САЩ купиха 12 места за астронавтите си на кораби "Союз"

Стойността на договора е $753 млн. и засяга периода 2014–2016 г.
Обновена: 15 мар 2011 11:24 | 15 мар 2011 11:23,
31
САЩ купиха 12 места за астронавтите си на кораби "Союз"
Снимка: НАСА

Националната аерокосмическа агенция на САЩ (НАСА) сключи договор с Роскосмос за покупката на 12 места за своите астронавти на корабите "Союз". Съобщение за това беше публикувано в понеделник, 14 март, на официалния сайт на НАСА.

Стойността на договора е 753 милиона долара. Според него от 2014 г. до юни 2016 г. 12 американски астронавти ще бъдат превозени до Международната космическа станция и обратно. Освен това контрактът предвижда тренировка на астронавтите по време на подготовката за полет, тяхната евакуация от мястото на приземяване и необходимото медицинско обслужване.

Шестима астронавти ще се отправят към МКС на кораби "Союз" през 2014 г., още шестима – през 2015 г. Всички трябва да се върнат на Земята до пролетта на 2016 г. Всеки от дванадесетте астронавти на станцията ще може да вземе със себе си 50 кг багаж.

Напомняме, че НАСА се нуждае от услугите на Роскосмос, тъй като планира да отпише флотата си космически совалки през 2011 г. Миналата година стойността на договора между НАСА и Роскосмос е била 335 млн. долара. Той предвиждаше транспортиране с кораби  "Союз" на шестима астронавти през 2013–2014 г.

Според Чарлз Болдън, шеф на НАСА, САЩ трябва да положат максимални усилия, за да могат в бъдеще все по-рядко да прибягват до услугите на чужди превозвачи за транспортиране на американски астронавти и багажа им към станцията.

Както се отбелязва в съобщението, сътрудници на НАСА работят над развитието на програма за полети към МКС с частни космически кораби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Американците требе да купат околе 300 милиона местенца за кораба,щот края му се вижда
30
0
 
1
 
! Отговори
do Absurde преди 13 години
Еми, България няма космическа програма.
29
0
 
3
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
Ама много са ми странни коментарите тук, едните сте про руски, другите про американски-западни... Май цар Борис III беше казъл "народа ми е русофилски, генералите ми германофили, само аз ли тук сам българофил"....
28
0
 
3
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
Какво да им обесня че Руска космическа програма съществува и дори генерира приходи и че американската такава взима от щатския данъкоплатец да дава на "руските ***" ли? ми добре обеснявам! Какво друго да обесня че Американците се опитват да затрият НАСА във полза на частните компании или... Както е казал руснака "Ще поживеем и ще видим"...
27
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Ми точно руснаците го могат, а американците НЕ!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютен провал за американската космическа програма!Това да стигнеш до това да разчиташ на чужд превоз, значи че вече нямаш никакъв контрол над нещата!А да се оповаваш на все още бъдещи, недостатъчно или напълно нетествани кораби с мъглива перспектива за менрейтинг в близко бъдеще, само показава състоянието на нещата!
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Absurde *** обясни на руските ***. Хвалят се с някакви си абсолютно рутинни изстрелвания и скачвания, защото няма с какво друго.
24
1
 
3
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
Днес няма държави и националности има компании и пари ако на НАСА им излиза по-евтино и с албански ракети ще ги качват в космоса...
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е никаква новина НАСА отдавна си плаща за всеки изведен в космоса астронавт и товар. Добре, че го прави, че да имат Руснаците пари за изобщо някаква програма. Това си е аутсорсинг прехвърляш дейностите с които не ти се занимава на външен доставчик и се съсредоточаваш върху наистина сложните и велики научни открития. Руснаците само за мулета до МКС стават нямат нито една реално изпълнена хубава и значима мисия.
22
1
 
2
 
! Отговори
Prelude преди 13 години
Малко абсурдно се получава, но студената война отдавна е в историята и Русия вече не е конкурент в космическата (или в каквато и да било) надпревара. Едно време беше въпрос на национален престиж за двете страни коя от тях ще води в космоса, днес не е така тъй като едната се разпадна.
21
1
 
