"Дискавъри" се завърна. За последно

Совалката ще стане украшение на американски музей
Обновена: 9 мар 2011 23:22 | 9 мар 2011 23:01,
32
"Дискавъри" се завърна. За последно
"Дискавъри" се завръща у дома. Снимка: NASA/Jack Pfaller

Совалката „Дискавъри”, която се отправи на последния си полет в Космоса късно вечерта на 24 февруари, успешно се приземи точно навреме в Космическия център „Кенеди” във Флорида в 18,57 ч. българско време в сряда. Кацането беше излъчвано в сайта на НАСА.

„Дискавъри” се отдели от американския сегмент на Международната космическа станция (МКС) около 14 ч. българско време в понеделник. Совалката стартира от Космическия център „Кенеди” и се скачи с МКС на 26 февруари. Първоначално се предвиждаше тя да се отдели от станцията на 6 март, но НАСА го отложи с един ден.

Такова решение беше взето, за да се даде допълнително време за оборудване на модула Permanent Multipurpose Module и за натоварване на боклука на товарния кораб HTV-2, който ще се отдели от МКС в края на март.

Основната задача на 12-дневния полет на совалката беше доставката на МКС на различни стоки. Например на борда на „Дискавъри” се намираше предназначения за МКС първи човекоподобен робот – Робонавт 2 (Robonaut 2, R2), който е съвместна разработка на компанията General Motors и НАСА.

Още по темата
Със совалката на МКС беше доставен и новият многофункционален модул „Леонардо”, който по-рано беше използван за доставка на оборудване от Земята на станцията и обратно. „Леонардо” няколко пъти е летял до МКС. След последния полет модулът беше модифициран, за да остане завинаги скачен към станцията. Той ще бъде използван като допълнително складово помещение в състава на МКС.

Този полет стана 39-и и последен за „Дискавъри”, която първа от оставащите в космическата флота на САЩ совалки „излиза в пенсия” и ще стане украшение на един от американските музеи. До есента на 2011 г. в Космоса за последен път ще летят „Индевър” и „Атлантис”. Стартът на „Индевър” е определен за 19 април, а „Атлантис” трябва да полети към МКС на 28 юни.

Преди седмица астронавтите от „Дискавъри” Стивън Боуън и Ел Дрю успешно завършиха второто и последно излизане в Открития космос. Работата на астронавтите от външната страна на МКС, по време на която беше изпуснат амонякът от демонтираната по-рано неизправна помпа на системата за терморегулация и бяха извършени необходимите процедури с модула "Колумб", започна в 17,22 ч. българско време и продължи 6 часа и 14 минути.

След отлитането на „Дискавъри” към МКС остават скачени още четири космически кораба: европейски и японски товарен кораб (ATV-2 "Йохан Кеплер" и HTV-2 "Конотори"), руския товарен кораб "Прогрес" и пилотирания "Союз", съобщава РИА Новости.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Prelude преди 13 години
Селянин от държава която и велосипеди не прави тръгнал да плюе по космически совалки! И да обяснява кой какво не бил постигнал :))) Аман от тая бай-ганьовщина бе!
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, след 30 години на застой, въртене в кръг, преоткриване на топлата вода и правене на нищо, най-накрая това голямо парче скрап, отива където е трябвало да иде още когато са го проектирали!Браво на американците, че изведнъж се усетиха, че за 30 години, всъщност пилотираната им програма не е постигнала абсолютно нищо, браво!
30
5
 
3
 
! Отговори
Prelude преди 13 години
Това е краят на цяла епоха в усвояванео на космоса. Тъжно е когато настъпва такъв момент. 30 години след първия си полет, соваката оставава единствения космически кораб за многократно използване и единствения с пилотирано приземяване. Но 30 години са безкрайност когато става дума за техника и наистина е време совалката да заеме мястото си в музея сред най великите постижения на човека през 20ти век , редом със Сатурн 5 - ракетата носител за пръв път отвела човек до друга планета.
29
9
 
11
 
! Отговори
водния преди 13 години
Естествено че американците никога не са кацали на луната .... материала беше заснет в пустинята Невада и представен за лунна повърхност....... който си мисли че са кацали е *** ! те за 42 години щяха великите американи колония да направят ! Айде от края на 2011 с руски кораби ........ те и в момента американските кораби летат с руски двигатели..... а пък на тая совалка ако и се сложат руски двигатели нацяло ще се разпадне
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаеш ли кое е най-смешното и жалко. Дори самата партия не отрича американското постижение. Особенно смешно е как се водеше жестока надпревара за кацане на луната, но след като гнилия капитализъм успя. Партията ненадейно се отказа от тази изгубена вече надпревара от страх да не би да се окаже, че изобщо немогат да пратят човек на луната.
27
8
 
