Отхвърленият "Орион" ще бъде изпращан на астероиди

Космическият кораб ще бъде готов през 2012 г.
29 сеп 2010 15:23,
0
Отхвърленият "Орион" ще бъде изпращан на астероиди
Снимка: НАСА

Тестовият полет на космическия кораб „Орион“, който се разработва в рамките на програма Constellation („Съзвездие“), закрита по решение на Белия дом, е предвиден за 2013 г., съобщава порталът Space.com, цитиран от РИА Новости.

Първият напълно функционален кораб ще бъде готов през 2012 г., а през септември 2010 компанията, която разработва „Орион“ – Lockheed Martin, пристъпи към създаването на пълноразмерни тестови прототипи, които ще се използват за провеждане на различни изпитания. Очаква се сглобяването им да бъде завършено през декември.

Освен това специалистите на Lockheed Martin разработват план за пилотирана мисия на „Орион“ към астероиди. Тъй като първоначално корабът беше предвиден за полети до Луната, които няма да отнемат много време, за подготовката на „Орион“ за по-далечни космически пътешествия той ще трябва да бъде модернизиран и да се увеличи площта на полезното му пространство.

Сега в компанията се разглежда вариант за обединение на два „Орион“-а или съединяването на кораба с по-голям жилищен модул. Планира се корабът да се отправи към астероид с двама астронавти на борда.

Сценарият на Constellation предполагаше, че „Орион“ ще бъде извеждан в орбита с новите ракети-носители „Арес“, но тяхното създаване беше отменено. Специалистите от Lockheed Martin заявиха, че разработваният от тях космически кораб лесно може да бъде преоборудван така, че да бъде съвместим с вече съществуващите тежки ракети-носители, например "Делта 4" или "Атлас 5".

През февруари 2010 г. Белият дом взе решение да се откаже от разработката на програмата Constellation , чиято крайна цел беше полет до Луната. Компанията Lockheed Martin обаче продължи създаването на кораба независимо от НАСА.

Впрочем предложението на Белия дом за пълно преориентиране на космическата стратегия на САЩ не беше одобрено от двете камари на Конгреса, тъй като окончателният план за работа на НАСА още не е ясен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Орионнаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари