Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер

Регистрираха нов ефект, който не може да се обясни с теориите
23 сеп 2010 11:05,
133
Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер
Раждане на нови частици при сблъсък на лъчи протони. Изображение: ЦЕРН

Физиците, работещи на Големия адронен колайдер, регистрираха нов ефект, който още не може да бъде обяснен със съществуващите теории, се казва в съобщение на сайта на ЦЕРН.

По време на експериментите на Големия адронен колайдер лъчите протони се движат с почти светлинна скорост и се сблъскват помежду си на няколко места в 27-километровия ускорителен тунел.

В резултат на сблъсъците, произтичащи с голяма енергия (локализирана на твърде малко пространство), се раждат нови частици. Учените следят тези процеси, напомнящи процесите, които са станали веднага след Големия взрив, анализирайки данните, постъпващи на детекторите на колайдера.

Специалистите се надяват, че събраната информация ще им помогне да уточнят съществуващи теории, които обясняват фундаментални физически взаимодействия.

Още по темата

Учените са анализирали данните, постъпващи на детектора CMS (Compact Muon Solenoid). Наред с другите неща те оценявали под какъв ъгъл родените частици се разлитат от мястото на сблъсъка – тази информация е необходима за определяне на свойствата на новите частици. Физиците установили, че сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, има и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест те не се разлитат независимо едни от други.

Детекторът CMS е един от двата универсални детектора на Големия адронен колайдер, създаден за откриване на широка гама нови частици и явления при висока енергия.

С него може да се измерят свойствата на известните частици с безпрецедентна досега точност, както и да се търсят съвършено нови непредсказуеми явления. Подобни изследвания ще задълбочат не само разбирането на материята.

Специалистите предлагат няколко възможни обяснения на наблюдавания ефект, но досега нито едно от тях не е потвърдено с необходимите доказателства. Гуидо Тонели, представител на групата учени, анализиращи данните на CMS, не изключва, че физиците са се сблъскали с първата проява на "новата физика", която може да се наблюдава благодарение на огромната енергия на сблъсък на Големия адронен колайдер.

Авторите отбелязват, че е необходимо откритият ефект да бъде потвърден, тъй като представлява „много слабо проявление в много сложна обстановка“.

Големият адронен колайдер е най-големият ускорител на елементарни частици на планетата . Той беше пуснат през септември 2008 година, но 9 дни по-късно беше спрян поради авария, която прекъсна експериментите за повече от година.

Повторното пускане на колайдера беше през ноември 2009. До края на 2011 г. сблъсъците на лъчи протони ще стават при енергия 7тераелектронволта, а след това работата на ускорителя ще бъде преустановена за година. В това време специалистите ще го подготвят за покачване на енергията на сблъсък на 14 тераелектронволта.

Сегашният сеанс на работа на колайдера продължава 18 месеца. Това трябва да позволи да се акумулират достатъчно данни за изследване на новата територия на „тера инкогнита“ във всички области, където се очаква нова физика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: нова физика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
7
 
! Отговори
hm преди 13 години
Англичаните имат една поговорка - "Любопитството уби котката" ...
61
4
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 13 години
"умнико", аз хората, търсещи отговори за битието, миналото и бъдещето ни ги уважавам, не уважавам обаче т.нар. "коне с капаци", които по средновековно му след като нещо не им е известно и си съчиняват някаква фантагористична идея ("теория") и почват всико около нея да въртят!!! Поздравления за откритията ама хайде стига с тоя "голям взрив", а? С нищо не подплътена теория а приет за фундамент на цялата наука!!! Това не е ли глупост, а?
60
6
 
1
 
! Отговори
До момата преди 13 години
Къде виде наука в една ябълка и каква аналогия направи с науката направо ме смая.На *** *** са и казали да не бара ЯБУКАТА всичко друго и е било позволено.Това е глупост. Може и да прави наука и без да бара ябуката. А дървото на познанието можеше и от АДАМ да си го вземе. Сега това дърво по вашата глава.
59
3
 
