Откриха теч на гориво в готвещата се за старт "Дискавъри"

Последният полет на совалката към МКС е на 1 ноември
Обновена: 19 окт 2010 12:13 | 19 окт 2010 12:12,
39
Откриха теч на гориво в готвещата се за старт "Дискавъри"
Снимка: NASA/Amanda Diller

Теч на гориво беше открит на совалката „Дискавъри“, която трябва да полети към МКС на 1 ноември 2010 г., пише порталът Space.com, цитиран от Lenta.ru.

По време на проверките на совалката, която вече е на стартовата площадка, учените забелязали, че от един от двигателите изтича монометилхидразин – много токсично вещество.

За да отстранят теча, специалистите на НАСА възнамеряват да затегнат шестте болта около уплътнението на капачката. Заради токсичността на монометилхидразона това може да бъде доста опасно.

В НАСА се надяват, че техниците ще се справят достатъчно бързо и совалката ще може да стартира навреме. Специалистите имат четири дни, през които могат да отстранят теча, без това да повлияе на срока на старт.

Двигателят, в който е открит течът, влиза в системата, обезпечаваща корекцията на положението на совалката в орбита, както и при кацане. Освен тази система совалката има три основни двигателя.

„Дискавъри“ трябва да пренесе до МКС различно оборудване с помощта на транспортния модул „Леонардо“. Освен това совалката ще „заведе“ на станцията андроида Робонавт Втори. Механичният член на екипажа ще изпълнява дребни битови операции. Полетът е последен за „Дискавъри“ и ще продължи общо 11 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МКСнасаАндроид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
2
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
С телескоп не се виждат, защото са лазерни отражатели и само с лазерен лъч може да се отрази обратно.Но пък не е проблем да се оставят от някоя автоматична станция например.Все едно да се каже, че руските космонавти са стоварили луноходите на ръка.
36
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 13 години
Глупости говориш. Как да не е имало Аполо? В всеки един по-мощен телескоп може да видиш огледалото поставено на Луната от астронавтите на Аполо. То е там за да може постянно да се измерва разстоянието до Луната.
35
4
 
1
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Те фактите го подчертават. Преди Аполо, американците летяха с "Джемини"- кораб за туристи в космоса. А и това за Аполо, май не е много сигурно,че са ходили там горе.
34
3
 
5
 
! Отговори
Лунатик преди 13 години
Какво им осигурява на американците?????Кацнали са на моя ..... сещай се!
33
0
 
5
 
! Отговори
Pathfinder преди 13 години
Ти някак си ги разказваш от гледната точка на пряк свидетел Явно много си си повярвал. " ... еди си кой открадна еди си какво" . Пич да не се изживяваш като шпионин на контраразузнавателните служби ? Ти видя ли ги като "откраднаха" горивото ? И после на теб ли ти казаха че благодарение на това са отлетели до луната..... Мечтател !
32
0
 
8
 
! Отговори
егати форума преди 13 години
Не знаех, че в България има толквоа ракетни специалисти! Като чета коментарите вече сме готови за космодрум край София!
31
0
 
2
 
! Отговори
Опааааа преди 13 години
Става,баце!Аз оня ден турих малко на Мускала,едвам *** вкарах у пътя!Много буен е станал!"Пътно строителство ходят подиря ми и асфалтират,че "джугана" повдига асфалта направо!Сега му пълня багажника с олово,че не мо'а да спра иначе!Разхода падна 2,3 литра/100км,конете скочиха - 320 к.с. ,абе доволен съм!
30
1
 
6
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Несиметричен метилхидразин е горивото на ракетите, двуазотния четириоксид е окислителят.При смесването си експлоадират дори без присъствието на огън.Това гориво американците открадват от руснаците през шестдесетте години и то им осигурява кацане на Луната.
29
0
 
2
 
! Отговори
0о0 преди 13 години
Тея нямат ли силикон, той става както за изкуствени цици така и да спира разни течове по разни совалки
28
0
 
1
 
! Отговори
Луноход 1 преди 13 години
50 ГОДИНИ СЛЕД ГАГАРИН И ВЕЧЕ СВЪРШИ ВРЕМЕТО НА КОСМИЧЕСКИТЕ ПОЛЕТИ. НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ХВЪРЧЕНЕ В КОСМОСА! ТОВА СА ФАНТАЗИИ! ЗАНАПРЕД ЩЕ ИЗСТРЕЛВАТ САМО ТЕЛЕВИЗИОННИ САТЕЛИТИ И НИЩО ДРУГО!
27
0
 
2
 
! Отговори
R2D2 преди 13 години
Те по *** течове са специалисти твоите сънародници ... мостакатите резенки от анадола. А и на теб ти е само това в главата яено. ;-)
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
aбе тоя метило...едикво си става ли за жигула че имам едни празни варели в двора да ида да сипа малко а?
25
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ouch!!! Много кофти работа - монометилхидразина е ужасяващо токсичен.Толкова е токсичен, че като зареждат ракетните двигатели го правят в специална херметизирана камера и всички работници са надянали скафандри подобни на космическите! Виждал съм видео и снимки как зареждат - на ракетата Ариана.
24
1
 
2
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Преди време отложиха старт на совалката, защото я бяха нападнали кълвачи и бяха повредили топлоизолационната и обшивка. И загуби за милиони от едни птици.Добре че няма и плъхове да я оглозгат.То всяко изстрелване е низ от щастливи случайности.
23
5
 
4
 
! Отговори
КАРА АМЕТ преди 13 години
ОСВЕН ТОВА СА ОТКРИЛИ ТЕЧ И ОТ *** НА ЕДИН ОТ АСТРОНАВТИТЕ.
22
0
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Не му се оди на роботчето у космоса да слугува.Маанал е контр-гайките и ся докат се усетът инджинерите...лайф!
21
2
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 13 години
Военните самолети на САЩ се правят изцяло от частни компании и не знам да има някакъв проблем с тях. 9ю% от самолетоносачите и подводниците също се строят от частни компании..
20
0
 
5
 
! Отговори
Алексей преди 13 години
Моя робонавт Яне работи безотказно. Накрая като си свърши работата ще си го предам за скрап.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
+1 за грамотността на коментара
18
4
 
3
 
! Отговори
za 4 преди 13 години
da be.............zatova edin ot tehnite korabi ne umeri ISS predi 3 meseca, a predi tova zakara 2 kila strujki tam.......:))