Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер

Регистрираха нов ефект, който не може да се обясни с теориите
23 сеп 2010 11:05,
133
Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер
Раждане на нови частици при сблъсък на лъчи протони. Изображение: ЦЕРН

Физиците, работещи на Големия адронен колайдер, регистрираха нов ефект, който още не може да бъде обяснен със съществуващите теории, се казва в съобщение на сайта на ЦЕРН.

По време на експериментите на Големия адронен колайдер лъчите протони се движат с почти светлинна скорост и се сблъскват помежду си на няколко места в 27-километровия ускорителен тунел.

В резултат на сблъсъците, произтичащи с голяма енергия (локализирана на твърде малко пространство), се раждат нови частици. Учените следят тези процеси, напомнящи процесите, които са станали веднага след Големия взрив, анализирайки данните, постъпващи на детекторите на колайдера.

Специалистите се надяват, че събраната информация ще им помогне да уточнят съществуващи теории, които обясняват фундаментални физически взаимодействия.

Още по темата

Учените са анализирали данните, постъпващи на детектора CMS (Compact Muon Solenoid). Наред с другите неща те оценявали под какъв ъгъл родените частици се разлитат от мястото на сблъсъка – тази информация е необходима за определяне на свойствата на новите частици. Физиците установили, че сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, има и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест те не се разлитат независимо едни от други.

Детекторът CMS е един от двата универсални детектора на Големия адронен колайдер, създаден за откриване на широка гама нови частици и явления при висока енергия.

С него може да се измерят свойствата на известните частици с безпрецедентна досега точност, както и да се търсят съвършено нови непредсказуеми явления. Подобни изследвания ще задълбочат не само разбирането на материята.

Специалистите предлагат няколко възможни обяснения на наблюдавания ефект, но досега нито едно от тях не е потвърдено с необходимите доказателства. Гуидо Тонели, представител на групата учени, анализиращи данните на CMS, не изключва, че физиците са се сблъскали с първата проява на "новата физика", която може да се наблюдава благодарение на огромната енергия на сблъсък на Големия адронен колайдер.

Авторите отбелязват, че е необходимо откритият ефект да бъде потвърден, тъй като представлява „много слабо проявление в много сложна обстановка“.

Големият адронен колайдер е най-големият ускорител на елементарни частици на планетата . Той беше пуснат през септември 2008 година, но 9 дни по-късно беше спрян поради авария, която прекъсна експериментите за повече от година.

Повторното пускане на колайдера беше през ноември 2009. До края на 2011 г. сблъсъците на лъчи протони ще стават при енергия 7тераелектронволта, а след това работата на ускорителя ще бъде преустановена за година. В това време специалистите ще го подготвят за покачване на енергията на сблъсък на 14 тераелектронволта.

Сегашният сеанс на работа на колайдера продължава 18 месеца. Това трябва да позволи да се акумулират достатъчно данни за изследване на новата територия на „тера инкогнита“ във всички области, където се очаква нова физика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: нова физика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
kir преди 12 години
Дори с най-семпли познания по астрономия ще знаете, че тази 'супер' 2012 година не е нищо повече от това че земята почва нов цикъл на въртене на оста си.А познанията на маите за това си остава загадка.
141
0
 
0
 
! Отговори
Equilibrium преди 13 години
Действително науката е тази която тласка човечеството към прогрес и улеснява начина ни живот , но има и своите лоши черти. След създаването на атомната бомба , бащата на това за годините чудо на чудесата , Робърт Опенхаймър изрича следните думи : Now I've be death , the destroyer of worlds - Сега аз съм станал смъртта , унищожителят на световете. Няма место за съмнение че опитомяването на атома и неговата енергия е за чисто разрушителни и поразителни цели.Това не е прогрес , а геноцид.
140
3
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Това не съвпада ли с датата 21.12.2012!Както казват Маите!!!"Маите нищо не са предричали. Просто тогава им свършва календара, защото до толкова са можели да броят.А и токова като вярвате на техните "пророчества" защо не съм видял никой да се кланя на техните богове?Как така техната религия - грешна, пък техните предсказания - верни?
139
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Не знам кой ме имитира, но отговора е всъщност верен - ако можеше да се отговри на тези въпроси Бога губи смисъл като такъв"Тоест това което ти предлагаш не е отговори на въпроси, а спиране на търсенето на отговори.
138
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 110"Истината е една- не сме готови за това което предстои да открием."Да наистина не сте готови драги съфорумци. Изказвате се абсолютно неподготвени при всяко ново откритие, и всеки път щял до дойде края на света, и след всяко откритие пискате че колайдера е скъп, пък нищо не открива, и след всяко откритие пискате че учените са *** защото не разбирате с какво се занимават.
137
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 98"я,ме светнете-кой видя,че вселената се разширява непрекъснато."Алфред Хъбъл.
136
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Частицата Бог гарантирам, че няма да бъде открита"Туку що доказа че не си никакъв физик. Няма такова нещо като "частица бог" в нито една теория. Хигс Бозонът е наречен "божествена частица" само МЕТАФОРИЧНО. Единственото което той прави(ако съществува) е да дава маса на останалите частици.Освен това след като можеш да кажеш; "гарантирам, че няма да бъде открита ", това значи че не си и никакъв учен, а може би и не си и особено образован.
135
0
 
2
 
! Отговори
Умният човек преди 13 години
Умният човек може да пише правилно и знае кога да използва пълен член.
134
0
 
0
 
! Отговори
Supernova преди 13 години
Supernova koqto e vidima s nevyoryjeno oko statisti4eski izbuhva vednyj na 100 godini.
133
0
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
HAHAHA
132
2
 
1
 
! Отговори
Жена преди 13 години
Веселин Вие сте поредното доказателство че вие мъжете сте...В кой век живете, Веселин? Това че една жена (а нека бъдем честни дори нямате доказателство че е жена а съдите по nickname) е изразила глупостта си в интернет форум, по тема, по която близо 100 души вече са изразили безкрайно глупави мнения, не е доказателство че всички жени са ограничени. Ако беше така, то от този форум можем да си изведем изключително тъжни заключения за българския народ като цяло... А от Вашия коментар заключение
131
3
 
1
 
! Отговори
GB преди 13 години
Първият сблъсак на частици на 14 тераелектронволта е планиран да стане на 20 ти Декември 2012г. в девет часа сутринта по Гринуич!м следващият такъв сблъсък ще е след 10 милиарда години!
130
1
 
0
 
! Отговори
kibika преди 13 години
129- e mnogo prav
129
0
 
0
 
! Отговори
Тйна преди 13 години
Атомен физик може ли скайпа ти! :)
128
2
 
1
 
! Отговори
Тайна преди 13 години
Този въпрос кой е създал Бог е много *** и има мого *** отговор, няма смисъл да се отговаря!
127
9
 
3
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Абе нещо ми просветна !!! "Повторното пускане на колайдера беше през ноември 2009. До края на 2011 г. сблъсъците на лъчи протони ще стават при енергия 7тераелектронволта, а след това работата на ускорителя ще бъде преустановена за година. В това време специалистите ще го подготвят за покачване на енергията на сблъсък на 14 тераелектронволта."!!Това не съвпада ли с датата 21.12.2012!Както казват Маите!!!
126
2
 
5
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Всяка секунда през тялото ни минават милиард частици като тези в колайдера,но на никой нищо му няма.Тези от сорта"тия ще отворят кутуята на Пандора" са плод на малко знания по физика...
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май най-накрая "умните учени" започват да разбират колко много не знаят.
124
10
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 13 години
Тия *** от експерименти ще вземат да ни затрият
123
9
 
4
 
! Отговори
Венци преди 13 години
Дано не направят непоправима беля и това да се окаже кутията на Пандора,която ако се отвори ще унищожи света.Не знам, дали цивилизацията ни е дорасла за да отвори тази врата безопасно.