Рембранд е сгъстявал боите си с брашно

Познаването на състава им помага за по-доброто съхранение на картините
Обновена: 7 фев 2011 13:06 | 7 фев 2011 12:55,
5
Рембранд е сгъстявал боите си с брашно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рембранд е добавял към боите си брашно, за да залепват по-добре и да стават по-прозрачни, съобщи "Дискавъри".

Анализ на две картини на Ребранд, направен от екипа на Яна Саньова от Кралския институт за културно наследство в Брюксел разкри неизвестната досега съставка в боите на Рембранд.

Вероятно той се е стремил към специален ефект – каза Саньова, която специализира в исторически изследвания на материалите и техниките, използвани от стари майстори. – Рембранд е известен като много изобретателен творец-експериментатор, който е владеел изключително добре материалите. Решението да използва брашно, когато е бил в разцвета на кариерата си, показва още веднъж как се е стремил към предизвикателства".

По времето на Рембранд художниците сами са правели боите си и са ги нанасяли върху платното на слоеве. Често различните пластове са били с различни спойващи агенти, пигменти и лак. Да се анализират отделните слоеве обаче е трудно, защото те са нанасяни много тънко. Най-тънките са само хилядна от милиметъра.

Брашното е открито в картината "Портрет на Николас ван Бамбек", нарисувана от Рембранд през 1641 г. За анализа учените са използвали вторична йонна масова спектрометрия. Методът се състои в изпращане на фокусиран високоенергиен лъч йони към пробата и наблюдаване как отскачат йоните.

Тяхната енергия и химическа природа дава информация за видовете елементи и химическите връзки в слоевете.
Анализът разкри, че за втория слой боя от портрета, която е малко сивкава, Рембранд е смесил масло с малко олово и брашно.

Познаването на състава на боите помага за по-доброто съхранение на картините. То показва как те ще реагират на температурата, влагата и други условия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Alo oligofreni nqma li politicheski statii v koito da si shirite prostotiata?
4
6
 
9
 
! Отговори
Бо преди 13 години
А брашното какво е било? Изследвали ли са го? Бяло, пълнозърнесто, ръжено, пшеничено? Мълчат по този въпрос! Има някаква конспирация тука, на ислямски тероризъм ми мирише!
3
7
 
4
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Явно Рембранд е бил почитател на пиците и е изтървал брашното! И аз обичам пици, ама не слагам олово, явно там ми е била грешката!
2
4
 
11
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
И оловото.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заради този мошеник сега брашното ще скочи.