1
 
! Отговори
bo преди 13 години
nalivat im pari 4e roskosmos niamat para za ni6to dobre 4e sa s tehnologii ot stydenata voina. da ne mislite 4e ne mogat da vlozat tezi miliard dolara v tiahna sovalka.. prosto priatelsi zest kum partniorite im. Eto vi mnogo pari za sme6na yslyga.. Taka se gradiat vzaimotno6enia osven ako ne se izgiavolat ne6to.
20
0
 
0
 
! Отговори
Консултант преди 13 години
12 космонавта за 700 и кусур милиона, като го разделим на 12 и като махнем парите за тренировка и за връщане на земята може да се договорим за има нема 20 - 30 милиона да изпратим Дянков еднопосочно! Ефекта за икономиката ни би бил многократно по - голям!
19
0
 
1
 
! Отговори
Българан преди 13 години
ЗА ТЕХНОЛОГИЯТА!На това му се вика Маркетинг и PR технологии! Като пример мога да дам да продаваш лимонада със секретна формула и кюфтета направени неизвестно от какво като върха на ресторанстьорството!
18
2
 
6
 
! Отговори
Българан преди 13 години
Ама нали руснаците били изостанали, а техниката им била раздрънкана и ръждясала?Да ама Съюзчетата летят и не гърмят на излитане и не изгарят при навлизане в атмосферата ако да изглеждат старомодни!750 милиона не е лоша финансова инжекция за руската космическа индустрия!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пукнах се да се хиля :) Американските космонавти си вземат руски таксита в космоса. Къде са те, къде сме ние... Скоро ще има "междугалактически стопаджии".
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещата не са толкова зле SpaceX са почти готови както LM със Орион просто ще се изстрелва от друг носител .. на Американския сегемнт през 2012 ще се монтира и първия плазмен двигател на AdastraRocket за тестване така че 1 2 години дори и да има дупка проблема ще бъде решен и ще има доста богат набор от технологии да напомням ли Boeing със техния C-100SpaceDec със тяхната Dream ChaserSpaceX със техния DragonLM със най големия кораб OrionOrbital Sciences Corporation със техния товарен кораб , Така че дупката без совалки не е чак такъв проблем . а и не се знае още дали няма да оставят поне 1 готова за полети обсъжда се и такъв вариант .. така че за първи път ше има голям набор от кораби и реална конкуренция .. да не говорим че часните компани си имат свои планове за луната и марс и си ги финансират .. докато вие се наслажадавате на това как Русия щяла да извежда Астронавти на Америка .. само незнам кой ще се смее последен трябва да си мнного *** да не виждаш за какво се прави всичко
15
3
 
2
 
! Отговори
do 14 преди 13 години
11.09 i tehnologiata za koiato govorish niamat nishto obshto pomejdu si. Vzemi se informari malko predi da pishesh gluposti.
14
6
 
15
 
! Отговори
ЗА ТЕХНОЛОГИЯТА преди 13 години
НАСА ИМАХА И ТЕХНОЛОГИЯ ЗВЕЗДНИ ВОЙНИ-ЗА ЗАЩИТА ОТ КОСМОСА-И СПРЯХА ДА ГОВОРЯТ ЗА НЕЯ ВЕДНАГА СЛЕД 11 СЕПТЕМВРИ . ТЕ ПРОСТО СА ГОЛЯМА НУЛА, ИМА ОБАЧЕ НЕЩО В КОЕТО ГИ БИВА ...ДА ПОЗНАХТЕ- В ПРОПАГАНДАТА . ЖАЛКИ НАСЕКОМИ СА
13
2
 
8
 
! Отговори
Короин преди 13 години
Смея да твърдя , че сам наясно с проблема.Това което става с частните компании е най-хубавото нещо в космонавтиката след МКС,но това не оправдава НАСА за безсхаберието с което пилее десетки пъти повече пари от частниците със стотици пъти по-малка ефективност и с това, че се провалиха със създаването на платформа която да замени Совалките и сега частниците им спасяват задниците.
12
9
 
2
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Изобщо не си наясно с проблема.. затова не пиши като абсолютен *** неща които не разбираш ... Да вярно е че ще има дупка от година две но проблема ще се реши и ше е много ефективно .. Първо се порови по нета и виж какво правят часните компани в САЩ и тогава пиши за съсипване.. точно обратното е възраждане на космическата индустрия