Apple пуска Iphone и iPod на езика на племето чероки

Технологиите в помощ на индианските племена
Обновена: 28 дек 2010 09:11 | 28 дек 2010 09:10,
20
Apple пуска Iphone и iPod на езика на племето чероки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За Коледа 9-годишната Лорън Хамингбърт си е пожелала мобилен телефон, при това не просто някой стар модел, а IPhone, пише Асошиейтед прес.

Подобно желание обикновено би било посрещнато със скептицизъм от бащата на момичето Джейми Хамингбърт, служител в резервата Чероки нейшън.

Той може и да подмине очевидните причини за желанието на дъщеря си, освен една – Хамингбърт е горд чероки и купуването на GSM-а може да помогне за запазване на езика на племето.

Близо два века след като ковач на име Секвоя създава писмената форма на езика чероки, племето работи с компанията Apple за създаването на софтуер на племенния език за iPhone, iPod, а скоро – и за iPad.

Компютрите, използвани от учениците, включително от Лорън, в училището за изучаване на племенния език вече дават възможност да се пише с буквите на чероки.

Целта, отбелязва вождът Чад Смит, е да се увеличи използването на езика сред децата, свикнали с технологиите в дигиталната ера. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Разбиращ преди 13 години
Тея JSM-и щели да работят с димни сигнали, нема нужда от азбуки т.н. .
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма спор Епъл са ненадминати в маркетинга и PR-а. За да правиш качествени, фукционални и евтини телефони обаче трябват други качества, които не ги виждаме в тази компания. :)
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а на български кога или ние сме по-зле и от индианците според тях?
17
3
 
2
 
! Отговори
Смолх преди 13 години
Очаквайте следващи версии на еврит, латински, персийски, латински и ***....
16
5
 
3
 
! Отговори
Haco преди 13 години
Мирко, а грозде обичаш ли ?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VARNETE NA INDIANCITE ZEMITE,TE NEMAT NUGDA OT Iphone и iPod .
14
6
 
8
 
! Отговори
Мирко преди 13 години
не разбирам защо толкова народ се е прехласнал по тоя iShitнито технологията е кой знае каква,нито нищоаз има възможност да си поиграя с една такава играчка за 1 час,за игри не става - PSPто е на светлинни години напред.За телефон е обемно. За интернет е грубо - ще се изкьориш за четеш ситния шрифт,в това число един лаптоп е незаменим.Просто не става,да не говорим,че и парите са му много.
13
1
 
2
 
! Отговори
Ахмед преди 13 години
А представяте ли си да са по-евтини и повече хора да си го позволят, в USA може да се поръча 300-400$ iPad-a
12
1
 
9
 
! Отговори
izmoren_mitnichar преди 13 години
Представете си Iphone на *** език... :Р
11
3
 
3
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Нещо голяма демагогия май. Индианците са ги заселили в резерватите преди повече от 200 години. И не е имало "не искам-недей" И са съхранили своите традиции по най-неплодородните земи, далече от цивилизацията.
10
2
 
7
 
! Отговори
стг преди 13 години
ако смяташ че айфона и айпада са върха на технологията значи вероятно точно ти ползваш нет от 5 лв, надявам се да не е така
9
11
 
6
 
! Отговори
хасан преди 13 години
елементарните простаци пак започнаха да се изсират, хората ползват айфона и аипада, а вие какво ползвате бе мижитурки, интернет за 5 лв. на месец ли, където в 80% от постовете се пише на маймуница, та вие сте по-зле и от *** бре :))))
8
1
 
4
 
! Отговори
anti преди 13 години
абе хора, дет' искате на *** айподове, вие случайно да не сте учили ромска педагогика?!? или поне ако имахте малко елементарна култура щяхте да знаете, че те нямат писменност. тиух за ко ли ви обяснявам...ама айде нека ви просветля по въпроса...
7
3
 
7
 
! Отговори
Истинска демокрация преди 13 години
Никой не пречи на чероки и другите представители на коренното население на Америка да живее където поиска , резерватите са място , където тези народи могат да съхранят и живеят живота на дедите си - имат избор.
6
1
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Да помогна на приятелите дето правят телефони.Първо ще срещнете проблеми с тяхната писменост, понеже ТЕ НЯМАТ ТАКАВА!!Второ на всеки глагол в бъдеще несвършено време трянва да сложите едно "МУ" пример:Ади му,Къде му,Защо,му и т.н.к.Лесно е.На всеки предмет с първа гласна "А" отпред се слага главно Х.Тоест:Хасвалт,Хаспержи,(за хамелеон не знам как ще го пишете ваша си работа).За възклицание слагате едно "Анаджиии" и се получава.Надявам се бях полезен с кратикя курс по "индиански":)
5
3
 
9
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Да ама живеят в резерват (на снимката). Като дивите зверове. Американска демокрация, какво да правиш. Но раздават същата по света. И им се възхищаваме.
4
4
 
8
 
! Отговори
братчеда преди 13 години
Ай Под на *** наистина ще е яко !
3
3
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 13 години
Ти представяш ли си как ще изглежда менюто на цийански и иконите ще са интересни и превода хахахахахаха
2
9
 
4
 
! Отговори
Leopard10.6 преди 13 години
Най-ВЕЛИКИТЕ - An Apple per day keeps windows away
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а Apple дали ще пусне Iphone и iPod на езика на племето ***(турци) ХА ХА ХА