6
 
! Отговори
SZS преди 13 години
Понеже се навъдиха доста учени тука, който отричат Големия взрив и почти всичко достигнато от физиката, можете ли да ми отговорите на следния въпрос:Какво е имало преди времето и как се родило то?Още един въпрос - Защо гравитацията променя светлината и от къде се е породила тя(Гравитацията имам предвид)?
58
2
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 13 години
Аз пък без да съм учен искам да те питам, като чете за ползите от ГМО защо не прочете и причините поради които те са вече строго забранени в САЩ? /ориентирай се към информация колко ПЪТИ са се увеличили заболяванията от рак и разни генетични болести след ГМО/И задавал ли си си въпроса с изхранването по един друг начин - ако спасиш от гладна смърт милиони колко милиона още прираст създаваш и как ще изхраниш тези допълнителни...
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Относно ядрените оръжия - я ми кажете колко големи войни е имало след създаването ядрените оръжия! Ядрените оръжия донесоха повече мир отколкото война и това е факт. Всички страни притежаващи ядрено оръжие много добре си дават сметка, че при ядрена война няма победители и точно за това до големи войни с милиони жертви може би повече никога няма да се стигне.
56
7
 
4
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
И още нещо, г-н "историк": Троянската война не е станала заради Елена - има огромна разлика между причина и повод за дадено нещо, но явно сте прекалено непросветен, за да можете да направите такава разлика. Както и за да знаете, че "източник" се пише със "з", а не със "с".
55
8
 
7
 
! Отговори
скакауец преди 13 години
Дея доде неразцепат Земята няма да мирясат
54
2
 
12
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Та представете си ,че благодарение на откритията на ЦЕРН след еди колко си години или векове успеем да изработим портал чрез които да можем да пътуваме на огромни разстояния в далечни галактики.Нещата никога не са толкова прости колкото изглеждат...
53
8
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Щяхме да сме в рая и да нямаме познание за нищо, нали, "защитници" на науката? Ябълката, дето я е откъснала *** и дето Адам не е имал нищо против да хапне, е плод откъснат от ДЪРВОТО НА ПОЗНАНИЕТО. Затова и Адам и *** са изгонени от Рая - защото са дръзнали да искат да знаят. Така че ако ще ми се позовавате на Библията, по-добре внимавайте с позоваванията, щото си противоречите по най-смешния възможен начин.
52
1
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
А като дойде и Голямото Спагетено Чудовище - физиката вече никога няма да бъде същата.
51
1
 
17
 
! Отговори
Физик преди 13 години
Боже, България е пълна с гении :) От политика, футбол, ГМО, световни конспирации та чак до квантова физика - всичко е детска игра за българският форум-безделник :) Да не говорим, че статията не казва точно НИЩО !
50
2
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Още си зелен! Не са го пуснали защото това не е като да си пуснеш пералнята, има многооо фактори и процеси които трябва да бъдат прeодоляни understand me?
49
8
 
3
 
! Отговори
До №31 преди 13 години
Мно-о-о-го не си в час! Без атомната енергия изобщо нямаше да измрат както казваш ти "от ГЛАД" ... просто нямаше да се родят толкова!!! Виж за ГМО-то е друг въпросът - те регулират (намаляват) в малко по-дългосрочен план този прираст! Виж родината на ГМО-то, погледни им населението - такава трътка грозна ли искаш да заприлича поколението ти???
48
7
 
4
 
! Отговори
ученик преди 13 години
За какво мислите не го пускат на пълна мощност вече 5 години .Хванало ги е страх и не знаят какво ще стане.Няма и да го пуснат близките 10 години :)
47
2
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Не захващайте ГМО темата МОЛЯ ВИ СЕ!
46
5
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Е защо не ми обясниш какво е ГМО и каква заплаха крие то? Обясними също и как през 40-те и 50-те на миналия век фермерите са успели да увеличат добивите си 3-4 пъти и по този начин са успели да спасят от гладна смърт милиони? Обясни ми и как смяташ да изхраниш нарастващато население на Земята? Хайде г-жо псевдоучен обясни ми?
45
6
 
7
 
! Отговори
До момата преди 13 години
Женската глупост няма граници, тя е възпята от много исторически источници. Ти не се разграничаваш от това твърдение. Заради ЕЛЕНА от Троя загинаха толкоз много хора, заради *** сега щяхме да сме в рая и да си гледаме кефчето. За едно ребро толкоз.
44
0
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
То по-тегаво оръжие от ядрената бомба за нашите мащаби няма смисъл да се прави, тя е достатъчна за да се самоунищожим ;)
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 25Да, така е казал Айнщайн, но кой определя кое е глупост се питам...Нека си правят експериментите хората, само ми се вижда леко подозрително съвпадението на това ускоряване през 2012 и разните предсказания за същата година...