взрив братче ;) Нищо че е той трябва да е породен от нещо де ама нали требе да има някакво обяснение на необяснимото!
70
2
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
За естествените мога да се съглася ,че е възможно да съществуват, но за изкуствено създадени от нашата недоразвита наука хахаха много смях :D
69
5
 
2
 
! Отговори
До №58 преди 13 години
Въпросът е не "колко ГОЛЕМИ войни е имало", а само КОЛКО!!!! И отговорът е: МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕДИ ТЯХ!!! А това е така защото все още не са използвани ядрените оръжия в тях!!! В противен случай щеше да бъде само една - ПОСЛЕДНАТА!!! "умнико"!!!
68
8
 
6
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Необяснима изненада за учените при 7 тераелектронволта. А кава ли изненада ги чака при 14 тераелектронволта? Дано изненадата да не е за всички нас. А ни казват спокойно няма страшно , всичко е под контрол.
67
4
 
8
 
! Отговори
дд преди 13 години
Стига сте говорили за Адам и ***, сякаш наистина се е случило, че направо ме изби на смях, като видях докъде докарахте спора. Тръгнахте от наука и стигнахте до някакви митове и легенди ( и Троянската война най-вероятно е просто легенда, или поне е доста преиначена от Омир в Илиада)
66
12
 
1
 
! Отговори
ashtar преди 13 години
Веселиние от хиляди години има естествени портали за м/у галактически пътувания и от около десетки години технологични за такива пътувания, но естествено всичко се пази в тайна, така, че просвети се преди да пишеш разни неща.Поздрави
65
1
 
0
 
! Отговори
До момата преди 13 години
Едвам едвам са скл. мир хората и тя веднага се вл. в Хектор и съсипа живота на много хора и семейства. Ако това ми казваш че не е тъпотия.
64
4
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 13 години
Измирането на милиарди хора е неизбежно. Ресурсите на планетата са ограничени и никакво ГМО не може да предотврати това. Въпросът е само кога и как ще се редуцира населението на Земята.
63
1
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 13 години
Приятелю та ти дори и не знаеш какво е ГМО! Това е толкова общо понятие - все едно да кажеш, че световния океан е опасен, защото някой се бил удавил в него! Може би 1-2% от генно-модифицираните организми /ГМО/ са опасни за човека, но останалите могат да се окажат манна небесна за човечеството - всъщост можем да кажем, че самите ние сме едно ГМО, защото природата посредством еволюцията ни е моделирала такива. Чрез ГМО ние влизаме в ролята на природата за ужас на някои хора.