YouTube с нов шеф и вдигане на забраната в Турция

След 2-годишна забрана сайтът най сетне е достъпен за турските потребители
Обновена: 1 ное 2010 16:26 | 1 ное 2010 16:22,
2
YouTube с нов шеф и вдигане на забраната в Турция
Снимка: myspace.com

Най-големият сайт за споделяне на видеофайлове е достъпен за турските потребители след 2-годишна забрана. Компанията пък вече ще се ръководи от човек на Google.

Десетки милиони турци отново имат достъп до един от най-популярните интернет сайтове в света. Транспортният министър Бинали Йълдъръм, който отговаря и за въпросите, свързани с уеб пространството, обяви, че правителството е решило да вдигне забраната, наложена на YouTube преди две години.

„Взехме това решение след задълбочени дискусии. Надяваме се в бъдеще да не се стига до подобни забрани и YouTube да оперира на турска територия в съответствие с турските закони”, заяви Йълдъръм.

Сайтът за споделеляне на видеофайлове беше блокиран, защото в него се появиха клипове на гръцки потребители, представящи създателят на турската република Мустафа Кемал Аттюрк и всички турци като хомосексуалисти. По силата на противоречивия закон, приет от парламента през 2007- ма година за спиране на всеки сайт, за който има съмнения, че извършва престъпление, YouTube беше затворен.

В листата с общо 8 престъпления влизат детска порнография, хазарт, проституция и обиди срещу Ататюрк. Така YouTube остана извън закона цели 2 години.

От компанията уточниха, че не са премахнали клиповете, защото това би било нарушаване на свободата на словото. Така или иначе обаче въпросните видеа вече не са на сървърите на YouTube и турското правителство вдигна блокадата.

В същото време един от създателите на YouTube – Чад Хърли, официално се оттегли от поста изпълнителен директор четири години след като сайтът беше купен от Google за 1,65 милиарда долара. Мястото му беше заето от представителя на Google Салар Камангар, който всъщност върши тази работа вече втора година. Хърли вече ще е само съветник.

Другите двама създатели на YouTube – Стивън Чен и Джавед Карим, напуснаха компанията по-рано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: googleYouTube
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
селянина преди 13 години
мустафанке тук ли си,кажи с кой ник пишеш