17
 
! Отговори
до 267 преди 13 години
Щом Партията е казала, че американците не са кацали на Луната, значи е така. Тя Партията казваше навремето, че от Чернобил не идва радиация, а Ленин е измислил азбуката. Ти си гад и фашист ако не вярваш на Партията и трябва да се самоубиеш от срам!
26
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе още ли има руско *** хора които не вярват в кацането на луната и вместо да си пият хапчетата мислят разни коя от коя по смешни конспиративни теории.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dori i da ne vi se viarva lumpeni takiva sveta ne se vyrti okolo vas i vashite smetki i politicheski vyzgledi. Za Discovery dobre doshli u doma!
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещата не са толкова зле SpaceX са почти готови както LM със Орион просто ще се изстрелва от друг носител .. на Американския сегемнт през 2012 ще се монтира и първия плазмен двигател на AdastraRocket за тестване така че 1 2 години дори и да има дупка проблема ще бъде решен и ще има доста богат набор от технологии да напомням ли Boeing със техния C-100SpaceDec със тяхната Dream ChaserSpaceX със техния DragonLM със най големия кораб OrionOrbital Sciences Corporation със техния товарен кораб , Така че дупката без совалки не е чак такъв проблем . а и не се знае още дали няма да оставят поне 1 готова за полети обсъжда се и такъв вариант .. така че за първи път ше има голям набор от кораби и реална конкуренция .. да не говорим че часните компани си имат свои планове за луната и марс и си ги финансират .. докато вие се наслажадавате на това как Русия щяла да извежда Астронавти на Америка .. само незнам кой ще се смее последен трябва да си мнного *** да не виждаш за какво се прави всичко
23
5
 
36
 
! Отговори
FeedBack преди 13 години
Абе какво му пишете на бай *** за совалки!? Пишете ЗА ЧАЛГА И МЕРЦЕДЕСИ, ДЖИПОВЕ И КИНТИ! Да живее Чалгария!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...лично аз си мисля дали бате Бойко да не направи постъпления да закупим "самолетчето"...за нас то ще си бъде чисто новичко...кеф ти Марс...кеф ти Триполи...
21
11
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
добре де, като разкарат совалките с кво ше ходят до мкс, с такси ли?
20
11
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Значи май не бях разбран правилно-кацан на Луната е имало,да, само че записа, който показват е фейк за да не видите реално каво има на Луната!!!И дори има разбирателство между руснаците и американците за това-да сте видяли записи или снимки за руско кацане на Луната.Само че профаните и тъпанарите съставляват над 90% от населението на Земята и за това светогледа им се определя от това,което им се рпедставя от медиите!
19
5
 
12
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
"Погледа за бъдещето е налице. Всички гледат към Марс сега."хахаха според мен гледат дали могат да си платят сметките :)))
18
14
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Абе още ли вярвате,че точно с такива уж совалки се излиза в Космоса?Като гледате тая скрап на снимката още ли вярвате?Гледайте и документалните филми за фалшивото кацане на луната :(
17
2
 
10
 
! Отговори
до А30 преди 13 години
Спокойно можеш да дадеш своя принос като се изстреляш към Марс. Тук на земята нямаме нужда от тъпоглавци. Хората що пари наляха за търсене на изобщо някакъв живот и продължават да го правят, а някой си бай *** ще се изцепи "Базираме се на презумпцията, че сме единствената разумна сила в слънчевата система". Ти да не си от чугунените глави които се смятат за най велики и не търсят никакъв живот защото така или иначе няма да е по велик от тях.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Петърчо, отвори викито на английски ( ама ти на български не можеш да пишеш, камо ли на чужди езици ). Батко ти РАБОТИ в един спейс център на около 500 км южно от НЮ. Завършил е аеронавтика в един от най-престижните университети на света. Затвори си тъпата уста, а ако можеш ми отвори IP адреса. И не ми се прави на мъж, защото след около две седмици съм в командировка много близо до теб - shut up you garbage
15
14
 
5
 
! Отговори
A 30 преди 13 години
Цялата стратегия на Човечеството за "усвояване" на космоса е погрешна. Базираме се на презумпцията, че сме единствената разумна сила в слънчевата система. Така ли е това наистина? Населението на Земята сега е 6,5 милиарда, а след 20 г. ще бъде 8 милиарда. Има ли Земята достатъчно ресурси да изхрани такава популация? На всяка цена трябва да създадем външни човешки колонии - на Луната, Марс, Европа, Япет, Венера и навсякъде, където това е възможно. Дори и с цената на огромни човешки жертви.
14
4
 
10
 
! Отговори
Petar, NY преди 13 години
Do Darth Vader,kolegata mi e bivsh slujitel na NASA i sym zapoznat s cialata im programa. S vestnik "Senzacia", kydeto si prochel tezi gluposti moje da si obyrshesh du*eto. Amerikanskata nauka za razlika ot vsichki ostanali e bazirana na konkretni ikonomicheski benefiti vkluchitelno voenni. Te ne istrelvat sovalki za da ima kakvo da gledat po telviziata. Vesela igra s lazernia mech ti pojelavam, i da mi kajesh koi buton na kaskata ti vika maika ti da vzeme sled uchilishte?
13
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво чудесна новина поредния триумф на наса. А руските гъзоблизци казваха, че изобщо нямала да литне. Совалките изпълниха маса мисии за времето през което бяха експлоатирани съвсем скоро ще видим нови космически технологии.